GündemÖzel Haberler

KIYAFET SANATI “TERZİLİK”

Balıkesir’in en eski terzilerinden İsmail Şen, mesleğinin tarihini MERHABA okurlarıyla paylaştı. Dünden bugüne giyim sektörünü değerlendiren Şen, dünden bugüne giyimin değişenlerini anlattı.

Yeni dikilen kıyafetler başucunda tutulur, giyilmeye kıyılmazdı. O kıyafetler öyle özeldi ki yalnızca özel yerlerde, düğün merasimlerinde giyilirdi. Ailelerin sürekli gittiği terziler olurdu. Bu kıyafetler özenle yıkanır ve kurutulurdu. Değeri bilinirdi. Günümüzde ise hızla artan konfeksiyon terziliği son düzlüğe getirdi. Günümüzde çırak bulamamaktan yakınan Terzi İsmail Şen ise mesleğe dair merak edilenleri anlattı.

“MESLEĞİMİZ GÖZDEN DÜŞTÜ”

Teknolojinin ilerlemesiyle Terzilik mesleğine ilginin azaldığını söyleyen Terzi İsmail Şen, “Teknoloji hızla ilerliyor. Dolayısıyla terzilik mesleğimize ilgi de her geçen gün azalıyor. Artık çırak bile bulamıyoruz. Çünkü gençler de masa başı işlerde çalışmak istiyorlar. Esnaflık ağır gelmeye başladı. Gençleri bu mesleklere yönlendirmek için kurslar açılsa ve destek verilse belki bir derece önlem olabilir” şeklinde konuştu.

“DİKİMİ BIRAKTIM TADİLAT YAPIYORUM”

Kadın terzisi olduğunu ama dikimi bıraktığını söyleyen Terzi Şen, “Ben komple dikimi bıraktım tadilat yapıyorum. Benim mesleğim kadın terziliğiydi. Çok güzel çalıştığımız dönemler vardı. Harika dikimler yapardık. Çok da tercih edilirdi. Ama artık dikim de pek kalmadı. Hazır konfeksiyon ürünleri tercih ediliyor. Mağazadan alıp giymek daha kolay geliyor. Ama bizim dikimlerimizde de emek var. O nedenle daha özel ve kullanışlı. Hem kaliteli hem de uzun süre dayanıyor” dedi.

“EMEK İSTEYEN BİR UĞRAŞ”

1970’li yıllarda terziliğe başladığını belirten Şen, “Bu mesleğe 1970 yılında başladım. Aşağı yukarı 45 yıldır çalışıyoruz.  O zamanlar teknoloji yoktu. Çok zor şartlarda bu mesleği yapıyorduk. Bizim zamanımızda terzilik de ciddi emek istiyordu. Dikim kıyafet oldukça zor ve emek isteyen bir uğraş” dedi.

“ÇIRAK BULAMIYORUZ”

Çırak bulamamaktan yakınan Terzi İsmail Şen, Artık iş yapacak eleman bulamıyoruz. Gençler terzilik mesleğini tercih etmiyor. Bizler de belli bir yere kadar gideceğiz. Ama 40 yıl da koşmaz ki bir at. Biz de meslekten gidersek ilerde bu mesleği sürdürecek kimse kalmayacak. Ben her gün bir tane ısmarlama kıyafet yapsam  bitiremem ama gençliğimde sabah başladığım zaman akşam bir ısmarlama kıyafeti bitiriyordum. Ama şimdi o da yok. Zaten o iş yok. İş olsa da çalışacak eleman yok. Terzi dikişi her zaman çok daha iyidir. Maliyet olarak da düşünüldüğünde hem ucuz hem de kaliteli” ifadelerini kullandı. Serap Tetik Acar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu