Gündem

TMMOB, “GEREKLİ ÖNLEM ALINMIYOR! ”

Balıkesir Mimarlar Odası ve Balıkesir’deki Mühendisler adına 17 Ağustos depreminin yıldönümünde dün Mimarlar Odası binası bahçesinde bir basın açıklaması yapıldı.

 

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Tülay Özden tarafından okunan basın açıklamasına Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici, Saim Tosun, Bilal Barsbey, Makine Mühendisleri Odası, Metalurji Müherndisleri Odasından katılım sağladı.
17 Ağustos depreminin yıldönümünde aradan 21 yıl geçmesine rağmen gerekli tedbirlerin alınmayışının felaketi de beraberinde getirebileceği hatırlatılan açıklamada Özden, “Çok sayıda vatandaşın yaşamını yitirdiği, birçok konut ve iş yerinin hasar gördüğü 17 Ağustos depremi gerekli tedbirlerin alınmadığının ne büyük felaketlere dönüşebildiğinin en acı örneğidir. Depremin yarattığı yıkım ve yaşanılan toplumsal travmanın büyüklüğüne rağmen yeni depremlere karşı hazırlıklı değiliz” dedi.

 

“FAY ZONLARININ YAKININA DAHİ BİNA YAPILMAMALI!”

 

Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici Balıkesir’de depreme ilişkin olarak önem taşıyan konular var dedi ve fay hatları üzerine yapıların yapılmaması gerektiğine vurgu yaptı. Başkan Dikici, “Balıkesir’de de fay hattı var ve mümkün olduğunca bu fay hatlarının üzerine yapıların yapılmaması önem taşıyor. Dayatılan planlar var Balıkesir’de Gökçeyazı ve yerleşim yerlerinden geçen yerler var. Yerleşim yerinden yakın geçen fay hatları mevcut. Büyükşehir Belediye binasının yapımı söz konusu idi yarışma ile belirlenmiş ancak projesi onaylanmadı, yapılmadı. Depremin olmasına engel olmak değil tedbir almak büyük önem taşınıyor .Bu fay zonlarının belirlenerek ona göre detaylı bir çalışma sağlanarak yapıların olması önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

 

KAÇAK YAPI AFFEDİLMEMELİ!

 

Depremden önce ve imar affından sonra yapılan binalara dikkat çekilen basın açıklamasında denetimler hatıorlatıldı ve Kentsel Dönüşüm uygulamalarının amacından saptırıldığı ifade edildi.Koınuyla ilgili yapılan açıklamada, “Kentlerin yeniden yapılandırılması ve depreme dayanıksız binaların yenilenmesi için gerekli olan Kentsel Dönüşüm uygulamaları amacından saptırılarak inşaat firmalarına kaynak aktarılmasının, kentsel rantların iktidar yandaşlarında toplanmasının bir aracı haline geldi. “Bundan sonraki süreçlerde Benzer olayları bir daha yaşamamak adına derhal adımlar atılmalı. Yapı denetim sistemi TMMOB ve bağlı Odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Ülke genelinde incelemeler yapılarak riskli yapılar tespit edilip güvenli hale getirilmelidir. Uygun olmayan zemin ve arazilerdeki yapılar derhal boşaltılmalıdır. Tüm yaşam alanlarımız bilim ve teknolojinin rehberliğinde, insanların ihtiyaçları doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılmalıdır.” Denildi.

 

AFTAN SONRAKİ YAPILARA DENETİM İSTEDİLER

 

“Benzer felaketlerin yaşanmaması için atılacak adımların büyük önem taşıdığı belirtilen toplantıda yapı denetim sistemi üzerinde duruldu ve ülkemizdeki yapıların incelenmesi gerektiği belirtildi. Riskli yapıların tespit edilerek güvenli hale getirilmesinin önemli olduğu hatırlatıldı ve imar barışına dikkat çekilerek denetim vurgusu yapıldı. Kaçak yapılar affedilmemelidir” denildi. Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu