GündemGörüntülü HaberlerTürkiye Gündemi

Konya’da Deprem Sonrası Obruk Oluştu

Konya’da Deprem Sonrası Obruk Oluştu

 

 

 

Konya’nın Karapınar ilçesinde yaklaşık 37 metre çapında, 12 metre derinliğinde obruk oluştu.

 

Konyada Deprem Sonrasi Obruk Olustu 7 Ozel

Vatandaşları Tedirgin Etti

Konya Ovası’nda yıllara göre değişkenlik gösteren obruk oluşumu, bu sefer tedirgin etti. Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık “Yağışlı periyotlardan sonra obrukların, yoğun olarak arttığını gözlemledik. Üstteki örtü tabakasının ağırlaşması ve obruk oluşumunu etkileyen önemli nedenlerden bir tanesi deprem” dedi. Konya Karapınar ilçesi Reşadiye Mahallesi Seyit Hacı Yaylası’nda obruk oluşumu gerçekleşti. Tarım arazisinde meydana gelen obruk, vatandaşları tedirgin etti.

 

Konyada Deprem Sonrasi Obruk Olustu 9 Ozel

 

Deprem Obruk Oluşumunu Etkileyen En Önemli Neden

Bölgede araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Arık, Seyithacı fayının biraz daha batısında özellikle birkaç basamak halinde fayın yükselti yapmış olduğu birinci basamakla ile ikinci basamağın arasındaki bölgede meydana gelen bir obruk olduğunu dile getirdi. Depremin obruk oluşumunu etkileyen önemli bir neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arık:

 

“Obruklar başlangıçta birçok farklı faktöre bağlı olarak oluşuyor. Öncelikle suyla karşılaştığı zaman çözülebilir nitelikte kayaların olması gerekiyor. Yardımcı karbonatlı kayaçlar bazen de cips antide tuz gibi minerallerin olduğu bölgelerde. Buralarda daha yoğun obruklar oluşur. Kayalar, obruk oluşumuna müsait oldukça geniş alanlarda karbonatlı kayalardan oluşuyor. Yeraltı sularımız özellikle kış dönemlerinde az kullanıldığında genç volkanizmanın da etkisiyle kısmen asitleşebiliyor. Genellikle yerel su hareketleri kırıklar boyunca kuzeye doğru olduğu için etkileşimi daha yoğun niteliğinde olduğu ve küçük boşluklar genişliyor. Üstteki örtü tabakasının inceldiği için riski artıyor. Bu bölgedeki özellikle yağışlı periyotlardan sonra obrukların, yoğun olarak arttığını gözlemledik. Üstteki örtü tabakasının ağırlaşması bir neden ve obruk oluşumunu etkileyen önemli nedenlerden bir tanesi deprem” şeklinde konuştu.

 

Konyada Deprem Sonrasi Obruk Olustu 1 Ozel
Kaynak: İha

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu