Köşe Yazıları

Makro Bitki Besinleri: Potasyum 

Merhaba değerli okurlar. Bitki besleme serimizde geçtiğimiz hafta temel bitki besin elementlerinden enerji elementi olan Fosforu anlattım sizlere. Evet Fosforu genelde çiçeklendirici olarak biliyordunuz ama aslında bitkinin enerji üremesini sağlayan en temel elementtir. Bitkinin çiçek açması için çok fazla enerjiye ihtiyacı vardır.

Denklem basit; Fosfor enerji yapımını sağlar bitki de bu enerjiyi kullanır ve çiçeğini açar. Bitki sadece çiçek açmak için değil sürgün uzatmak, yaprak çıkarmak, tomurcuk yapmak, çiçekte polen yapmak, meyve tutmak, meyveyi büyütmek, tohum yapmak ve tohumun içine besin depolamak için de enerjiye gereksinim duyar. Bu enerjiyi üretebilmesi için ise Fosfor alması gerekir. Demiştik, demediysek de şimdi demiş olalım!

Toprakta Fazla Miktarda Potasyum Vardır

Bu haftaki yazımda Potasyumu anlatacağım sizlere. Lakabı koruyucudur.

Hoppala kırk yıllık meyve büyütücüyü koruyucu yaptın be mühendis! Evet meyve büyütücü olarak biliyorsunuz Potasyumu, ama meyve büyütmek faydalarından sadece bir tanesi. Size soğukta ve sıcakta bitkinizi biraz da olsa koruyan şey nedir desem? Yaprak, gövde, meyve dokularının sıkı yapıda olmasına yardımcı olan element desem peki?  Potasyum ya! Topraktaki tuzlamaya karşı da bitkinizi biraz korur. Önemli olduğu için arada hemen belirteyim: Toprakta bulunan fazla miktarda Potasyum, bitkinizin topraktan Bor elementini alamamasına neden olur? Bu yazdığımı tersten yorumlayın: toprakta olan (veya sulama suyunda olan-sulayınca toprağa geçecek o da) Bor elementini bitki fazla alırsa iki gün sonra sürgün uçlarında yanmalar görülür. Bunu önlemek için topraktan fazla miktarda Potasyum girerek Bitkinin topraktan fazla miktarda Bor almasını engelleyebiliriz.

Çok kolay bulunur ve kolaylıkla temin edilebilir. Kalsiyum ve Bakır hariç tüm karışımlara katılabilir. Toprağa verirsen bitkinin toprak altı aksamına yani köküne, yapraktan verirsen bitkinin toprak üstü aksamına faydası olur. Öyle Fosfor gibi toprakta bağlanma gibi bir riski de yoktur. Bitki içinde özsuyun dolaşımını düzenler özsu ile taşınan elementle bu sayede düzenli olarak işe yarayacağı organlara gitmiş olur. Potasyum bitkilerinizin hastalıklara karşı direncini de artırmaya yardımcı olur. Genelde meyve büyütme ve meyve kalitesi için çalıştığı bilinmektedir. Meyvenin içini doldurur, renk, tat, aroma ve koku için etkilidir. Ayrıca meyvenin yola dayanıklılığına da etkisi vardır. Fotosentez ve solunum için gerekli olan bir çok enzimin faaliyetine yardımcı olur.

Bazı Meyvelerde Potasyum İsteği Fazladır

Elma, Armut ve Ayvada Potasyum istediği fazladır. Bu bitki türlerinde uygulamalardan bir tanesi hasat sonrası ile yaprak dökümü arasında yapılmalıdır. Erik, Şeftali, Kayısı Vişne, Kiraz, Zeytin gibi sert çekirdekli meyvelerde çekirdek sertleşmeye başlamasından itibaren Potasyum düzenli olarak verilmelidir. Potasyum, bitkiler tarafından üretilmiş olan aminoasitlerin proteinlere dönüştürülebilmesini sağlar. Bu yüzden dip not olsun: bitkinize dışarıdan gübre verirken Potasyum ile Aminoasit karışımı yapın.

Rahmetli hocam Prof. Dr. Burhan Kaçar, Potasyumun Bitkilerde İşlevleri ve Kalite Üzerine Etkileri isimli yazısında Potasyumun bitkilerde yatmayı önlemesinden, erkencilik sağlamasından, kullanılan Azotun etkinliğini artırmasından, Mısır ve Ayçiçeğinde danelerin dolgun olmalarını ve erken olgunlaşmalarını sağlamasından bahsetmiştir.

Haftaya detaylandıracağım Potasyum elementi için şimdilik sağlıcakla kalın.

Değerli okurlarım, mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum. En önemli kuralımız neydi? “İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu