Siyaset

Macaristan Ziyaretinde 16 Belge: Türkiye ile Güçlü İşbirliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macaristan ziyaretinde, ekonomi, ticaret, savunma sanayisi, enerji ve kültür alanlarında odaklanılacak, iki ülke arasında 16 belgenin imzalanması öngörülüyor.

Macaristan Ziyaretinde 16 Belge: Türkiye ile Güçlü İşbirliği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Macaristan ziyaretinde, ekonomi, ticaret, savunma sanayisi, enerji ve kültür alanlarında odaklanılacak, iki ülke arasında 16 belgenin imzalanması öngörülüyor.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Macaristan ziyaretinde iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın genişletilmiş seviyeye çıkarılması hedefleniyor ve bu konuda bir belge, Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından imzalanacak.

Ziyaret, 18 Aralık 1923 tarihinde iki ülkenin imzaladığı Dostluk Anlaşması’nın yıl dönemine denk gelmesi bakımından özel bir anlam taşıyor. İki ülke arasındaki ilişkilerin 100. yıl dönümü kapsamında 2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı’nın açılış etkinliği de ziyaret sırasında gerçekleştirilecek. Kültür Yılı, Türk ve Macar halkları arasındaki yakınlaşmayı artırmayı amaçlayan çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

16 belge imzalanacak

Macaristan’la tüm bakanlıklar arasında çok kapsamlı bir işbirliği içinde olan Türkiye, diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinde dışişleri, milli savunma, içişleri, ticaret, enerji ve tabii kaynaklar, sanayi ve teknoloji, aile ve sosyal hizmetler ile kültür ve turizm bakanları olmak üzere 8 bakan tarafından eşlik edilecek. Ziyaret sırasında iki ülke arasında çeşitli alanlarda toplam 16 belgenin imzalanması öngörülüyor.

Macaristan’ın TDT’ye katkısı

Macaristan’ın Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üyeliği bulunması, ülkenin dış politikasını çeşitlendirmek ve Doğu’ya açılım politikası izlemek amacıyla Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek istediğini gösteriyor. Geçmişten gelen uzak akrabalık bağları, Macaristan’ın TDT gözlemci üyeliği için zemin hazırlayarak, aktif bir şekilde TDT içinde faaliyet gösterip katkı sunmasına olanak tanıyor.

Ziyaret kapsamında TDT ile ilgili somut bir gelişme olmasa da, örgüt içinde işbirliğine vurgu yaparak, Macaristan ile Türkiye arasındaki görüşmelerde bu konunun gündemde olacağı öngörülüyor.

Macaristan ile Türkiye, pek çok konuda aynı bakış açısına sahip

Macaristan ile Türkiye arasında, bölgesel ve uluslararası pek çok konuda benzer bir bakış açısı bulunmaktadır. İki ülke, ilişkilerin önemine ve geliştirilmesine yönelik güçlü bir iradeye sahiptir.

Ticaret hacmi, potansiyelini tam anlamıyla kullanamasa da karşılıklı güvenin büyük bir öneme sahip olduğu bir alandır. Macaristan’ın AB üyeliği, Türkiye için önemli bir faktörken, Macaristan açısından göç ve enerji güvenliği konularında Türkiye’nin stratejik bir öneme sahip olduğu belirtilmektedir.

AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Aralık Ayı Sonuna Doğru Adayları Açıklayacağız”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu