Gündem

İlklerin Kooperatifi HAYKOOP”

2004 yılında kurulan, bugüne kadar birçok ilki gerçekleştiren HAYKOOP, bir ilke imza atarak, TSE tarafından “Hizmet Yeterlilik Belgesi” almaya hak kazandı. HAYKOOP, bu belge ile Türkiye’de bulunan 64 Bölge Birliği içinde ilk belgeyi alan Kooperatif oldu.

 

“Kooperatif, daha nitelikli iş yapacak”

 

Belge verme töreninde konuşan TSE Müdürü Uğur Erdoğan, bu belgenin Ülkemizde ilk kez bir kooperatife verildiğini söyledi.

HAYKOOP ile TSE arasında hizmet yeterlilik belgesi konusunda çalışma yapıldığını, bu çalışma kapsamında Kooperatifin 13573 TSE uygunluk standartlarında incelendiğini, işletmecilik, yapısal özellik,  donanım ve çalışanlarla ilgili çalışmalar yapıldığını anlatan Erdoğan, çalışmalar kapsamında görülen eksikliklerin iyileştirildiğini söyledi. HAYKOOP’un Balıkesir’in, ihtiyacını karşılayan HAYKOOP’un, daha iyi nitelikli iş yapacağını ifade eden Uğur, “Hizmet Yeterlilik Belgesi alan HAYKOOP, Balıkesir’in hayvancılığına katkı sağlayacak” dedi.

“HAYKOOP, diğer Kooperatiflere Rehberlik yapacak”

Belge töreninde konuşan HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, Kooperatifin 16 ilçede 13 bin ortağının olduğunu söyledi.

“Hizmet Yeterlilik Belgesi” alma konusunda TSE Uzmanlarınca evrak, muhasebe ve dokümanların incelendiğini, eksik olan hususların giderildiğini, bu çalışma ile eksi olan konuları artıya çevirdiklerini dile getiren Özen, Kooperatifte çalışan 8 personelin 7’sinin Üniversite mezunu olduğuna dikkat çekti. Kooperatifte çalışan Personelin danışmanlık eğitimi aldığını, Mali Müşavirin Muhasebe ve kamu yönetimi konularında Veteriner Hekim’in, hayvan sağlığı, Ziraat Mühendisinin tarım konusunda yöneticilere ve personele eğitimler vereceğini anlatan Özen, Kooperatif yöneticilerinin bir şeyler yapmak istediğini ancak bilgilerinin sınırlı olması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını, HAYKOOP olarak Danışmanlar sayesinde bu eksikliğin giderileceğini ifade etti.

Danışmanlık eğitimi konusunda T.C Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteklerinin olduğunu hatırlatan Başkan Özen, bu desteğin alınacağını söyledi.

 

“50-60 bin kişilik geniş bir aileyiz”

HAYKOOP’un, iyi yönetilmesinin, bağlı olan Kooperatiflere yansıyacağını, Kooperatiflerin kapanmasının HAYKOOP’u da etkileyeceğini kaydeden Özen, “HAYKOOP, 50-60 bin kişilik geniş bir aile” dedi.

Geçmiş günlerde Alman Kooperatifleri Birliği ile protokol imzaladıklarını, bu çalışmanın sürdüğünü, Türkiye’de örnek alacakları Kooperatifin kalmadığını belirten Özen, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahaatin Kumlu’nun, HAYKOOP’un faaliyetlerini mercek altına aldığını söyledi.

“İlklerin Kooperatifi HAYKOOP”

 

İlklerin Kooperatifi olan HAYKOOP’un, diğer Kooperatiflere Rehberlik yapacağını belirten Özen, HAYKOOP olarak Kooperatif’lerin doğru işler yapmaları için eğitimler vereceklerini söyledi.

64 Bölge Birliği içinde tek belgeli Kooperatifi’in, HAYKOOP olduğunun altını çizen Özen, HAYKOOP olarak 2004 yılından beri yasa, yönetmelik ve Kooperatif tüzüğüne uygun işler yaptıklarını belirtti.  “Yaptığımız işlerin meyvesini alacağız, mutluyuz” sözleri ile konuşmasını sürdüren Özen, bu belge ile yaptıkları işlerin doğruluğunun belgelendiğini söyledi.

Aldıkları belgenin yılda bir akredite edileceğini, belge ile birlikte sorumluluklarının arttığını dile getiren Özen, HAYKOOP bünyesinde bulunan 138 Kooperatife Rehberlik- Danışmanlık hizmeti vereceklerini, Kooperatiflerin sorunlarını çözeceklerini belirtti.

Bünyede bulunan Kooperatiflerin tasfiyesine izin vermeyeceklerini, Kooperatiflere dokunacaklarını ifade eden Özen, böylece Kooperatiflerin daha etkin hizmet vereceklerini anlattı. Özen, “Hizmet Yeterlilik Belgesi” alma konusunda katkı sağlayan TSE personeline ve HAYKOOP çalışanlarına teşekkür etti.

Konuşmaların ardından TSE Müdürü Uğur Erdoğan, HAYKOOP Başkanı Özen’e “Hizmet Yeterlilik Belgesi” ni teslim etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu