Hüseyin YıldırımGündemKöşe Yazıları

Mete Nasrullah

Bismillâhirrahmanirrahim

Mete Nasrullah.

Bismillâhirrahmanirrahim

“Yoksa sizden önce gelip-geçenlerin hali başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi sandınız? Onlara öyle bir yoksulluk, öyle dayanılmaz bir zorluk çattı ve öylesine sarsıldılar ki, sonunda Elçi, beraberindeki mü’minlerle; ‘Allah’ın yardımı ne zaman?’ diyordu. Dikkat edin. Şüphesiz Allah’ın yardımı pek yakındır.”Bakara , 214

“Ey iman edenler! Allah’ın size olan nimetini hatırlayın. Hani (düşman) ordular üzerinize gelmişti de biz onların üzerine bir rüzgâr ve göremediğiniz ordular göndermiştik. Allah, yaptıklarınızı hakkıyla görmektedir.”Ahzâb, 9

“Onlar hem yukarınızdan hem aşağı tarafınızdan (vâdinin üstünden ve alt yanından) üzerinize yürüdükleri zaman; gözler yıldığı, yürekler gırtlağa geldiği ve siz Allah hakkında türlü türlü şeyler düşündüğünüz zaman;”Ahzâb, 10

 “İşte orada iman sahipleri imtihandan geçirilmiş ve şiddetli bir sarsıntıya uğratılmışlardı.”Ahzâb, 11

Mekke’de müşrikler tarafından yapılan işkenceler dayanılamaz bir hâl almıştı. Güçlü kabilesi ve serveti olmayan zayıf müminlere, bilhassa kadın ve kölelere çok eziyet ediliyordu. Ashab bu olaylar sırasında Allah Elçisi sav’den bir haber ve kurtuluş müjdesi bekliyordu.

Ayetin emri ise sizden öncekilere isabet eden şiddet, sıkıntı, dert ve çeşitli imtihanların sizin de başınıza gelmeden cennete gireceğinizi mi zannediyorsunuz? Onlara, fakirlik, sıkıntı, hastalık ve yorgunluk dokunmuştu. Onlar, korku, titreme ve büyük bir heyecanla sarsılmışlardı. İnsanlar, Allah’ın yardımının geç kaldığını sanıyorlardı.

Bu sebeplerle bu âyet nâzil olmuştur. Ayrıca  Uhud veya Hendek savaşları nedeniyle indiği de rivayet edilmiştir.

Bir gün ashab  hallerini Rasûlullah sav’e  arzettiklerinde duymayı isteyeceklerinden çok farklı bir şekilde onlara cevap vermiştir .

“Önceki ümmetler içinden bir ml’min yakalanır, kazılan bir çukura gömülür, sonra da bir testere ile başından aşağı ikiye biçilir, eti-kemiği demir tırmıklarla taranırdı. Fakat bütün bu yapılanlar onu dininden döndüremezdi. Yemin ederim ki Allah mutlaka bu dini hâkim kılacaktır. Öylesine ki, yalnız başına bir atlı, Allah’tan ve sürüsüne kurt saldırmasından başka hiç bir şeyden endişe etmeksizin San’a’dan Hadramut’a kadar emniyetle gidecektir. Ne var ki, siz acele ediyorsunuz.” (Buhârî, Menâkıb 25.)

Hz. Muhammed sav’in asrı bütün ölçülere bir başlangıç olacaktır. Bundan sonra da dünyada hakka karşı yine azgınlık ve düşmanlık ortaya çıkacak, geçmiş milletler gibi gruplar meydana gelecektir.

Fakat  Peygamberimiz sav ve ashabının yolunda giden, kitapla ve sünnet  ile korunmasını bilip, Allah’ın birliğine imanı; amellerin en özeli kabul eden hak taraftarları fırka-i naciye (kurtuluşa eren grup), “İnsanların içinden kimi vardır ki, Allah’ın rızasına ermek için kendini feda eder.” (Bakara, 207) âyetinin delalet ettiği mânâya uygun hareket ederek sabır, sebat ve çabalarla, ilâhî yardıma erecek, hakkın üstün geldiğini görecek ve genel barışı ihya edeceklerdir.

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara özellikle Filistin’de ki kardeşlerimize yardım eylesin. ..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu