Gündem

Meteor Yağmuruna Hazır mısınız? Balıkesir’de Görülecek…

Meteor Yağmuruna Hazır mısınız? Balıkesir’de Görülecek… Balıkesir ve Çanakkale’de düzenlenecek “Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri” ile uzay meraklıları unutulmaz anılar biriktirecekleri yeni bir gökyüzü keşfine çıkıyor.

 

Meteor Yağmuruna Hazır mısınız? Balıkesir’de Görülecek…

P 3 Jpg

11 Ağustos-13 Ağustos Arası

Balıkesir etkinliği Marmara ve Ege Bölgesinin en karanlık noktalarından birinde, 11-13 Ağustos 2023 tarihlerinde Sındırgı Sarıcaova yaylasında gerçekleşecek.

Teleskop ile yapılan gözlemlerin yanı sıra, perseid meteor yağmuruna denk gelen tarihi sayesinde katılımcılar etkinlikte çıplak gözle meteorları izleyebilecekler.

 

Meteor Jpg

DİĞER ETKİNLİKLER:

Ağustos ayında Merkür ve Mars Güneş’in batışından hemen sonra gökyüzünde kısa süre görülebilirken, Satürn ve Jüpiter ilerleyen saatlerde ufkun üzerinden doğuyor ve bütün gece gökyüzünde kalıyor. Ağustos ayının ortasında Güneş ile Dünya’nın arasından geçen Venüs. Ayın son haftasında gün doğumundan önce gökyüzünde tekrar ortaya çıkıyor.

12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece Kahraman Gök Taşı Yağmuru’nu izleyebilirsiniz.

13 Ağustos akşamı Merkür ve Mars’ı birbirine yakın görebilirsiniz.

 

M 3 Jpg

Meteor Yağmuruna Hazır mısınız? Balıkesir’de Görülecek…

Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür, ağustos ayının başında Güneş’in batışından sonra batı yönünde ufkun üzerinde Mars ile birlikte görülebiliyor. Ayın ilerleyen günlerinde her iki gezegen gökyüzünde birbirine yaklaşmaya devam ediyor. 13 Ağustos akşamı Merkür ve Mars’ı birbirine yakın görebilirsiniz. 10 Ağustos’ta Merkür en büyük doğu uzanımı konumunda. Bu konumdayken Güneş ile Merkür arasındaki açısal mesafe en büyük olduğundan gözlem için uygun zamanlardır. Ancak ağustos ayında Merkür ufkun üzerinde çok yükselmiyor. Ayın ilerleyen günlerinde Merkür’ün ufkun üzerinden yüksekliği giderek azalıyor. Ayın sonunda ise görülmesi mümkün değil.

 

Au Jpg

Meteor Yağmuruna Hazır mısınız? Balıkesir’de Görülecek…

Ay’ın evreleri

Ay, yörünge hareketi sırasında 2 ve 31 Ağustos’ta Dünya’ya en yakın, 16 Ağustos’ta ise Dünya’ya en uzak konumda. Ay, ağustosta iki kez dolunay evresine geliyor. Ağustos ayında gerçekleşen iki dolunay aynı zamanda Ay’ın Dünya’ya en yakın konumda olduğu zamanlara denk geliyor. Bu nedenle süper ay olarak isimlendiriliyorlar. 31 Ağustos’taki dolunay ise bir ay içinde gerçekleşen ikinci dolunay olduğu için süper mavi ay olarak tanımlanıyor.

 

Süper Ay ve Mikro Ay

Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi mükemmel bir çember değil, elips şeklindedir. Yani yörünge hareketi sırasında Ay ile Dünya arasındaki mesafe değişir. Ay’ın Dünya’ya en uzak olduğu konum yeröte, en yakın olduğu konum ise yerberi. Çıplak gözle fark etmek zor olsa da Ay’ın Dünya’ya en yakın olduğu zamanlarda gerçekleşen dolunay sırasında. Dünya’dan görünen büyüklüğü diğer dolunay zamanlarınkinden büyüktür.

Ayrıca 10 Ağustos gecesi ise Ay ve Ülker Açık Yıldız Kümesi’ni kuzeydoğu-doğu yönünde. Ufkun üzerinde bir arada görebilirsiniz.

 

Kahraman Gök Taşı Yağmuru

Dahası Perseid olarak da bilinen Kahraman Gök Taşı Yağmuru. Kuzey Yarım Küre için en popüler gök taşı yağmuru. Çünkü yılın en yoğun gök taşı yağmurlarından biri olan Kahraman Gök Taşı yağmuru. Yaz aylarında gerçekleştiği için. Hava koşulları çoğunlukla gözlem için son derece uygun oluyor.  Ayrıca 14 Temmuz ile 1 Eylül arasında etkinliğini devam ettiren Kahraman Gök Taşı Yağmuru. Bu yıl 12-13 Ağustos’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor. Bu tarihte Ay yeni ay evresine yaklaştığından gök taşlarının fark edilmesini olumsuz etkilemiyor.

 

Meteor Yağmuruna Hazır mısınız? Balıkesir’de Görülecek… Kahraman Göktaşı Yağmuru

Siz de Kahraman Gök Taşı Yağmuru sırasında gök taşlarının gökyüzünde bıraktığı. ışık izlerini takip etmek istiyorsanız. Öncelikle şehir ışıklarından uzak bir yerde gözlerinizin karanlığa uyum sağlaması için bir süre bekleyin. Daha sonra gökyüzünde Kahraman Takımyıldızı’nı bulun. Çünkü gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıkıp her yöne dağılıyor gibi göründüğü nokta yani saçılma noktası, Kahraman Takımyıldızı’nda. 12 Ağustos’u 13 Ağustos’a bağlayan gece kuzeydoğu yönünde ufkun üzerine bakarak gök taşlarını izleyebilirsiniz.

Haber: Muhammed Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu