SağlıkGündem

Mantar Zehirlenmesinde Zaman Kritik!

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Mantar Zehirlenmesinde Zaman Kritik!

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, son dönemde artan mantar zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulunarak önemli açıklamalarda bulundu. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada Kaya’nın görüşlerine yer verildi. Kaya, tüm zehirlenmeler arasında acil servise başvuruların yüzde 10’unun mantar zehirlenmeleri olduğunu belirterek, vakaların yüzde 70’inin 6 yaşın altındaki çocukları içerdiğini ifade etti.

Mantar zehirlenmelerinin basit şikayetlerden başlayarak karaciğer yetmezliği ve karaciğer nakli gibi ciddi sonuçlara kadar varan klinik tablolara neden olabildiğini vurgulayan Kaya, aynı zamanda böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti. Halk arasında yaygın olarak kullanılan “Yıllardır bu mantarı tüketiyoruz, hiçbirimize bir şey olmuyor” gibi düşüncelerin yanlış olduğunu belirten Kaya, ayrıca mantarın ısıtılması, pişirilmesi veya dondurulmasıyla zehirliliğinin geçtiği şeklindeki inancın da doğru olmadığını ifade etti.

Mantar Zehirlenmesinde Zaman Kritik!

‘Mantarı yedikten 6 saatten sonraki belirtiler önemli’

Acil Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halil Kaya, mantar zehirlenmesi durumunda şikayetlerin başlangıcının erken veya geç olmasının büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Klinik tabloların ilk 2 saat içinde başlaması durumunda, zehirlenmenin genellikle daha hafif seyrettiğini ifade eden Kaya, ancak 6 saatten sonra belirtilerin ortaya çıkması durumunda durumun daha ciddi olabileceği uyarısında bulundu. Bu konuda vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Mantar zehirlenmesine bağlı olarak ortaya çıkan bulantı, kusma ve ishal gibi şikayetlerin görüldüğü durumlarda, bireylerin en kısa sürede acil servislere başvurması gerektiğini aktaran Kaya, sıvı ve elektrolit tedavisi almanın önemine vurgu yaptı. Ayrıca, aktif kömür uygulaması yapılması ve ilaç kullanımı ile bulantı ve kusmanın giderilmeye çalışılması gerektiğini belirten Kaya, özellikle böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonların gelişme riskine karşı tedaviyi aksatmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Mantar Zehirlenmesinde Zaman Kritik!

 

AA

Geçmeyen Grip İçin Kurtarıcı Karışım

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu