Özel HaberlerGündem

“Bu İş Sabır ve Ekip İşi”

Son dönemde işlerin de durağanlaştığını söyleyen Aktif Çay Ocağı sahibi Gültekin Aktürk, Büyükşehir MERHABA’ya yaptığı açıklamada, işlerinin zor olduğunu ve sabır gerektirdiğini söyledi.

 

Çay ocakları küçük yerlerdir, çoğu kez 2-3 masa beş on tabureyle sınırlıdır dükkânın potansiyeli. Güzel havalarda ise dışarıya atılan üç beş tabure müşteri sayısını biraz daha arttırır. Bunun yanında bir de komşu esnafa çay ve benzeri içecek servisi yaparlar. Karşıdan bakıldığında işleri kolay gözükür. Bu esnaflarımızın çok para kazandıkları düşüncesi vardır pek çoğumuzda. Peki ya gerçekten öyle mi? Kolay ve çok mu para kazanıyorlar?

 

Konuyla ilgili olarak Merkez Yapı Kredi Bankası’nın arkasında hizmet veren Aktif Çay Ocağı sahibi Gültekin Aktürk ve yanında çalışan elemanı Hakan Önem ile görüştük.

 

“İstediğimiz gibi değil”

5 yıldır sektörüniçinde olan Aktürk, “Ben 5 yıldır bu işi yapıyorum. İşlerimiz iyi ama çok da istediğimiz gibi değil. Diğer esnaf arkadaşlarım ile de görüşüyorum. Kendi aramızda da konuşuyoruz. Esnaf olarak hepimizin durumu aynı.  İşyerinden sağlanan kazanç hem banka borçlarına, hem üniversitede çocuklarını okutuyorsa harcamalarına hem de günlük harcamalara yeterli gelmiyor. Ama gene de şükür etmeyi biliyoruz. Bu şekilde dalgalanmalara rağmen işlerimiz normal seyrinde gidiyor” dedi.

 

“Sabahın erken saatlerinde geliyoruz”

Çay ocağı işletmenin zorluklarından bahseden Aktürk, “Bizim işimiz her nedense çok basit gözüküyor. Ne olacak çay yapıp dağıtmaya şeklinde bakılıyor ama gerçek böyle değil elbette. İnsanlar daha işlerine gitmeden biz burada oluyoruz ki onlar geldiklerinde her şey hazır olsun diye. Sabahın erken saatlerinde geliyoruz. Akşamın geç saatlerine kadar buradayız ama öyle çok da para kazanmıyoruz. Daha doğrusu kazanamıyoruz. Şöyle bir konuyu da sizin aracılığınızla söylemek istiyorum. Çay ocakları ile ilgili bir tarife var. Burada tost 3 lira. Sucuğun kilosu 40 lira. Ben burada 3 liradan tost sattığımda içine gerçek dana sucuğu kullandığımda maliyeti yükseliyor. Tavuk sucuğu mu kullanalım. O yüzden ben tost yapmıyorum artık. Denetimsiz fiyat tarifeleri mevcut. Bunu günümüz şartlarına göre uyarlamaları gerekiyor” dedi.

 

“Sabır ve ekip işi”

Çay ocağı işletmenin ekip işi olduğunu da dile getiren Aktürk,  “Bizim işimiz her şeyden önce sabır işi sonra da ekip işi. İşin zorlukları var mı var ama gene de bu sektörde yeni başlamak isteyenlere çay ocağı açmalarını tavsiye ederim, fakat öncelikli olarak bu işin zorluklarına alışmaları gerekiyor. Karşıdan gözüktüğü kadar kolay değil. Kendilerini tartsınlar ondan sonra başlasınlar. Sabahın 06:30’unda gelip akşamın 20:00’de bırakıyoruz. Aynen bu şekilde bir yerde çalışıp kendilerini sınasınlar. Çünkü dediğim gibi bu iş sabır ve ekip işi. Ekonomiyi de güzel bir şekilde çevirebiliyorsa geçimini sağlayabilir. Bunun haricinde iş yerinin nerede olacağı, yeri, çevresinde bulunan iş yerleri ve evler çok önemli. Sonuçta bir para bağlayacak. Bilmediği bir işle uğraşması olmaz” dedi.

 

“20 yıldır hizmet ediyorum”

20 senedir çalıştığı çay ocaklarında çay servisi yapan Hakan Önem, “Ben bu işe başlayalı 20 yıl oldu. O günden bu güne insanlara hizmet ediyorum. Şu anda eskisi gibi yoğunluk yok. Esnafların çoğu çay ve benzeri sıcak içeceklerini artık kendileri de yapıyor. Genel olarak her işyerinde küçük de olsa bir buzdolabı var, soğuk içecekleri de bu şekilde temin ediyorlar. Bu yönden baktığımda bana göre çay ocaklarının durumu pek parlak değil. Türk halkının veya esnafının çaya bağımlılığını düşününce oldukça cazip gibi gözükse de sosyal yapı ve kültür artık değişti”

 

Esnaf ile güzel iletişim kurabilmek önemli

Müşteri memnuniyetinin öneminden de bahseden Önem, “Adı üstünde çay ocağının çayınız güzel olması gerekir.  Çay demlemek için en önemli ihtiyaçlardan biri sudur. Kaliteli su kullanarak daha güzel çaylar yapabilirsiniz. Müşterilerinizin memnuniyeti için kaliteli suya önem vermelisiniz. Musluğa arıtma başlığı da alınabilir. Benim gibi çay servisi yapacak eleman da çok önemli. Esnaf ile güzel iletişim kurabilecek ve tabi ki güler yüzlü bir eleman olmalı” dedi.

 

 Yoldaş Kocaer

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu