Köşe YazılarıElif YavaşGündem

KUŞLOKUMU

KUŞLOKUMU

 

Yumurta, un, şekerle üç malzemeli karışımın lezizliğidir kuşlokumu. Kuşbaşı büyüklüğündeki kıvamı, yumuşacıklığı, Türk kahvemizin yanında su ile konuk oluşu, meyveli lokumlar arasına karışması, Türk kültüründen bir parça oluşu kuşlokumunu apayrı kılar. Osmanlı lokumu yahut Türk lokumu, atadan kalma bir mirastır. Orta Asya’daki göçebe kültümüzde lokumun yapılışı bilinmese de şekerlemelere dair bir şeyler illaki soframızda yer almıştır. Şekerin girdiği her yerde bereket vardır. Elde yağ, un ve şeker varsa helva yapmak için ne diye hâlen bekliyorsunuz? İnsan kıtlık zamanında bile midesini doyurup şükredebilir.

          Araştırmalara göre 16.yüzyıla kadar şekerleme imalatında tatlandırıcı olarak pekmez ve bal kullanılırken rafine şekerin (kelle şeker) ülkemize gelişiyle Hacı Bekir Efendi bu şekeri havanda dövüp eriterek lokum ve şekerleme yapımında kullanmıştır. Kuşlokumu başta olmak üzere fındıklı lokum, bademli lokum, cevizli lokum, çifte kavrulmuş lokum, Antep fıstıklı lokum, Hindistan cevizli lokum, kaymaklı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, … pek çok leziz lokum çeşidi damağınızı tatlandıra gelmiştir.

Lokumumuz yerli malı, Türk malı, Türkiye menşelidir. Lokum yaklaşık 15. yüzyıldan beri bilinip 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yaygınlaşmıştır. Avrupa’da ise bir İngiliz gezgin-seyyah aracılığıyla “Turkish Delight” ismiyle 18. yüzyılda tanınmaya başlamıştır. Lokum; su, şeker, nişasta kullanılarak yapılan bir Türk tatlısıdır. 18.yüzyılın sonlarına doğru dönemin padişahı Abdülhamit, sert şekerlemeler yerine yumuşak bir şekerleme istiyor ve bunun üzerine bir yarışma düzenleniyor. Yarışma neticesinde Ali Muhiddin Hacı Bekir birinci seçilip onun elinden çıkan lokumcuklar sarayda yerini alıyor.

Vali lokumu, sultan lokum, meyveli kuşlokumları ev sahiplerinin ikram bölümünde baş tacıdır. Kuşlokumunu en doğal hâliyle üniversite 1. sınıftaki kız öğrenci yurdumuzda, sekiz kişilik odamızdaki Maliye lisans bölümünden arkadaşım olan Kocaeli-Karamürselli kız arkadaşım Nurdan’ın elinden tatmıştım. Aslında hep yediğimiz lokumlardı ama onun ikramındaki kuşlokumları daha iyisiydi. Köşeli yahut yuvarlak ebattaki uzun bisküviler arasına unlu lokum sıkıştırıp yediğimiz “kıstırma”, bebek mevlitlerinde gümüş tepside sunulan yumuşacık lokumlar, ev yapımı anne lokumları ile büyüdük çocukken.

Her insanın elinde hacim bulan, yoğrulan, şekere bulanan lokum apayrıdır. Artvin-Şavşatlı “Okul Öncesi Öğretmeni” arkadaşım Nilay’ın yaptığı portakallı, ev yapımı usulü, silindir bardaktaki lokumu çok beğenmiştim mesela. Ben de Balıkesir-Edremit ilçemizden topladığım turunçgillerle “fincanda lokum” pişirip arkadaşımdan ilhamla kendimi mutlu etmiştim. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 karantina günlerinde hepimiz kendi mutfağımızı yeniden keşfettik aslında. Bilinçli, hünerli insanlarla olan iletişimimde kendilerinden minicik bir bilgi kaptığımda müthiş mutlu olan biriyimdir. Kuşlokumu tarifleri, meyveli Türk lokumu ikramları sizin evlerinize de misafir olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu