Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEğitimGündemYaşam

Lgs Sınavı İçin Öneriler

Sınava gireceklere özel psikolojik önerileri sizin için derledik. İşte LGS sınavı için öneriler

 

Lgs Sınavı İçin Öneriler

Mili Eğitim Bakanı Mahmut Özer açıklama yaptı. “Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 4 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştirilecektir. LGS Sınavı İçin Öneriler

Bu davranış modellerinden kaçının:
  • Sınavın ölüm kalım meselesi, ciddi bir varoluş meselesi olarak görülmesi,
  • Ailenin ve çevrenin beklentisinin çok yüksek olması,
  • Sınav kazanılamadığı takdirde alay edilme, mahcubiyet, dışlanma riski söz konusu olması,
  • Bununla birlikte ailede ve kişinin kendisinde panik atak veya çeşitli, korkular, evhamlılık öyküsü bulunması,
  • “Sen akıllısın, çalışkansın, sana güveniyorum” sözü altında ezilinmesi,
  • “Senin bir yer kazanacağın yok, herkes senden daha iyi” denilmesi,
  • Ayrıca daha önce sınava girip, bu sınavın son hakkı olduğunun ifade edilmesi gibi durumlarda sınav kaygısı artmaktadır.
Heyecan karın ağrısı terleme ve bayılmaya neden olabilir

Duygusal olarak bazen hiçbir korku hissetmeyip, “Sanki sınava girmeyeceğim, aklımda hiçbir şey yok bütün bilgilerimi unuttum, tüm yıl ne çalıştım ki, yapamayacağım, kesin bir aksilik olacak, diğerleri daha bilgili duruyor, sorular çok zor olacak, rezil olacağım, şu an bir an önce geçsin, keşke buradan kaçabilsem…” gibi düşünceler aklı kurcalayacaktır.

Bu sınav hayatımın amacı değil

Mantıklı ve akılcı olumlu düşünmeye çalışılmalıdır. Sınırları yönünden kişi kendini tanımalıdır. Aynı zamanda düşünce olarak kendine güvenmeyi, neleri bilip neleri bilmediğine hakim olan bir genç; “Elinden geleni yapacağım, tabii ki kazanmak istiyorum, bu sınav bir fırsat ama hayatımın amacı değil, sadece ona ulaşmak için bir araçtır. Ayrıca bu sınav sadece akademik bilgimi ölçüyor, yeteneklerimi, kişiliğimi, tutkularımı ve becerilerimi değerlendirmiyor” şeklinde düşünmelidir.

Sınav öncesi gevşeme egzersizleri yapın

Sadece okunarak uygulanan egzersizleri gençler genelde doğru şekilde ve sınavdan önce uygulamıyor. Tersine medyada okudukları teknikleri yarım yamalak uygulayıp, “Zaten işe yaramadı” diyebiliyorlar. Gevşemeyi mümkünse sınavdan çok daha önce öğrenip, deneme sınavlarında, gece yatarken uygularsa, sınav öncesi uygulayacak kadar sakin ve doğal olacaktır. Bu yangın sırasında izlenmesi gereken yola, yapılacaklara yangın çıktıktan sonra bakmaya benzemektedir. Ama genel prensip, doğru nefes alıp, nefesi tutarak oksijen-karbondioksit oranını kontrol etmek, kasları gevşetmek, nefesi ve kalbi yavaşlatarak alarm durumunu düzeltmeyi hedeflemektedir.

 

Ayrıca buraya da göz atabilirsiniz.

 

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu