GündemEkonomi

İŞ DÜNYASI “KAYGILIYIZ”

Günmarsifed üyesi olan derneklerin ve başkanların katılımı ile TR 22 Bölgesinde gerçekleştirdiği ve Türkiye Genelindeki Ekonomik Beklenti Anketi’nde iş dünyasının üretim ve istihdam kaybından endişeli olduğu sonucu ortaya çıktı.

ÇELİK “ÖNCE KÜÇÜĞÜ DÜŞÜN İLKESİ”

“Önce Küçüğü Düşün” ilkesi çerçevesinde önlemler alınması gerektiğini belirten GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik, “KOBİ’lerimiz tahsilat başta olmak üzere reel sektörün kilitlenmesine neden olan sıkıntılar yaşıyor. “Önce Küçüğü Düşün” ilkesi çerçevesinde önlemler alınmasını gerektiğini anlatıyoruz.” dedi.

SORUN ‘ÖDEME GECİKMELERİ’

İş dünyasına yapılan ankette katılımcılarının yüzde 80’inin istihdamın azalacağını, yüzde 76’sının da yatırım harcamalarının düşeceğini öngördükleri belirtildi. Katılımcılar rekabeti kısıtlayan başlıca sorun olarak da “ödeme gecikmeleri”ni gösterdi.

GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, KOBİ’lerin kısa ve orta vadede en önemli sorun olarak likidite sıkıntısını dile getirdiğini ifade etti. Nakit akışı ve ödeme sorunlarının çözülmesi için KOBİ’lerin odağa alındığı politikalar geliştirilmesi gerekliliğini dile getirdi.

İŞ DÜNYASI ÜRETİM VE İSTİHDAM KAYBINDAN ENDİŞELİ

GÜNMARSİFED Üyesi olan Derneklerin ve başkanların katılımı ile TR 22 Bölgesinde gerçekleştirdiği ve Türkiye Genelindeki 29 Federasyonun aynı şekilde gerçekleştirdiği Ekonomik Beklenti Anket çalışması; TÜRKONFED tarafından birleştirdi.

Üyelerin 2018’in son üç ayındaki üretim hacminin değişikliği hakkındaki görüşleri de ekonomik gidişat ile paralel seyrediyor. Diğer yandan çalışmaya katılan iş dünyası temsilcilerinin, içinde bulunduğumuz döneme ilişkin beklentileri de negatif yönde. Buna göre, anket katılımcılarının yüzde 80’i istihdamın azalacağını, yüzde 76’sı da yatırım harcamalarının düşeceğini öngörüyor. Katılımcılar rekabeti kısıtlayan başlıca sorun olarak da “ödeme gecikmeleri”ni gösteriyor. Üyelerin 2018’in son üç ayındaki üretim hacminin değişikliği hakkındaki görüşleri de ekonomik gidişat ile paralel seyrediyor. Katılımcıların yüzde 59’u üretimlerinin dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe göre daraldığını, yüzde 30’u aynı kaldığını ve yüzde 11’i arttığını belirtiyor.

“Önce küçüğü düşün ilkesi çerçevesinde KOBİ’ler odağa alınmalı”

Anketin sonuçlarını değerlendiren GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, KOBİ’lerin kısa ve orta vadede en önemli sorun olarak likidite sıkıntısını dile getirdiğini ifade etti. Nakit akışı ve ödeme sorunlarının çözülmesi için KOBİ’lerin odağa alındığı politikalar geliştirilmesi gerekliliğini dile getiren Çelik, “Önce Küçüğü Düşün” ilkesini hatırlattı. “KOBİ’ler finansmana erişimde orta ve büyük ölçekli firmalara göre, her zaman daha dezavantajlı durumda bulunuyor. Finansmana erişimin zorlaştığı ve paranın hareket etmediği dönemlerde, KOBİ’lerimiz tahsilat başta olmak üzere reel sektörün kilitlenmesine neden olan sıkıntılar yaşıyor. Bunun için uzun bir süredir “Önce Küçüğü Düşün” ilkesi çerçevesinde önlemler alınmasını gerektiğini anlatıyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu