GündemKöşe Yazıları

HASTALIK

Günümüzde hastalıklarda yön değiştiriyor.Farklı isimlerle baş gösteren hastalıklara çare arayanlar soluğu hastanelerde arıyor.Her gün görmeye ve duymaya alışık olduğumuz hastanelerdeki kalabalıklarda bunun bir işaretçisi.Son günlerde özellikle strese bağlı hastalıklar arasına eklenen “vertigo” yani diğer adıyla baş dönmesi kişinin yaşam kalitesini alıp görtüren bir hastalık.Çoğu kişi adını bilmiyor ancak yeni yeni duyulmaya ve araştırılmaya başlandı.
Geçtiğimiz yaz bir arkadaşım sohbetimiz sırasında sıkça şikayetini anlatırdı. Bildiğimiz başağrısı ve migrene benzemiyor ancak baş ağrısıda migrende başdönmeside hepsi biraradaydı.Doktor ilaç vermiş ve “çok şükür kurtuldum” diyor ancak bu hastalık stresle birlikte yine nüksedebilirmiş…
İşte bende bu konuda uzman yorumlarını sizlerle bugün paylaşmak istiyorum.Uzmanlar şöyle diyor:Sağlığımız herşeyden değerli.Vertigo’nun belirtileri arasında şunlar bulunuyor: kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir. Vertigoya eşlik eden problemler vertigoya neden olan esas hastalığa göre değişiklikler gösterir.

Kişinin kendisinin veya çevresinin döndüğünü hissetmesine ‘vertigo’, başka bir deyişle ‘baş dönmesi’ adı veriliyor. Bazen basit ve kısa süreli baş dönmesi atağı şeklinde, bazen de kişinin günlük yaşamını doğrudan etkileyecek kadar ağır yaşanıyor. Öyle ki hastalar her an baş dönmesi sorunu nedeniyle evde ya da sokakta tek başına kalmaktan korkarak yaşayabiliyorlar. Kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkileyen vertigonun en sık rastlanan nedeni ise iç kulakta dengenin sağlanmasından sorumlu organlarda ortaya çıkan problemler. Ama B12 vitamini eksikliğinden beyin tümörlerine kadar pek çok farklı nedeni de var. Vertigo hastalarının yaklaşık yüzde 30’unda kesin neden ortaya konabiliyor ama geriye kalan yüzde 70 gibi büyük bir çoğunluğunda saptanamıyor.

Denge Nasıl Sağlanıyor?

Dengemizi; iç kulaklardaki denge organından, gözlerden ve kas-iskelet sisteminden gelen tüm verileri toplayıp analiz ederek oluşturuyoruz. Farklı nedenlerle beynin bu bilgileri analiz etme yeteneği bozulabiliyor. Beynimizdeki bu algı değişikliği bizde baş dönmesi ve denge bozukluğu hissiyatına yol açıyor. Hasta, yaşadığı bu hissin geçmesi için oturma ya da yatma eğiliminde oluyor. Sık sık yaşadığında ise düşme korkusu nedeniyle hareket etmekten, tek başına gezmekten uzaklaşıyor. Psikolojik olarak anksiyete gelişebiliyor; bazı hastaların panik bozukluk ve majör depresyon gibi anksiyete bozuklukları yaşamasına neden olabiliyor.

Ne zaman doktora başvurulmalıdır?
Vertigo ile birlikte aşağıdaki belirtiler varsa hemen doktora başvurmalısınız:

Çift görme
Konuşma güçlüğü
Baş ağrısı
Kol ve bacaklarda güçsüzlük
Denge kaybı
Bilinç kaybı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu