Gündem

Mikro Bitki Besinleri: Demir

Merhaba değerli okurlar. Bu hafta mikro besin elementlerine başlıyoruz.

Diğer bitki besin elementlerine göre bitkilerin bunlara daha az miktarda ihtiyaç duyduğu ve daha az miktarlarda kullanıldıkları için bunlara mikro denildiğinden bahsetmiştik. Sakın ha alınış miktarları ve kullanım miktarları az diye olmasa da olur gibi bir yanılgıya düşmeyin! Bu ufacık elementler olmazsa daha büyükler iş yapamaz.

 

Mikro Bitki Besinleri: Demir… Demir elementi ile başlayacağız bu hafta. Simgesi Fe olan bu element, en çok noksanlığı görülen elementlerden birisidir. Toprağınızdaki Demir eksikliği ve buna bağlı olarak toprağınızdaki Demirin bitki tarafından alınamaması; başlıca toprağınızın yüksek pH seviyesinden ve taban gübrelerinin gelişi güzel verilmesinden dolayı topraktaki elementlerin dengesizliğinden kaynaklanır. Toprağınızın kireç miktarı da bitkinizdeki Demir eksikliğini tetikler.

Demir bitkilerde özellikle güneş battıktan sonra tekrar güneş doğana kadarki sürede kullanılır.

Bitki içerisinde taşınması yani bir yerden bir yere gitmesi sınırlı miktarda olduğu için genç yapraklara ya hiç gönderilemez veya gönderilen miktar az olduğu için eksiklik belirtileri ortaya çıkar. Bundan dolayı bitkilerin genç organlarında ve büyüme noktalarındaki gereksinimi karşılamak için düzenli olarak Demir gübresi verilmelidir.

Noksanlığında çok bilinen ama Magnezyum noksanlığı ile karıştırılan bir görüntü ortaya çıkar. Noksanlık belirtileri yaprak damarlarının yeşil kalması, damar aralarının tamamen sararması şeklinde genç yapraklarda görülür. Yapraklarda en ince damarların bile yeşil kalması en tipik görüntüsüdür. Unutmayın damarlar yeşil, aralar sarı. Ayrıca Demir klorofil üretimi için gerekli olduğundan, klorofil yeteri kadar üretilemezse fotosentez az yapılır ve bitkiniz gelişmez.

Demir, Fosforla birlikte çalışır. Bitki gündüz Fosforu alır ve enerji üretir, gece ise enerjiyi kullanır ama enerjiyi kullanabilmek için Demiri alması gerekir. Kısacası bitkiler gündüz fotosentez yapar, çalışır, enerji için besin üretir, gece ise bu ürettiklerini yer.

Toprakta oksijene maruz kalan Demir, bitkinizin alamayacağı forma dönüşür. Demir gübrelemesini akşam güneş batmaya yakın zamanda, topraktan değil yapraktan ve Hümik asit veya Amino asit ile karıştırarak yapmanız taraftarıyım.

Demir ve Hümik asitten bahsetmişken şelat kavramına da değinelim. Şelat kısaca elementi yarayışsız başka bir maddeye dönüşmesin diye koruyan maddedir. Kimyasal ve organik şelatlar mevcuttur. EDTA ve EDDHA şelatları kimyasal şelatlardır. Amino asit ve Hümik asit ise organik şelattır. Bazı mikro elementler bitkiye verilirken şelatlı olarak verilmelidir. Topraktan uygulamalarda mutlaka EDDHA şelatı, yapraktan uygulamalarda ise EDTA şelatı tercih edilir. Organik şelatlar ise hem topraktan hem yapraktan kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda topraktan verilen Demir gübresinin kimyasal şelat kullanılacaksa orto-orto isimli şelatlı olması gerektiği olduğu bulunmuştur, bu şekilde verilen Demir gübresinden maksimum fayda alınabilmektedir.

Topraktan Demir verirken organik şelat kullanacaksanız; ki bunu tavsiye ederim, nasıl olsa başka amaçlar için satın alıp kullanıyorsunuz, başka para vermemiş olursunuz, organik şelat olarak Leonardit menşeli Hümik asit kullanın, hatta kaliteli bir Leonarditten Hümik asidinizi kendiniz yapın.

Değerli okurlarım, mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum. En önemli kuralımız neydi? “İyi de olsa, çok verince çok olmaz. Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

..Mikro Bitki Besinleri: Demir… Daha fazla köşe yazısı için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu