GündemKöşe Yazıları

Buğdaycı ne yapmalı

Merhaba değerli okurlar,

Buğdaycı ne yapmalı

Merhaba değerli okurlar,

Şu dönemde yetiştirme sezonu olmasından dolayı geçen haftaki yazımda Buğdaydan bahsetmiştim. Bu haftaki yazım da Buğdayın devamı niteliğinde olacak fakat Buğdaycının biçene kadar ne için, ne yapması gerektiği konusunda tavsiyelerim olacak sizlere. Hadi başlayalım!

Öncelikle baştan şu soruları sorup cevaplamanız sonra da şuna karar vermeniz gerek: “Buğdayı erken biçip yani sapa yani yeşil biçip ikinci ürüne mi gireceksiniz? Yoksa Buğdayı başağa yani taneye veya kelleye bırakıp kantardaki taneden mi para kazanmak istiyorsunuz? Ha bir de şu var tabi taneye bıraktığınız Buğdayda daha fazla ürün mü almak istersiniz, yoksa proteini yüksek ürün mü almak istersiniz. Şunu düşünerek karar verin: Buğdaya ne kadar para veriyorlar, proteini yüksek Buğdaya ne kadar veriyorlar?

Yeşilken mi biçeceksiniz, o zaman ne kadar fazla ot olursa bizim için o kadar iyi. Yani buğdaya daha fazla kardeş yaptırmak lazım. Taneye mi bırakacağız, kardeşlerdeki başakların dolmasını, başaktaki tane sayısının artmasını sağlamak lazım. Tanede protein mi istiyoruz, protein oluşumuna yönelik besleme yapmamız gerek.

Aslında basit denklemler var sadece bağlantı kurun!

Yeşil ot için yetiştirecekseniz yani erken biçmek istiyorsanız ot miktarının fazla olması lazım. Otun fazla olması için ise kardeşlenme fazla olmalı.

Kantarda daha faza tane olsun istiyorsanız. Kardeşlenmeyi artıracaksınız ve sapa kalkma döneminde başak taslağı oluşurken çiçek sayısını artırmanız ve bu çiçeklerin sağlıklı şekilde tane tutmasını sağlamanız gerek. Bu sayede başakta daha fazla tane olacak ve verim artacaktır ve kantarda kilo basacaktır. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken sayısı fazlalaşan taneleri besleyebilmesi için Buğdayı takviye etmektir.

Proteini yüksek tane istiyorsanız aynı yolu takip edeceksiniz ama küçük bir farkla. Kardeşlenmeyi artıracaksınız, başak taslağı oluşurken çiçek sayısını artırmanız ve bu çiçeklerin sağlıklı şekilde tane tutmasını sağlamanız gerek. Taneyi büyütme ve besleme aşamasında süt, hamur ve sert olum dönemlerinde ayrı ayrı tane besleme ve protein birikim uygulamaları yapmanız gerek.

Bakın Balıkesir merkezde kuruda Buğday verimi dekara 300-400 kilogram arasında değişiyor. Üzülüyorum bu rakamlara. Balıkesir gibi bir yerde, bu yağış rejiminde, bu iklimde, bu toprak yapısında neden dekardan en az yarım ton Buğday alınamıyor? Alınabilir mi? Evet alınabilir.

Yetiştirme amacınız yeşil ot biçmek, tane verimini yüksek tutmak veya tanede proteinin yükseltmek olsun uygulama sıralaması aynı sadece uygulamaları ne zamana kadar yapacağınız farklı. Sezonda yapılması gerekenleri sırayla yazıyorum. Uygulamaların ayrıntılarını bilimsel olarak işi bilenlerden öğrenin, terziye diş çektirmeyin. Köydeki yapıyor diye aynısını yapmayın.

Toprağa organik madde takviyesi yapın (Leonardit)

Taban gübresinin toprak analizi raporuna göre doğru şekilde seçin ve verin

Tohum kaplama uygulaması yapın

Dekara ekilecek tohum miktarında aşırıya kaçmayın (çünkü çok tohumla çok verim veya daha çok kardeş olmuyor)

Tohum ekiminden sonra toprak yıkama uygulaması yapın

Kardeşlenme başlangıcından sonuna kadar kök boğazı ve pas hastalıkları için mücadele yapın

Aynı dönemde yapraktan element takviyesi yapın

Sapa kalkma döneminden sonra başak taslağı ve çiçekler oluşacağı için çiçek kavuzlarının sayısını artırıcı uygulama yapın

Çiçeklerin tane tutmasını kolaylaştırmak için uygulama yapın

Tane tutumundan hasada kadarki dönemde tanenin süt, hamur ve sert olum gelişim dönemlerinde amaca yönelik tane besleme uygulamaları yapın

Tane gelişme dönemine uygu şekilde süne böceği mücadelesi yapım.

Düzgün oluşturulmuş bir besleme ve koruma yani Bitki Sağlığı Hizmeti alın ve kontrollü üretim ile daha fazla ot, daha fazla verim veya tanede daha fazla protein birikimi alın.

TRAKTÖRLE DEĞİL DE TARLADAKİ BUĞDAY VERİMİ İLE HAVA ATIN

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla….

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu