GündemKöşe Yazıları

Zambak Çiçeğinin Anlamları

Zambak Çiçeğinin Anlamları

Halk arasında gelin çiçeği olarak da bilinen beyaz zambaklar zarifliğiyle göze çarpar. Asalet, annelik ve doğurganlık, yeniden doğuş, masumiyet, saflık ve gençliğin güzelliği anlamlarını taşıyan Zambak çiçeğine farklı milletlerde farklı anlamlar yüklenir. İşte bunlardan bazıları:

Hıristiyanlıkta Meryem Ana’nın safiyetinin bir sembolü olarak kabul edilir.

Yunan mitolojisinde zambak çiçeğinin Hera’nın sütünden filizlendiğine inanılır ve büyük saygı gösterilir.

Roma mitolojisinde ise güzellik tanrıçası Venüs, güya çiçeğin beyaz güzelliğini o kadar kıskanıyordu ki, ortasından kocaman bir pistil çıkmasına neden olmuştur.

Romalılar ayrıca zambak için Jüpiter’in karısı ve Roma’nın koruyucu tanrıçası Juno’nun çiçeği olduğuna inanırlar.

Araplar bu çiçeğe “gelinin tâcı” yakıştırması yapar.

İngiltere’nin Viktoryen döneminde “fevkalade mükemmel güzelliği” temsil ettiğine inanılırdı.

Çin’de ise bir yakınını kaybeden kişiye zambak çiçeği hediye edilir, bu sayede gönül acısını dindirebileceğine inanılırdı.

Zambak, kısa sürede kuruyan bir çiçek değildir, dayanıklıdır. Bu gücü ve güzelliği nedeni ile Fransız Kraliyet sembolü olarak seçilmiştir.

Osmanlıda ise kız görmeye gittiğinizde şayet mevsimi ise vazo içerisinde taze beyaz zambak, mevsimi değilse; billur şişeler içinde zambak kokusu götürülmesi âdettendir. Bu vazodaki beyaz zambağın ya da billur şişedeki büyüleyici kokunun anlamı; “Allah’ın emriyle kızınıza talibiz” demektir.

“Neden beyaz zambak?”

Bu çiçeğin seçilmesinin nedeni Osmanlıda ve sonrasında temizliğin ve saflığın beyaz zambak ile ilişkilendirilmiş olmasıdır. Anadolu’da halen bugün bile beyaz bir ten ya da çok iyi yıkanmış bir çamaşır “zambak gibi” deyimi ile ifade edilir.

Peki, Beyaz Zambaklar Şehri Balıkesir’de BEYAZ ZAMBAK ne anlama geliyor dersiniz? Onu da cevabını siz kıymetli okurlarımıza bırakıyorum.

Beyaz Zambaklar gibi tertemiz ve bembeyaz günler dileklerimle…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu