GündemKöşe Yazıları

En güzel kurban kavurması nasıl yapılır?

En güzel kurban kavurması nasıl yapılır?

 

Balıkesir’de herkes Kurban Bayramı telaşını yaşamaya başladı. Bu tatlı meşakkatli telaş sürüyor. Çocuklar bayramlık sevinci yaşarken büyüklerde biraraya gelip yakın zamanda görmedikleri sevdiklerini görme imkanını da bulacak. Eş dost akraba ziyaretleri de bayramın şekeri olacak.

 

Kurban Bayramında kurbanını kesenler için birkaç öneri ve lezzeti tarifsiz kavurmanın yapılışını anlatacağım. Her yediğimiz etin tadından daha farklı bir lezzeti olan Kurban eti ile yapılan kavurmalar çok beğeniliyor ve severek yeniyor. Üstelik, faydalı. Daha lezzetli kavurmalar için etin dinlenmesi önemli. Ayrıca, kesimden sonra en az 3 saat dinlenen etin tadı daha lezzetli gelir. Kolayca kavrulur ve yerken damağı yormaz. Eğer kurban eti sabahtan kesildiyse, akşama kadar serin bir yerde dinlendirip akşam yemeğinde lezzetli kavurma hazırlayabilirsiniz.

Etler suyunu saldığında 1 yemek kaşığı kadar elma sirkesi koyarsanız, etleriniz çok daha yumuşak olacaktır. Kavrulan kuşbaşı etleri ocaktan almaya yakın üzerine az miktar tuz serpiştrin. 1-2 kere karıştırın. Tuzu erken eklerseniz, etleriniz çok sert olur. Bu yüzden kavurmalar pişmeye yakın tuz eklemesi yapın.

 

Kurban etinin yumuşak olması için nasıl pişirilmeli?

Etinizi yumuşak pişirmek istiyorsanız, etiniz pişerken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirin. Eğer sirkenin kokusu ve tadından hoşlanmıyorsanız limon suyu da katabilirsiniz. Eğer etinizi kızartma yapacaksanız tavanın veya ızgaranın yeterince kızarmış olduğuna emin olun.

Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.

 

Kurban eti hemen pişirilir mi?

Kurban Bayramı yaklaşırken uzmanlar uyarıyor: “Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. İlk 24 saat ölüm katılığı (rigormortis) denilen durum ortaya çıkmaktadır. Zor pişen et, sindirim sorunlarına yol açar. Bu nedenle kurban eti dinlendirilmeli ve bir gün sonra tüketilmelidir.”

 

Kurban eti kaç pay dağıtılır?

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10).

 

Kurban eti kimlere verilmez?

Kurban etinden, kurban kesen kişi ve ailesi yiyebilir. Kurban eti hayvanın sahibi yani hissedarı olmayan kişilere verilebilir. Kurban eti ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan bilgilere göre; İslam dininde kesilen kurban eti 3’e bölünerek paylaştırılmalıdır. Kurban eti kurban kesecek maddi imkanı olmayan kişilere, anne ve baba da dahil olmak üzere akrabalar, tanıdık ve komşulara dağıtılabilir.

 

Kurban eti eve girmek zorunda mı?

Kurban eti sadece eve gelen misafire ikram olabilir, tabii bir de ihtiyacı olanlara. Hasta olanların sadece kurban kesmesi yeterlidir. Peygamber Medine’de her tarafı kan gölüne çevirmemiş, insanları birbirleriyle kaynaştırmıştır. Bu bayramın, toplumu manevi açıdan kaynaştırmak açısından önemi var.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu