EkonomiGündem

Maliye Bakanı Şimşek’ten Kobi’ler İçin Kredi Açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten, açıklama geldi. Gelen açıklamada, KOBİ’ler için kredi garanti tutarının artırılması talimatı konu oldu.

 

Maliye Bakanı Şimşek’ten Kobi’ler İçin Kredi Açıklaması… Bakan Şimşek, KOBİ’ler için açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanımı olan azami kredi garanti limitlerini artıracaklarını belirtti. Devamında, “Bir KOBİ’nin sistemden en fazla 100 milyon liraya kadar kredi kullanılıyor. Bu rakam 150 milyon lira olacak” dedi.

Maliye Bakanı Şimşek'Ten Kobi'Ler İçin Kredi Açıklaması

“Düzenleme Olacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuşma yaptı. Konuşmanın devamında, KOBİ’lere ilişkin kredi garanti mekanizmasında gerçekleşecek düzenlemeye yönelik değerlendirme yaptı.

Maliye Bakanı Şimşek'Ten Kobi'Ler İçin Kredi Açıklaması

Ayrıca Şimşek, Mayısta Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle KOBİ tanımında değişiklik olduğunu anımsattı. Devamında, işletmelerin KOBİ sayılması için gerekli yıllık net satış hasılatları veya mali bilanço tutarları yeniden belirlendiğine dikkati çekti. Ardından, bu tutarların, mikro işletmeler için azami 5 milyon liradan 10 milyon liraya çıktığını dile getirdi. Ayrıca, küçük işletmeler için azami 50 milyon liradan 100 milyon liraya arttığını belirtti. Ardından, orta büyüklükteki işletmeler için azami 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıktığını işaret etti.

Hazine Desteğine İlişkin Karar

Şimşek, bu kapsamda Bakanlık olarak, Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteğine İlişkin Karar’da değişiklik yapılmasını planladıklarını belirtti. Devamında, bu kapsamda Karar’da yer alan hükümler ile yönetmelikte yer alan hükümlerin uyumlulaştırılmasının amaçlandığını söyledi.

Maliye Bakanı Şimşek'Ten Kobi'Ler İçin Kredi Açıklaması

Bakan Şimşek, KOBİ’lerin ülke üretiminde ve istihdamında önemine işaret etti. Daha sonra, KOBİ tanımındaki limitlerin artırılmasıyla bu işletmelerin devlet desteklerinden daha fazla yararlanmasının önünü açtıklarını ifade etti. Devamında, şimdi de benzer düzenlemeyi kredi garanti kurumlarına sağlanan garanti desteği için yapacaklarını belirtti.

Daha fazla KOBİ’ye kredi kolaylığı

Bakan Şimşek, KOBİ’lerin her alanda desteklenebileceği bir yapıyı oluşturduklarını ifade etti. Daha sonra, “Konuya ilişkin Karar’da değişiklik yapacağız. Yapacağımız değişiklikle, kredi garanti sistemi kapsamında KOBİ başına kullanılabilecek azami kredi garanti limitlerini artırıyoruz. Böylece, firmalarımızın finansmana erişim imkanlarını yükseltmiş olacağız. Mevcut uygulamada bir KOBİ bu sistemden en fazla 100 milyon liraya kadar kredi garantisi kullanabiliyordu. Bu rakam 150 milyon lira olacak. Büyük firmalar için 350 milyon liradan 500 milyon liraya çıkacak” dedi.

Maliye Bakanı Şimşek'Ten Kobi'Ler İçin Kredi Açıklaması

Bakan Şimşek, AA muhabirine konuşma yaptı. Yaptığı konuşmada, söz konusu Kararla, KOBi ve KOBİ dışı büyük firmaların daha yüksek miktarda kredi garanti imkanından yararlanabileceğini belirtti. Ayrıca Şimşek, karara geçici bir hüküm ekleyeceğini belirtti. Devamında, KOBİ tanımı dışında olan ancak yeni yönetmelikle KOBİ tanımına dahil olan işletmelere, 31 Aralık 2023 tarihine kadar “KOBİ dışı işletmeler” için belirlenen kredi garanti limitlerinden yararlanabilme imkanı sağlanacağını da aktardı. Son olarak Şimşek, bundan sonra da KOBİ’ler ve diğer işletmelere yönelik finansman kanallarının daha etkili kullanılması için gerekli adımları atmaya devam edeceklerini de söyledi.

..Maliye Bakanı Şimşek‘ten Kobi’ler İçin Kredi Açıklaması…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu