Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlıkTarifler

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Kahve kokusu olmadan yapamayanlar ancak kafeinden uzak durmak isteyenler için tek alternatif! Kafeinsiz kahve nedir?

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Kafeinsiz kahve, kahve çekirdeklerinin yapısında bulunan kafeinin özel bir işlem uygulanarak ayrıştırılması ile elde edilmektedir. Kahvenin kendine özgü yoğun aroması, bu işlemler sırasında mümkün olduğunca korunmaya çalışılmaktadır. Ancak kahvesiz yapamayanlar için ‘kafeinsiz’ ibaresi, genellikle pek hoş karşılanmaz.

Lezzetli Kahve Deneyimi

Bir bardak kahve,

yaklaşık olarak 70-140 miligram kafein içermektedir. Günlük olarak 400 miligram kafein tüketmenin normal olduğu kabul edilmektedir. Kısacası bir gün içerisinde yaklaşık 5-6 bardak kadar kahve tüketilebileceği öngörülmektedir.

Ancak kahvenin yapısında bulunan 1200 kimyasal bileşenden yalnızca biri olan kafein, kahvenin zararlı etkileri olarak bildiğimiz kalp çarpıntısı, uyku bozuklukları, sinirlilik, mide rahatsızlıkları gibi durumlara da neden olabilmektedir. Aynı zamanda hamilelik ve emzirme dönemlerinde de kafeinli içecekler tüketilmesi, özellikle bebeğin sağlığı gözetilerek önerilmemektedir.

Dalgona Kahvesi Nedir?

Kafeinsiz kahve nasıl elde edilmektedir?

Kahvenin içeriğindeki kafeini ayrıştırmak, ilk olarak 1905 yılında Ludwig Roselius’un aklına gelmiştir. Benzen ve hidrokarbon kullanarak kahve çekirdeklerini kimyasal işlemden geçiren Roselius, kafein oranının azaldığını bulmuştur. Ancak bu yöntemin ciddi oranda toksik olduğu anlaşıldığı için, ömrü çok da uzun olmamıştır.

Günümüzde kahve çekirdeklerindeki kafeini ayrıştırmak için, ilk keşfedilene göre kesinlikle daha sağlıklı olan farklı yöntemler kullanılmaktadır. Doğrudan kafeinsizleştirme yönteminde, kahve çekirdekleri buhara maruz bırakılmaktadır ve sonrasında etil asetat ve metilen klörür gibi kimyasal çözücüler ile tekrar tekrar durulanmaktadır.

Dolaylı yöntemde ise, kimyasal maddeler kahve çekirdeklerine hiç temas etmiyor, kahve çekirdeklerinin saatlerce ıslatıldığı kafein yüklü su arıtılmaktadır. Ayrıca çözücüler ile bu sudaki kafein ayrıştırıldıktan sonra, çekirdeğin kendi özünü içeren su, çekirdeklere yeniden verilmektedir. Öte yandan yağlar ile aromaların yeniden emilmesine izin verilmektedir.

Türk Kahvesi İle Soğuk Kahve!

Her iki işlemde de kimyasal çözücüler kahve çekirdeğinden uzaklaştırılmış olur ve daha sonra yapılan kavurma işlemi ile de tamamen buharlaşmaktadır. Yani piyasada bulunan kafeinsiz kahve çekirdeklerinde yalnızca tüketim için güvenli bulunan eser miktarlarda bu çözücülere rastlanabilmektedir.

Kafeinsiz kahve nasıl olur?

Kahve çekirdekleri üzerinde bu kadar işlem yapıldığı düşünülünce, bir de kahvenin o enerji veren özelliğinin kahveden çıkarıldığı hesaba katıldığında, kahve aşıklarının ‘kafeinsiz kahve’ deyince yüzünü buruşturması çok doğal!

Ancak gelişmiş yöntemler kullanılarak kafeini ayrıştırılan kahve çekirdekleri, güçlü aromalarını koruyacakları şekilde arındırılıyorlar ve üstelik, kahve bize ulaşana kadar yalnızca bu işlemden geçmiş olmuyor. Daha sonra özel yöntemlerde kavruluyor olması da, kahvenin aromasını etkileyen en önemli faktörlerden biri. Bu yüzden, kaliteli bir kahve tüketiyorsanız, kafeinsiz olması lezzetinden ödün vermeniz gerektiği anlamına gelmiyor.

Tadıyla ilgili içimiz rahat, fakat yine de etkileri konusunda aynı telkini vermemiz mümkün değil, çünkü kafeini çıkarıldığında kahvenin uyku açan, enerji veren, ‘kafayı toplayan’ o özellikleri de ne yazık ki yitip gitmiş oluyor.

Sabah İlk İş Olarak Kahveye Yönelmeyin!

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu