Köşe Yazıları

KAHVE-KİTAP, ÇAY-SİMİT

        Kahve ve kitap ikilisinin dostluğunu sever misiniz? Düzenli ve çok kitap okuyan, kültürlü, kibirden arınmış, her dakika kendini geliştiren bir arkadaş çevreniz var mı? Çevrenizde öyle insanlar olmasa bile eğitiminizle bunu aşarak kendi çevrenizi yaratmak yine kendi ellerinizdedir. Bir kitapla tanışın hele önce. Varsın yalnız kalın, kitaplarla odaya dalın, zaten o sayfalarda yüzlerce canlı hayata konuk olacaksınız.

Kahveyi sade hâliyle içmek daha sağlıklı diye söylüyor uzmanlarımız. Birkaç kez sade kahveyi içmeyi denesem bile hoşlanmadım; yirmili yaşlarımda tuzdan, yağdan, şekerden boğazımı kısıp da sağlığıma kıyamadım. Orta şekerli bir fincan kahveyle orta yolu seçmek pek hoşuma gitti. Lâkin acı bir Yemen kahvesi, yurt dışından kaçak gelen hediye kahve, taze çekilmiş Arabistan kahvesi sunulup da tadı acı gelirse işte o zaman da “orta şeker” yerine “şekerli” kahveyi tercih etmişimdir. 50. yaşında hayatında ilk kez damla sakızlı kahvesini Ankara-Kızılay’da benimle deneyen Ankaralı bir emekli kadın yazarımız aklıma geldi. Çok beğenmişti damla sakızlı kahveyi ve benimle olan yüz yüze ilk muhabbetini.

 

İlgili Makaleler

Ara sıra etrafınızı şaşırtın mesela, kahvenizi farklı damak tatları ve aromalarla içiniz tıpkı yeni insanlarla tanışır gibi. İzmir Alaçatı’nın kahveleri de meşhurdur. Oradan hediye gelen ünlü Alaçatı kurabiyenin yanında kavunlu kahveyi deneyin mesela. Gerçekten zevk alacaksınız, aileme ve öğrencilerime bile tattırdım. Keçiboynuzlu, kremalı, kakaolu, ballı, keçi sütlü, polenli, tarçınlı. vanilyalı, naneli, çilekli, muzlu kahveyi hiç denemediniz mi? Çikolatalı kahve bile haz verir damağa Sütlü kahve, dibek kahvesi, Osmanlı kahvesi, yedi karışımlı kahve, Mirvari kahve, Diyarbakır kahvesi, kumda kahve, közde kahve, Hatay kahvesi, Alaçatı kahve çeşitleri, Kurukahveci Mehmet Efendi kahveleri (Gelenekselleşmiş, ismiyle ün yapan kaliteli bir Türk kahvemiz oldu. Tıpkı Eyüp Sabri Tuncer Kolonyaları, Selin Kolonya, Bolulu Hasan Usta Şekerlemeleri, Köfteci Yusuf yerli markalarımız gibi), şeftali aromalı soğuk kahve, karamel aromalı soğuk kahve, buzlu kahve, nohut kahve, mercimek kahve, sütlü köpüklü kahve, filtre kahve, fındıklı kahve, menengiç kahvesi, çam sakızlı kahve, daha dilimin ucuna şu an gelmese de birçoğunu sıcak şekliyle içip denediğim güzel kahve çeşitleriyle tanıştırmak isterim sizleri.

Elime bir kitap alıp da bakır cezvemde Türk kahvemi pişirdiğimde, ardından şevkle yazı yazmaya başlayınca çok mesut olurum. “Şeker, süt tozu, kahve” üçlüsüyle bütünleşen “üçü bir arada” hazır kahveye eklediğiniz sıcak suyla olan seramik kupanızdaki kahve keyfiniz de güzeldir. Yağan yağmurun ardından bir şiir dile gelir yahut bahçedeki semaverde demlenen dost çayı sevginize eklenir de güzelleşir iç dünyanız. Demli bir çay, tavşankanı çayla olan muhabbet, bitki çayıyla kurabiye keyfi, susamlı simit ve çay ikilisi, kahve-kitap ikizi her kalbe apayrı hayaller sunar. Kahvesiz bir dünya düşünemez olursunuz bir zaman sonra. Günde iki üç fincan kahvenin hafızaya, dinç olmaya, kalbe, uykusuzluğu, baş ağrısına çok faydası var. Elbette çay ve kahvenin de aşırısı, kahvedeki kafeinin dozu zararlı. Her şeyi tadında bırakıp ortalamalı ve orta yolunu bulmalı “orta şekerli kahve” misali. Bir fincan kahvede, çay ve simitte buluşan gülüşümüz kitaplar ve yürekten dostlarla bal olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu