Gündemİlçe Haberleri

Evlenmek İçin Babasına ‘Evet’ Dedi

Evlenmek İçin Babasına ‘Evet’ Dedi. Kepsut Belediyesinde Yazı İşleri Müdürü Osman Eskitürk, evlenen oğlu Alihan ve Cansu’nun nikahını kıydı. Aynı zamanda Alihan’ın doğum günü pastası da nikah sonrası kesilerek, kutlandı.

 

Balikesirde Babasi Oglunun Nikahini Kiydi Jpg

 

Arkadaşları da Sürpriz Yaptı

Evlenmek İçin Babasına ‘Evet’ Dedi. Balıkesir’in Kepsut ilçesinde, hayatlarını birleştirmeye karar veren Alihan ve Cansu’nun nikahlarını damadın babası kıydı. Alihan Eskitürk doğum gününde evlenmeye karar verdi. Alihan Eskitürk ve Cansu Özgür’e nikahtan sonra pasta sürprizi arkadaşlarından geldi.

 

Balikesirde Babasi Oglunun Nikahini Kiydi 2 Jpg

 

Anlamlı Bir Gün Olmasını İstediler

Osman Eskitürk,  Kepsut Belediyesi’nde Yazıişleri Müdürü olarak görev yapıyor. Osman Eskitürk, oğlu Alihan’ın doğum gününde oğlu ve gelininin nikahını kıyma mutluluğunu yaşadı. Alihan Eskitürk ve Cansu Özgür evlilik tarihlerinin özel bir gün olmasını istedi. İHA’nın edindiği bilgiye göre damadın doğum gününde nikah için gün aldılar. Alihan Eskitürk ile Cansu Özgür’ün nikahlarını damadın babası Osman Eskitürk’ün kıyması bu anlamlı güne daha da önem kattı.

 

Balikesirde Babasi Oglunun Nikahini Kiydi 3 Jpg

Kepsut Hakkında

İlçenin ne zaman kim tarafından kurulduğu bilinmemektedir. Kepsut’ un Bergama Krallığı, Mizyalılar devrindeki adı Hadri Anut Herai’ dir. Halk (Kes-bit) demektedir. (Kesbit) kesildiğinde hemen yerine yenisi yetişen anlamında söylenmektedir. Arazinin verimli olması, mahsulün çabuk yetişmesi nedeniyle Kes-bit denilmiştir. Halk arasında söylenen “arabamın esbiti, dolaşalım Kesbit’ i” türküsüne bakılacak olursa isminin “KESBİT”  ten geldiği varsayımı doğrudur. Bir başka varsayım da (Kev-Keb-i-sut) kelimesi “faydalı yıldız”demektir. 1953 yılına kadar (Kepsüt) olarak resmi yazışmalarda ismine rastlanır. İlçe adı ilçe olması hakkındaki kanunda KEPSUT yazıldığı için artık o günden sonra bu şekilde söylenmeye başlanmıştır.
Osmanlılar devrinde Bursa Vilayetine bağlıdır. Kepsut, Mülki Teşkilatın kuruluşundan 1283 Rumi senesine kadar Bursa’ ya bağlı bir kaza olarak kalmış. Miladi 1867 tarihinde nahiye olarak Balıkesir Sancağına bağlanmıştır. 27.02.1953 tarih ve 6068 sayılı Kanun’ la 01.03.1953 tarihinde bugünkü konumu olan Balıkesir İli’ ne bağlı bir ilçe haline gelmiştir.
İlçenin ova köylerinde Roma, Bizans dönemine ait yazılı taşlara tesadüf edilmektedir. Antik Balıkesir’ in de Kepsut’ un güneydoğusunda ve 4 km. uzaklıkta yer alır. Çam bayırı denen mevkide bulunduğu buradaki eski eserlerden anlaşılmaktadır. İsmail Hakkı Uzunçarşılı’ nın Karesi Tarihçesinde burada olduğu yazılmaktadır.
Kasabanın ne zaman kurulduğu kesin olarak bilinmiyor. Selçuklular zamanında inkişaf ettiği bu devirlerden kalan hisar kalıntılarından anlaşılmaktadır. Kasaba merkezinde ilk kasabayı ihate eden hisar kalıntıları ve burçların eski elektrik santralının bulunduğu yerde görülmekte idi. Hisarın güney kısmına isabet eden tarafı hala halk arasında “Hisarardı” denilmektedir.
Ayrıca İlçenin Tekke Işıklar köyünde Yıldırım Beyazıt’ ın Sancak Beylerinden olan ve Ankara Savaşı’ na katılan Ayni Ali Bey’ in (İNEBEY) türbesi de tarihi öneme haiz eserlerdendir. Kalburcu Köyü Asartepe sit alanı, Kışla Mevkii, Bükdere Mağarası da tarihi ve kültürel öneme sahip eserler arasında yer almaktadır.

Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu