GündemTürkiye Gündemi

Kızılay Kan Stokları Azalıyor

Kızılay, kan stokları azalıyor. Sosyal medya yaptığı paylaşımla Kızılay Kurumu  ulusal kan stoklarının asgari seviyenin altına düştüğünü duyurdu.

Kızılay, kan stokları azalıyor.  Kurum stoklarının 3 gün anca yetebileceğine yönelik açıklama yapmıştı. Bu açıklamasından sonra bir çok vatandaşın kan bağışı için geldiğini ama istenilen seviyelere ulaşamadığını iletti. Kan bağışı artmazsa “ameliyatlar yapılamaz” uyarısı verdi.

 

Ramazan’da Bu Durumu Hep Yaşıyoruz

 

Türk Kızılay, 18 Bölge Kan Merkezi ve 69 Kan Bağışı Merkezi ile hizmet veriyor ve sorumlu olduğu bin 156 hastanenin kan ve kan ürünleri ihtiyacını 365 gün kesintisiz karşılıyor. Bu yüzden de Türkiye için çok önemli bir kurum. Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan olan depremlerin ardından vatandaşların kan bağış çağrılarına gösterdiği yoğun ilgi ile Kızılay kan stokları istenilen seviyeye ulaştı. Fakat Ramazan ayının başlaması ile kan stoklarında ciddi oranda düşüş yaşanmaya başlandı. Kızılay Kurumu her Ramazan’ da bu durumun hep yaşandığını iletti.

Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman sosyal medyadan açıklama yaptı. Kerman,  ‘Ulusal kan stoklarımız asgari seviyenin altına düşmüştür’ çağrısına ilişkin açıklama yaptı.  Kerman, “Her yıl ramazan ayında rutin olarak ve ayrıca temmuz, ağustos aylarında bizim kan stokumuz özellikle düşmeye başlıyor. Bunun çeşitli nedenleri var. Özellikle iklim koşulları gibi. Ama ramazan ayında özellikle insanların orucum bozulur diye korkmalarından kaynaklanan sebeplerle veya güçsüz kalırım, hastalanırım gibi endişelerle doğal olarak bir kaçınmaları söz konusu. Bu ramazanda da yine böyle oldu” dedi.

Deprem Felaketi Bizi Çok Etkiledi

 

Yaşanan deprem felaketinin de bu oranlarda düşmesinin payı olduğunu söyleyen Kerman, ‘Yüzyılın afeti’ diye tabir ediliyor malumunuz. Çok büyük yıkım gerçekleşti birçok ilimizde ve biz potansiyel kan bağışçılarımıza kaybettik. Aynı zamanda bölgede yaşayan personelimiz de depremzede konumuna geldiler. Onları da büyük oranda görev yapamaz hale geldikleri için kullanamıyoruz. Dolayısıyla bütün mart ayı boyunca, şubat ayı boyunca biz bölgemizden kan son derece düşük düzeyde almaya başladık. Diğer bölgelerimizin yapmış olduğu takviyeyle bölge hastaneleri kan ihtiyaçlarını düzenli bir şekilde almaya başladılar. Fakat bahsettiğim diğer sebep, ramazan ayı devreye girdiğinde ise diğer bölgelerimizin katkısı da azalmaya başladı” dedi.

 

Gecede Bağış Yapabilirsiniz

Kızılay, kan bağışlarının devam etmesi ve stokların tekrardan istenilen seviyelere gelmesi için uğraşıyor. Mesai saatlerini değiştirdi. Kan bağışçıları, iftar sonrası da kan bağışında bulunabilecek. Güncel kan bağışı yeri ve saatleri Kan Hizmetleri resmi sitesinden www.kanver.org ve kan bağışı mobil uygulamasından takip edilebiliyor ve uygun zaman için kan bağışı randevusu planlanabiliyor.

 

Daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu