Köşe Yazıları

Japon Sanat Tarzları ve Sumi-e

Japon sanatı çok esnek ve tarihi bir sanattan ilham alır.

Japon Sanat Tarzları ve Sumi-e… Eski çanak çömlek, heykel, ipek ve kağıt üzerine mürekkeple boyama ve kaligrafi, ukiyo-e resimleri ve tahta baskılar, seramik, origami ve daha yakın zamanda modern Japon çizgi filmleri  ve çizgi romanları olan manga dahil olmak üzere çok çeşitli sanat stillerini ve medyayı da kapsıyor.

Sayısız başka türle birlikte Milattan önce 10. binyılda Japonya’da insan yerleşiminin başlangıcından günümüz ülkesine kadar uzanan uzun bir tarihe sahip.

Resim, Japonya’da hem amatörler hem de profesyoneller tarafından uygulanan tercih edilen sanatsal ifadedir. Modern zamanlara kadar Japonlar kalem yerine fırçayla yazıyorlardı ve fırça tekniklerine aşinalıkları onları resmin değerlerine ve estetiğine karşı özellikle duyarlı hale getirdi. Edo döneminde popüler kültürün yükselişiyle birlikte, bir tahta baskı stili ana form haline geldi. Beraberinde, teknikleri renkli baskılar üretmek için ince ayar oldu.

İlgili Makaleler

Japonlar bu dönemde heykeli sanatsal ifade için çok daha az sempatik bir araç buldular. Çoğu büyük Japon heykeli din ile ilişkili olan ve geleneksel Budizm’in öneminin azalmasıyla aracın kullanımı azaldı.

Japon çanak çömleği dünyanın en iyileri arasındadır ve bilinen en eski Japon eserlerini içerir. Ayrıca, Japon ihracat porselenleri, çeşitli noktalarda önemli bir endüstri olmuştur. Japon lake ürünleri aynı zamanda dünyanın önde gelen sanat ve el sanatlarından biridir. Ayrıca, maki-e ile muhteşem bir şekilde dekore edilmiş eserler Avrupa ve Çin’e ihraç oldu. Devamında, 19. yüzyıla kadar önemli ihracat konuları olarak kaldı. Mimaride, doğal malzemeler ve iç ve dış mekân etkileşimi için Japon tercihleri ​​​​açıkça ifade edilir.

Sumi-e (Fırça Darbesi):

Sumi-e, siyah mürekkeple resim yapmak için Japonca bir kelime.

Ha bu arada; Zen Budist rahipleri tarafından geliştirilen 2000 yıldan eski bir Japon sanatıdır. Uygulamanın bir parçası olarak zihinsel ve ruhsal netlik ve konsantrasyona büyük bir odaklanma vardır. Resim yapmaya hazırlık bile çok meditatif bir rutindi.

Yani tarihte ayrıca Samuray Davranış Kurallarının ahlaki değerlerini aşılamanın bir yolu olarak kullanılmıştır. Sumi-e resimleri genellikle tek renkli veya siyah beyaz, bu da basit bir stile ve çoğunlukla bitkiler, hayvanlar ve manzaralar olan konuya odaklanmaya izin veriyor… Hayal gücünüze sınır koşmadığınız müddetçe iki renk tanımını kağıda istediğiniz gibi yansıtın!

Bir sonraki yazımda Sumi-e’yi daha geniş kapsamlı anlatacağım ve teknikleri sizinle paylaşacağım.

..Japon Sanat Tarzları ve Sumi-e..

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu