GündemKöşe YazılarıTürkiye Gündemi

Etin Yanına Yakışan Otlar

Etin Yanına Yakışan Otlar

 

Kurban Bayramı denince akla ilk gelen besin et hatta kurban et oluyor, haliyle et tüketimi de artıyor. Kurban Bayramını sağlıklı bir şekilde geçirmek, keyifli bir bayram tatili geçirmek istiyorsak biraz da beslenme şeklimize dikkat etmemiz gerekiyor. Malum kurbanın kesilmesi ile kahvaltıda da yerini alan kırmızı et, günlük et tüketim miktarının oldukça artmasına neden olur. Öğlen ve akşam yemeğinde de sofrada yerini alan kavurmalar, günlük protein alımının fazla olmasının beraberinde posa alımının normale oranla düşmesine neden olur. Bu nedenle etle birlikte bol limonlu yağsız bir salata tüketmeniz gün içerisindeki besin ögesi dengesini de sağlar.

 

Bayram sevincine kapılıp tabak tabak et yiyenler etin fazlası vücudumuzda yağ olarak depolanacağını ve vücuttaki kalsiyum dengesinin bozulacağını da unutmamalı. Bu nedenle etin yanında yeşil salata ve posa bakımından zengin sebzeler bolca tüketmek gerekiyor. Uzmanların da dediği gibi tükettiğimiz proteinin iki katı salata yemeliyiz. Çünkü sebzelerde bulunan C vitamini etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından epey önemli.

 

Fatih Satil 3

 

Ayrıca etin yanında bol posa içeren salataların tüketilmesi de bağırsaklarımızı iyi çalışmasına yardımcı olacaktır. Özellikle C vitamininden zengin olan marul, domates, maydanoz, roka, yeşil biber gibi sebzelerle hazırlanan salataya limon ve sirke ilavesi yapılması ette bulunan demirin emilimini arttırır. Özellikle kansızlığı bulunan kişiler etlerini bu şekilde tüketmelidir.

 

Bu arada baharatları yemeklerin lezzetine lezzet kattığını da unutmamak gerekir. Baharatları kararında kullanmak, yemeğin lezzetinin tam olmasını sağlar. Bu nedenle eti baharatsız bırakmak gerekir. Etin lezzetini ikiye katlayan, daha iştah açıcı bir hale getiren baharatlar aynı zamanda şifalı etkileriyle de dikkatleri çekiyor. Örneğin reyhan ya da diğer adıyla fesleğenle köfteye yakışır ve fırında pişireceğiniz et biberiyeyle güzelleşir.

 

Kekik: Ete özellikle de dana etine en çok yakışan baharatlarda ilk sıraları alan kekik, kendine has aromasıyla hem iştah açar hem de etin tadını keskinleştirir.

Biberiye: Dana etinin lezzetini destekleyen bitkilerden birisi olan biberiye özellikle de fırında pişecek dana etinde mutlaka kullanılması gereken bir baharattır.

Fesleğen: Güçlü bir aroması olan fesleğen ilave edilmiş köfte harcı lezzetine lezzet katar. Biftek, bonfile, antrikot, pirzola gibi etlerle de çok uyumlu olan fesleğen mutfaktan eksik edilmemesi gereken bir baharattır.

Yeşil veya Kırmızı Biber: Biber ister taze olsun ister baharat formunda olsun ete en çok yakışan çeşnilerden birisidir. İster marinasyon sürecinde ister pişirirken kullanın dana etinin lezzeti biberle artar.

Haşlama et yapıyorsanız defne yaprağını mutlaka mutfağınızda bulundurmalısınız. Tane karabiber, haşlama ette de başroldedir. Karabiberle yumuşatılmış etin üzerine kekik serpmek lezzete lezzet katar.

Bu vesileyle siz sevgili okurlarımın mübarek Kurban Bayramınızı kutlar, bu bayramın hepimizin sofralarına sağlık, huzur, bolluk, bereket getirmesinin dilerim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Bilgilendirici yazılarınız için teşekkürler hocam.
    Nice bayramlara sevdiklerinizle birlikte sağlık ve huzur içinde İNŞALLAH🤲

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu