GündemKöşe Yazıları

İSTATİSTİKİ BİLGİ İLE HATALARI MİNİMANİZE EDEBİLİRSİNİZ…

Dünya İstatistik Günü, ilk defa Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 64/267 sayılı kararnamesi ile “Resmi İstatistiklerdeki Başarıların Kutlanması” ana temasıyla ve “hizmet, doğruluk ve profesyonellik” ana ilkeleri göz önünde bulundurularak 20 Ekim 2010 tarihinde kutlanmış. Türkiye’de ise ana hedefi 21. yüzyıla “Çağdaş Türk İstatistik Sistemi”ni kurarak girmek olan Devlet İstatistik Enstitüsü; ülkemizin ekonomi, toplum ve kültür konularında ihtiyaç duyulan bilgilerini, bilgi ve iletişim çağının gerekli kıldığı hızda, uluslararası düzeyde üretirken, bu görevin önemi ve büyüklüğü nedeniyle “9 MAYIS” günü “TÜRKİYE İSTATİSTİK GÜNÜ” olarak ilan etmiş.

Ülkemizde 13.6.1962 tarihli ve 53 sayılı Devlet İstatistik Enstitüsünün kararı ile ; Görev, Yetki ve Kuruluşu Hakkında Kanun ve Devlet İstatistik Enstitüsü ile ilgili diğer yasal düzenlemeler yürürlükten kaldırılarak, 5429 sayılı Kanunun uygulanmasını sağlamak ve kanunla kendisine verilen görevleri yerine getirmek üzere Türkiye İstatistik Kurumu kurulmuştur.

Türkiye İstatistik Kurumu kurulduğu günden bu yana, zaman içerisinde ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik yapıda meydana gelen değişiklikleri ve gelişmeleri en kısa sürede ve en az hata ile ölçmeyi ilke edinen, istatistiki bilgi üretiminde; kalite ve güvenden ödün vermeksizin, Türkiye’nin güvenilir kurumu olma özelliğini her zaman koruma gayreti içindedir. Doğru kararlar almanın tek yolu gerçek istatistiklerdir. Elinizdeki veriler gerçek değilse, elinizdeki veriler sağlıklı değilse, elinizdeki veriler güvenilir değilse doğru karar alamazsınız.

Demokrasi ile yaşayan toplumlar da istatistiğin çok önemli bir yeri vardır. Doğru karar alınmadığında hiçbir probleme kalıcı çözüm bulamazsınız. Bu anlamlı gün vesilesi ile sizlere TÜİK hakkında bilgi vermek istedim sevgili okurlarım.Sağlıcakla kalın…

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu