GündemKöşe Yazıları

Gök Kubbede Hoş Seda

Gök Kubbede Hoş Seda

Hani duyarız ya baki kalan kubbede hoş bir seda imiş diye. Bu dünyada yeniden doğuşa hazırlanma adına bir sınavdan geçiyoruz. İşte tamda bu hayatın hazırlık sınavında yaptığımız ve ölüm sonrası yeniden doğuşun habercisi gibi izleri bugünden bırakmanın manası gibi Gök kubbede hoş bir seda bırakmak…

Bugün yaşadığımız her güne şükrederken ne yaptığımız ve nasıl yaptığımızı düşünerek hazırlık aşamasını tamamlamak nasip olsun. Bu dünyada yoksul ve yetimlerin haklarını koruyup bir çocuğun gülümsemesine nail olmayı rabbim nasip etsin. İş dünyasında insanlığa hizmet eden hizmetler nasip olsun ki gök kubbeden duyulsun. Gök kubbede hoş seda deyince  Baki’de akla geliyor.Baki hakkında da birkaç bilgi vermek isterim.

1526 yılında İstanbul’da doğan Bâki’nin asıl ismi Mahmud Abdülbâki’dir. Aslında fakir bir ailenin çocuğu idi, babası müezzinlik yapan Baki, çocukluğunda cami aydınlatmalarının tamiri ile ilgili işlerle uğraşmış ve çıraklık yapmıştır. Baki’nin eğitime istekli olduğu fark edildiğinde medreseye alınmış sonrasında burada kendini kanıtlaması ile saraya kadar girmiştir. Baki Osmanlı imparatorluğunun çeşitli bölgelerinde kadılık ve kazaskerlik görevinde bulunmuş ve adalete olan tutkusu ile ön plana çıkmıştır. Şair görevi devam ederken yazdığı şiirlerle de Türk edebiyatına damga vurmuştur.

Zülf-i siyâhı sâye-i perr-i hümâ imiş

İklîm-i hüsne anun içün pâdişâ imiş

Bir secde ile kıldı ruh-ı âfıtâbı zer

Hâk-i cenâb-ı dûst ‘aceb kîmyâ imiş

Âvâzeyi bu ‘âleme Dâvûd gibi sal

Bâkî kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş

Görmez cihânı gözlerümüz yâri görmese

Mir’ât-ı hüsni var ise ‘âlem-nümâ imiş

Zülfün esîri Bâkî-i bî-çâre dûstum

Bir mübtelâ-yı bend-i kemend-i belâ imiş

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu