Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Hayvan Damında Yangın

Balıkesir‘in Balya ilçesinde bir hayvan damında yangın çıktı. Ayrıca, çıkan yangında  yaklaşık 30 hayvanı İtfaiye ekipleri kurtardı. Balya’da köylüler ve itfaiye ekipleri hayvanlar için seferber oldu.

30 Hayvan Kurtarıldı

Hayvan Damında Yangın çıktı. Hayvanlar, itfaiye ve köylülerin yardımı ile damdan çıktı. Yangın, Balya’ya bağlı Kocabük kırsal mahallesinde öğleden sonra çıktı.Bir hayvan damında çıkan yangının nedeni araştırılıyor. Çıkan yangında  içeride ve dışarıda bulunan saman balyaları da ateş aldı. Ayrıca, Mahalle sakinleri itfaiyeye haber verdi. İtfaiye ekipleri kısa bir sürede yangına müdahale etti. Ekipler, hayvan damında bulunan yaklaşık 30 hayvanı damdan çıkardı. Jandarma ekipleri yangın ile ilgili soruşturmaya başladı.

Modern ve Sağlıklı Ahırlar

Hayvancılıkta Ahır PlanlamasıAhır ile hayvanlar bir bütün olarak düşünülmelidir; Ayrıca, Modern hayvancılık planlı ve sağlıklı ahırlarla başlar.
Elimizdeki yüksek verimli süt sığırlarının böyle ahırlarda barınması zorunludur.

Bölmeleri Olmalı

Dahası, Ahır planlarken, hayvan sayısının ileride artacağı düşünülerek yapılmalıdır. Ahırda ineklerin bakıldığı yer dışında, buzağıların yeri planlamalı. Ayrıca, gebe ineklerin, kurudaki ineklerin barınacağı bölmeler belli olmalı. Dahası, kaba yem ve karma yem depoları planlamalı. Ayrıca, silaj yeri, katı ve sıvı gübre depoları birlikte planlamalı. Böylelikle, Hayvan sayısı arttıkça işletmelerde yem hazırlama, dağıtma, otomatik içme suyu sağlayan aparatlar gibi alet ve makinelere ihtiyaç artmaktadır.

Ahır Yeri Seçimi Önemli

Süt sığırcılığında hayvan sayısına bağlı olarak uygun sağım makineleri kullanılmalıdır. Ahır Yeri İyi Seçilmelidir; Ahır yapacağımız yerin imar durumu ve çevre şartları dikkate alınmalı. Böylelikle, ahırın yönü güney veya doğuya bakmalı, havalandırması iyi olmalıdır. Dahası, Yaz- kış yolu açık olmalı ve haberleşme kesilmemelidir. Ayrıca, Üretilen sütün toplama merkezine taşınması ucuz, kolay ve güvenli olmalıdır.  Kamil Akyürek

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu