Gündem

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI “KADER DİYEMEZSİN!”

Balıkesir İnşaat Mühendisleri Odası 17 Ağustos depreminin 21.yılında depreme yitirilen can ve mal kayıplarının kadere bağlanamayacağını belirtti. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan Özcan sorular hala yanıt bekliyor diyerek, “17 Ağustos 1999 Gölcük Merkezli Depremin 21. yılında yapı stokumuz güvenli mi? Değişen birşey var mı? Depremlerde ortaya çıkan can ve mal kayıpları kadere bağlanamaz!” dedi.

 

“17 AĞUSTOS DEPREMİ BİR MİLAT’TIR”

 

İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı Gürkan Özcan, depremin üzerinden 21 yılın geçtiğini belirterek depremde yaşanan acı tabloyu hatırlattı.Başkan Gürkan, “ resmi sonuçlara göre 18 bin 873 insanımız yaşamını yitirdi, 23bin 781 insanımız yaralandı,328 bin113 ev ve işyeri yıkıldı veya hasar gördü. Açıkçası Yapılarımızın %25’i, kullanılamaz hale geldi. Yüzde 6’sı yerle bir oldu, yüzde 7’si ağır hasar, yüzde 12’si de orta derecede hasar gördü. Bir milyondan fazla insanımız evsiz kaldı.17 milyar dolardan fazla ekonomik kayıp ortaya çıktı. Marmara Bölgesi başta olmak üzere 16 milyon insanımız bu depremin sonuçlarını yakından hissetti. Edirne’den Ağrı’ya, Samsun’dan Antalya’ya kadar her aileye uzak veya yakın ölçüde dokundu. Bu nedenle İnşaat Mühendisleri Odası 17 Ağustos 1999 Depreminin bir “MİLAT” olması gerektiğini ilan etti ”dedi.

 

“DEPREMLER HALA YAŞANMAYA DEVAM EDİYOR”

 

17 Ağustos 1999 Depreminden buyana 21 yıl geçti. Ülkemiz birçok depremi yine yaşandı! 2003 yılı Bingöl,2011 yılı Van ve 2020 yılının ocak ayında yaşadığımız Elazığ-Sivrice Depremleri de sonuçları bakımından oldukça acı oldu. Önemli ölçüde can ve mal kayıpları ortaya çıktı. Yine Çanakkale, Manisa, Muğla- Bodrum, İzmir, Adıyaman, Denizli, Tekirdağ, Bingöl ve Malatya gibi illerimiz farklı büyüklüklerde deprem yaşadı. Can ve mal kayıpları ortaya çıktı. İstanbul başta olmak üzere ülkemizin farklı yerlerinde yeni ve yıkıcı depremlerin olacağını biliyoruz. İnşaat Mühendisleri Odası olarak deprem gerçeğini unutmadık, unutmayacağız. 17 Ağustos 1999 Gölcük ve daha sonra yaşadığımız diğer depremler de ortaya çıkan her acının yükünü omuzlarımızda, acısını ise kalbimizde taşıyoruz.

 

BİR DEPREM BİN RİSK DOĞRUR

 

“100 yıl içerisinde oluşan depremlerde 110 bin insan yaşamını yitirmiş, 700 bin mertebesinde yapı yerle bir oldu. Yaşanmış depremler, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğunu gösteriyor. Bilinmesi gerekir ki depremler sadece can kayıpları ortaya çıkarmaz. Meydana geldikleri bölgenin altyapısını ve ekonomik düzenini bozmakla kalmayıp oldukça ciddi sorunlar da yaratır. Bulaşıcı ve salgın hastalıklar, yaralanma, psikolojik sorunlar, sakat kalma, pazar kaybı, üretim ve gelir kaybı, enflasyon, acil yardım harcamaları, işsizlik ve planlanan yatırımların gecikmesi, çevrenin bozulması ve çevre sorunları gibi önemli sonuçlar doğurmaktadır.”

 

DEPREM DEPREMİ TETİKLİYOR

 

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Özcan bir depremin diğer depremleride etkilediğini belirterek, “Kuzey Anadolu Fay Hattı” olarak bilinen, batıdan doğuya ters istikamette yürüyen fay hattı, dünyanın en tehlikeli diri faylarından biri. Bingöl ilinin Karlıova ilçesinden başlayıp Marmara Denizi’ne uzanan, oradan da Yunanistan’a geçen bir fay hattı. Bu fayın biriktirdiği enerjinin açığa çıkmasıyla oluşan kırılma deprem olarak etkisini göstermekte. Ayrıca bu fay hattında oluşan her deprem başka bir depremi tetiklemekte ”dedi.

 

“BALIKESİR SÜREKLİ DEPREM TEHLİKESİ ALTINDADIR”

 

Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde sürekli olarak depremler yaşanıyor.17 Ağustos 1999 Gölcük Merkezli Deprem ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremi yeni depremlerin habercisi olarak karşımızda duruyor. KAF’ın Marmara Denizi içerisinde bulunan önemli bir kısmı sürekli olarak enerji biriktirdiği için İstanbul başta olmak üzere bizim şehrimiz Balıkesir’i, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Yalova, Sakarya ve Bursa, gibi çevre iller sürekli olarak deprem tehlikesi altındalar. Bu nedenle büyüklüğü 7,4 olan 17 Ağustos Gölcük merkezli deprem; çevre illeri büyük ölçüde etkiledi. En büyük can kayıpları Kocaeli, Sakarya ve Yalova’da ortaya çıktı. 16 ilimiz bu depremden etkilendi dolayısıyla depreme karşı tetikte olmalı ve bilinçli yapılarla ilerlememiz gerektiğini biliyor olmalıyız” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu