Köşe Yazıları

Karton Toplayıcı

Karton Toplayıcı

Yanınızdan sessizce geçip giden, kendinden büyük tekerlekli arabasıyla kıyıcığınızdan usulca süzülüp evine yol alan o sessiz komşularımızı fark ettiniz mi? Herkesin rızkı bir yerlerdedir. Kimileri rızkını çıkarabilmek için gün ağarmadan sokaklara çıkıp akşam karanlığı sonrasında evlerine dönerler. Sıradan küçük mesleklerde bile bereket vardır. Çöpten kazandıklarıyla zengin olan çok insan vardır mesela.

Çöpte bulduğu eşyalarla zengin olanları, geri dönüşüm malzemelerini satarak onuruyla geçinen kahramanlarımızı duyarız. Atık pil, plâstik şişe, karton, poşet, cam şişe, evsel atık gibi malzemelerimi büyükşehir belediyemizin geri dönüşüm kutusuna teslim ediyorum. Üniversite yıllarımda ev arkadaşlarım da bana özenip tasarruflu yönümü örnek almışlardı mesela. Geri dönüşümlerin gerçekten yeniden dönüşüp de doğaya katkı sunduklarını belediye çalışanlarından duyarsam bu güzel alışkanlığımı severek yapıyorum. Evimin salon köşesinde tamamen geri dönüşüm ürünlerinden oluşan eski ve şirin bir ahşap dolabım var mesela. Yoğurt kapları, atık malzemeden yaptığım plâstik saksılar, cam boyasıyla süslediğim gazoz şişeleri, boyadığım çam kozalakları, deniz kabukları, şömine önü için topladığım beyaz renkli yuvarlak doğal taşlar, annem için biriktirdiğim reçel ve salça kavanozlarım, mutfak camıma gelen kuşlarım için plâstik şişelerden kesip tasarladığım yemlikler, on kiloluk su damacanaları, özenle katladığım temiz poşetler hep zor günlerde imdadıma koşmuştur. Poşet, eski gazete, karton kutu, plâstik kap ihtiyacı olanlar hep bana geliyor. Bu sebeple elimde biriken plâstik şişelerimi çöpten geri dönüşüm malzemeleri toplayarak ev geçindiren, maaşı olmayan vatandaşımıza balkondan uzatıp koleksiyonumdan onlara ayırdığım gün de oluyor.

Taşınırken karton kutu aramak için etrafa bakındığımda eğer orada bir karton toplayıcı görürsem o boş kutulara dokunup almam. Çünkü onun rızkıdır ve ekmek parasını çıkarmak için çabalayan birine saygımdan ötürü başka bir marketin önünde boş kutu varsa rica ederim. Evlerimizde bekleyen temiz atık malzemelerini bu meslekten geçinen vatandaşa hediye etmek gerek mesela. Kullanılmış cam şişeyle, karton kutuyla, geri dönüşüm malzemesiyle mutlu olmayı başarabilen canları üzmemek gerek. Her ne kadar tüm gün sokaklarda gezseler de gün bitiminde kiloyla tartılıp karşılığında para aldıkları o kartonlar, semtine göre değişip bazen bir kilosu çikolata fiyatına denk geliyor. Belki karton toplayıcılarımız geçinemiyor ama düzenli bir iş bulana kadar azmedip elindeki işi sabırla yapıyorlar. Hırsızlık yapmaktansa çöpten geçinmeye şükretmek, iş bulana kadar karton toplayıcılığı sürdüren aile babalarını desteklemek gerek. Karton toplayıcılarını, geri dönüşümleri bizlere kazandıran canları, doğaya katkıda bulunan bu güzel insanları geçim yolculuğunda bol kazanç temennisiyle uğurluyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu