GündemEkonomiSiyaset

KIRCI: “G20 İÇİNDE EN HIZLI BÜYÜYEN EKONOMİYİZ”

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, yatırım ortamının iyileştirilmesine dönük atılan yeni adımlarla girişimcinin bürokrasiyle değil işiyle ilgileneceğini söyledi.

Türkiye’nin bütün kesimleriyle bütün sektörleriyle topyekûn olarak büyüdüğünü söyleyen Kırcı, “Uluslararası kuruluşların düşük tahminleri ekonomimize dair olumlu algıyı bozmaya yetmedi. 2017 yılındaki yüzde 7,4 büyüme ile dünya ekonomisinin %85’ini oluşturan G20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ekonomiyiz, OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ikinci ülkeyiz. İhracatımız yüzde 10,2 arttı, 1 milyon yeni istihdam oluşturduk. Geçen yıl AB ve Avro Bölgesi ekonomileri ancak yüzde 2,4 büyüyebilmişken Türkiye yatırım ve ihracata dayalı topyekûn bir hızlı büyüme sürecindedir. AB’nin büyük ekonomilerindeki kamu borç stokunun milli gelire oranı %65-134 bandındayken Türkiye’de bu oran yüzde 30’un altındadır.” dedi.

İFLAS ERTELEME KALDIRILIYOR

İcra-iflas mevzuatında yapılan değişikliklerle şirketlerin batık hale gelmeden sıkıntı ortaya çıkar çıkmaz kurtarma anlaşmasına girebilmesine imkan sağladıklarını kaydeden Kırcı “Bunun için yeni konkordato uygulamasını getiriyoruz. Bugüne kadar iflasın eşiğine gelen şirketleri ekonomiye kazandırmak yıllar alıyor iflas erteleme sistemi suiistimal ediliyordu. Artık yıllar süren, alacaklıyı da mağdur eden sistem değişti. Azami 23 ay süren hızlı, adil ve alacaklıların da hakkını koruyan ve şirketin devamlılığını esas alan bir düzen geliyor. Her şeye rağmen şayet şirket kurtarılmamışsa mallarının bir bütün halinde satılarak ekonomik değerinin de korunmasını hedefliyoruz.” dedi.

YAPI RUHSATI TEK İMZA İLE ALINACAK

İnşaat izinleri ve tapu işlemlerinde yapılan değişiklikle inşaat sektörünü önemli ölçüde rahatlattıklarını söyleyen Kırcı “Ülkemizde yıllardır bürokrasinin dünyanın en büyük 2. inşaat sektörüne sahip olan Türkiye’nin çok gerisinde kaldığı söyleniyordu. İnşaat izin süreçlerinin zorluğundan ve uzunluğundan şikayet ediliyordu. İçerisinde belediye, tapu, SGK, vergi dairesi, su idaresi, ve itfaiyenin olduğu 18 prosedürü tamamlamak gerekiyordu. Bunlar da yetmiyor, yapı ruhsatı alırken form için 18 tane imza toplanıyordu. Yapı ruhsatı artık tek imza ile alınacak. Bundan böyle girişimci bürokrasiyle değil işiyle ilgilenecek. Yapı kullanım belgesi ve elektrik bağlanması işleminde de kolaylık yapıyoruz. Belediyeler elektronik ortamda bu sorgulamaları yapıp işlemi tamamlamış olacak. Yine ipotek işlemlerinin tapu müdürlüğü ile elektronik ortamda yapılmasını sağlıyoruz.” dedi.

KOBİ’LERİN TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜMÜ UCUZLUYOR

İmalat sanayi ile ARGE, makine teçhizat alanlarına KDV imkanı getirdiklerini söyleyen Kırcı “Katma değer üreten sanayicimiz yatırım mallarından en önemlisi olan makineleri için %18 KDV ödüyordu, artık teknolojik yatırım yapan kapasite arttıran yatırımcıya KDV istisnası uygulanacak. Böylece çok daha ucuza KOBİ’lerin teknolojik dönüşümü sağlanmış olacak. Yatırım yapan istihdam yaratan girişimcimize ne kadar destek versek azdır, önlerini açmak en temel vazifemiz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu