Köşe Yazıları

KOCASEYİT KAVŞAĞINDA UĞUR MUMCU ANILDI

Sade bir törenle araba seslerinin birbirine karıştığı,gürültüden yanındakini duyamadığın bir kavşakta;adı Kocaseyit Kavşağı olan bir yerde Uğur Mumcu Anıldı geçtiğimiz hafta. Daha önce Uğur Mumcu kavşağı olarak bilinen yer, 2017 Temmuz ayı Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan karar ile Kocaseyit Kavşağı olarak değiştirilmişti. Sanırım bu karardan habersizdi organizsayonu yapanlar. Keşke doğru bir güzergah ile insanların daha çok olduğu bir bölgede çok daha farklı bir şekilde yapılsaydı bu tören. Keşke sadece gazete sayfalarında çıkmak hedeflenmeden oraya gelenlerede bir şeyler söylenebilseydi. Ama olamadı. Araba seslerinin birbirine karıştığı Kocaseyit Kavşağı’nın gölgesinde kaldı anma töreni. Düşünce güzel ama uygulamada sınıfta kaldı,etkinliği düzenleyenler.

24 Ocak 1993 sabahı, arabasına haince konulan bombanın patlaması sonucunda yaşamını yitiren Araştırmacı Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, ülkemizin yetiştirdiği sayılı ve yeri hiçbir zaman doldurulamayacak büyük bir değerdir. İnsanlara fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmalarını öğütleyen, ülkemizin aydınlık geleceği için kalemini korkusuzca kullanan Uğur Mumcu; ahlakı,mücadelesi ve yazarlığıyla önümüzdeki kuşaklara örnek olmaya elbette ki devam edecektir.

Uğur Mumcu’yu katlettiğini sananlar, saklandıkları gölgelerde asla huzur bulamayacak, korktukları sonun başlangıcında yavaş yavaş boğulacaklardır.

Fikirleri ile her geçen gün daha da büyüyen böyle önemli bir isim geçtiğimiz hafta Balıkesir’de sessiz sedasız anıldı.Sessiz sedasız derken yalnış anlamayın. Aslında çok gürültülü bir ortamda araba seslerinin arasında anıldı. Ne törene katılan bir şey anladı ne konuşan söylediğini duydu desek yalan olmaz.

Hep söylemişimdir. Eğer bu anma törenlerinin amacı bu değerli insanların fikirlerini toplumumuza gençlerimize anlatmak ise ki öyle olmalıdır. O zaman bu anma törenleri öyle insanlardan uzak kenarlarda araba gürültüleri arasında az bir  topluluk ile sırf yapılmış olmak için yapılmamalıdır. Geçtiğimiz yıl Edremitte Uğur Mumcu Anma etkinliklerine katılmıştım. Şiirlerle,marşlarla fikirleri ile büyük bir kalabalık ile gerçek meydanlarda anıldığını hatırlıyorum Uğur Mumcu’nun.

Uğur Mumcu’nun fikirleri neden değerlidir? Çünkü onun geleceği yönelik çok önemli nokta tespitleri hala hafızalarımızda. Adeta tarihe geçecek birkaç sözünü sizinle paylaşmak isterim…

********************

“Ben Atatürkçüyüm… Ben,Cumhuriyetçiyim.. Ben laikim.. Ben antiemperyalistim.. Ben tam bağımsız Türkiye’den yanayım.. Ben insan hakları savunucusuyum.. Ben,terörün karşısındayım.. Ben,yobazların,hırsızların,vurguncuların,çıkarcıların düşmanıyım. Dün sabaha değin, araştırarak yazdığım hiçbir konuyu yalanlayamadınız. Öyleyse vurun,parçalayın, her parçamdan benim gibiler beni aşacaklar doğacaktır.”

“İmam Hatip lLiselerini bitirenler neden ilahiyat fakülteleri ve İslam enstitülerine gitmiyorlar da ille de kaymakam, vali, savcı, yargıç ve subay olmak istiyorlar.Bu uzun vadeli eğitim ve bürokratik yerleşim projesini kimler planlıyor?”

“Cemaatlere,tarikatlara giren çocuklar 30 sene sonra general olacaklar. Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar.”

“Gerçekte vicdan özgürlüğü, gerçekte demokrasi laik toplumda meydana gelir.Çünkü anti laik toplumda dince kutsal sayılan kavramlar, siyasal amaçlar için her gün sömürülür ya da Türkiye’de olduğu gibi Arap sermayesi tarafından Türkiye’de kurulan banka sistemlerinde olduğu gibi mali çıkarlar açısından sömürülür. Bu bir sömürüdür. Mustafa Kemal de dinin gerçek yerine oturtulması, Allah ile kul arasında bir kutsal duygu olarak korunması amacı ile laikliği getirmiştir.İngiliz emperyalizminin Arap kapitülasyonunun aracı olmaması ve siyasi sömürü aracı olmaması için..”

“Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz.”

“Milliyetçilik; vatan,millet, Sakarya, kan,ırk,bayrak edebiyatı mıdır? Yoksa ulusun çıkarlarını, onurunu herkese karşı savunmak; yani tam bağımsızlık mıdır? Ülkenin onuru ayaklar altında çiğnenirken; vatan,millet,bayrak edebiyatını yani milliyetçiliği sadece kitleleri uyutmak, kandırmak için kullanıp aslında bütün bu değerleri salt kendi siyasal ya da bireysel, sınıfsal çıkarları için kullanmak milliyetçilik ise bunun karşıtı nedir?”

“Biz siyaset bakımından karşıtlarımıza özgürlük tanımazsak birer gizli faşistiz demektir.”

“Bir kişiye yapılan haksızlık tüm topluma karşı işlenmiş bir suçtur. Susanlarda bu insanlık suçuna katılmış olur.”

“Bu masum insanlar yahudi de olur,Arap da Hristiyan da.. Ölenlerde ırk,din ayrımı yapılmaz. Ölen insandır.”

“Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım unutma bizi.. Bir gün sesimiz hepinizin kulaklarında yankılanacak ey halkım unutma bizi..”

“Anneler ve babalar, çocuklarını sokak ortalarında eşkiya çetelerince öldürülsünler diye yetiştirmediler. Bir gün bunların hesabı sorulucaktır. Devlet koltuklarına dayanarak kabadayılık yapanları,sanık sandalyesinde göreceğiz bir gün.”

***********************

Uğur Mumcu’nun bu sözlerini neden paylaştın diyebilirsiniz. Şunun için; eğer bir anma töreni yapıyorsanız; bu törenlerde gençlerimizle,kadınlarımız ile bu fikirleri paylaşın diye. Sırf meydanlarda şov yapacağım diye değil. Fikirlerin özüne inerek herkesin duyacağı ve rahatlıkla dinleyebileceği yerlerde bu önemli insaları yad edin. Araba seslerinin birbirine karıştığı “Aman kimse beni eleştirmesin.Bende bişeyler yapayım.” diye değil; yaptığınız herşeyi ya inanarak ve layığı ile yapın; ya da hiç yapmayın.

Düşünenlerin öldürülmemesi, öldürülenlerin hiç unutulmaması dileğiyle,aydın kimliği,demokratik duruşu ve ilkeli yaşamıyla gelecek kuşaklara örnek olmayı sürdüren başta Uğur Mumcu olmak üzere, bu ülkenin demokrasi mücadelesinde ve bağımsızlığı yolunda şehit verdiğimiz tüm gazeteci ve aydınlarımızı saygı ve rahmetle anıyor bir daha ki yıl bu anma töreninin çok daha anlamlı bir şekilde büyük ir katılım ile gençlerimize,kadınlarımız doğru iletişim kurularak yapılmasını temenni ediyorum.

********************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu