Köşe Yazıları

Müfettiş Amcalarımız

Müfettiş Amcalarımız

İnsanları, kurumları, yapılan işleri teftiş etmekle görevli emir kuludur onlar da. Sevap ve günahlarımızı kaydeden, omzumuzdaki sağ ve sol meleklerimiz gibi hayal edebiliriz. İlk kez ilkokul yıllarımızdayken tanıdık belki de müfettişlerimizi. Mübaşir, müfettiş, savcı, doktor, cumhurbaşkanı, milletvekili, profesör en çok saygı duyduğumuz meslekler listesinde yer aldı sanırım günlük hayatta. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarımızı belli dönemlerde teftişe gelen eğitim müfettişleri, devletteki malî tablo hesaplarını ve faturaları titizce kontrol eden vergi müfettişleri, tarım ilâçlarını ve çiftçiyi yakın takibe alan T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı müfettişleri, hastaneleri teftişe gelen T.C. Sağlık Bakanlığı müfettişleri, lokantalardaki hijyen koşullarını teftiş eden üst düzey yöneticiler toplumumuzda her zaman kendilerine ihtiyaç duyduğumuz meslek grubudur.

Kurallar çiğnenirse, insan sağlığı hiçe sayılırsa, emek sömürülürse, memur amirine itaat etmezse ortam kaos yaşar. Gencecik yaşta müfettiş olanlar etrafta parmakla gösterilir ve az sayfadırlar. “Kalın çerçeveli, koltuk altında bir yığın dosya ve kitap taşıyan, dik duruşlu, pamuk saçlı, olgun karakterli, herkesin karşıdan kendisini görünce ceketinin düğmelerinin tamamını sırayla iliklediği, yerinde espri yapan, ayaklı kütüphanelerin kanlı canlı örneği” tanımıyla zihnimizde yer edinmiştir “müfettiş” dendiğinde.

         İdareci, yönetici, müdür, başkan, üst düzey kamu görevlisi gibi tüm baba meslekleri kanatları altına alır bu meslek. Karşıdan bakılınca çok sert gibi görünen, işi gereği mesai saatlerinde ciddiyetini katiyen bozmayan, emir verir gibi sertleşen o ses tonuna rağmen tabiatında yumuşak yönlerini barındıran bu müfettişlerimizle karşılıklı oturup bir fincan kahve içtiğimizde seviyeli lâkin içten bir sohbet sayesinde kendilerini daha yakından tanıma fırsatı yakalarız. Evimizin, okulumuz, sokağımızın teftişini yaparken aslında her birimiz gönüllü müfettişler olmuşuzdur. Sokağa atılan çöpten, evdeki düzenli yaşantımızdan, okuldaki hedeflerimizden başlayarak harika bir gönül müfettişi olup önce kendimizi yönetmekle bu işe başlayabiliriz. Kamuda ve özel sektörde işini mükemmelce yapan tüm dedektiflerimizi, kendisini tertipli yetiştiren gönül müfettişlerimizi kucaklıyorum.

İlgili Makaleler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu