Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlıkYaşam

Kış Aylarında Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Kış aylarında su tüketiminin önemi ve vücuttaki su dengesinin korunması konusunda yapılan bir araştırmalarda su tüketim alışkanlığı vurgulanıyor.

Kış Aylarında Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Kış aylarının gelmesiyle birlikte beslenme ve su tüketim alışkanlıklarının değiştiği vurgulanmıştır. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek için yeterli su tüketimi önemli bir faktördür.

Su, içecekler ve besinler aracılığıyla alınan görünür ve görünmez sıvı kaynaklarını içerir. Günlük sıvı gereksinimi, suyun yanı sıra diğer içeceklerle ve besinlerle karşılanır.

Yeterli Su Tüketiminin Önemi

Hücrelerin, dokuların ve organların düzgün çalışması, besinlerin sindirilmesi, emilimi, hücrelere taşınması, zararlı maddelerin atılması ve vücut ısısının düzenlenmesi gibi işlevlerde su ve diğer içecekler önemli rol oynar.

Vücuttaki su dengesinin korunması için hidrasyon önemlidir. Bu dengeyi korumak, vücuttan kaybedilen suyu içecekler ve yiyeceklerle yerine koymayı içerir. Su dengesi korunamazsa dehidratasyon adı verilen durum ortaya çıkabilir.

Kış Aylarında Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Sağlıklı Yaşam için Su Dengesinin Korunması

Günlük olarak yaklaşık 2.5 litre olan vücuttan atılan sıvı, böbreklerden 1500 ml, deriden 500 ml, bağırsaklardan 300 ml ve solunumla 300 ml şeklinde kaybedilir.

Bu kayıplar egzersiz, fiziksel aktivite, terleme, idrar ve vücut ısısının arttığı durumlarda artabilir. Bu durumlarda vücudun su gereksinimi de artar ve kaybedilen suyun yerine konması gerekir. Susama hissi, beyindeki susama merkezi tarafından tetiklenir ve kaybedilen suyun yerine konması için bir uyarıdır.

Su İçme Alışkanlığı Kazanma

Her gün 6-8 bardak, yani 2-2.5 litre su içmek önemli bir alışkanlıktır. Susama hissi beklendiğinden önce su tüketmeye özen gösterilmelidir. Çay ve kahve gibi kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi su atımına neden olabilir, bu nedenle bu içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.

Su içmekte zorlananlar için suyu daha çekici hale getirmek adına limon, salatalık, nane, tarçın gibi taze sebze, meyve ve baharatlar eklemek önerilmiştir. Ayrıca su içme hatırlatmaları için telefon uygulamaları kullanmak da faydalı olabilir.

Kış Aylarında Su İçmeyi İhmal Etmeyin

 

Haber Merkezi

Yeni yılda ilk işiniz su içmek olsun!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu