GündemTürkiye Gündemi

Orman Yangınlarında “Erken Uyarı” Sistemi Arttı

Yangın Yönetim ve Orman Yangını Erken Uyarı sistemleri, Orman Genel Müdürlüğü için gelişimi devam ediyor. Dahası, bu sistemle 15 kilometre uzaklıktaki duman 15-20 saniyede tespiti gerçekleşiyor.

 

Orman Yangınlarında “Erken Uyarı” Sistemi Arttı… Tarım ve Orman Bakanlığı, OGM orman yangınlarıyla mücadelede üst düzey teknolojik imkanlar fayda sağlıyor. Ayrıca,  sistemlerden de fayda sağlamaya devam ediyor. Bu kapsamda, orman yangınlarının yönetimini daha etkin ve başarılı bir şekilde gerçekleştirmek amaçlar arasında. Bunun için Yangın Yönetim Sistemi uygulaması devreye geçti. Orman Yangın Erken Uyarı Sistemi, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmelerden fayda sağlıyor. Dahası, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, orman yangınlarının erken tespiti ve büyümeden sönmesine katkı vermek amaçlar arasında yer alıyor. Bu amacı ile OGM, Bilkent Üniversitesi ve TÜBİTAK işbirliğiyle hayata geçti.

Orman Yangınlarına &Quot;Erken Uyarı&Quot; Sistemi Arttı

Ayrıca sistem, 30 Orman Bölge Müdürlüğünün 10 bin hava ve kara aracına mobil veri iletişimi ile çalışıyor.

Sayısal haritalar üzerinden sistem, yangınların anlık bilgilerle izlemek mümkün. Sistem, mücadelede yöneticilerin doğru karar almasına da sağladığı verilerle yardımcı oluyor. Bu sayede yangınla mücadele çalışmalarının daha az hata ile planlanması, modern bir organizasyon oluşuyor.

Orman Yangınlarına &Quot;Erken Uyarı&Quot; Sistemi Arttı

Dahası sistem, orman yangınlarına müdahale süresini de azaltıyor. Sistemle yangın söndürme çalışmalarının sevk ve idaresinde etkinlik artarken, iş gücü ve ekonomik kayıpların da önüne geçti.

Yangına hassas 3,5 milyon hektar orman alanı izleniyor

Sistem kapsamında geliştirilen yazılımla yangın gözetleme kulesinin bulunduğu yerden 15 kilometre çapındaki orman görüntülerin analizi gerçekleşiyor. uzaktaki duman 15-25 saniyede tespiti gerçekleşerek alarm veriyor.

Orman Yangınlarına &Quot;Erken Uyarı&Quot; Sistemi Arttı

AA’nın edindiği bilgiye göre, kurulan sistemler aracılığıyla orman yangınları internet üzerinden canlı olarak izlemek mümkün. Yangının başlangıcı otomatik olarak e-posta, SMS veya MMS yoluyla yetkililere bildiriyor.

Yangına hassas olan kritik orman arazilerinin olduğu 130 yangın gözetleme kulesine şimdiye kadar kurulan toplam 324 kamera ile yangına birinci derecede hassas 3,5 milyon hektar orman alanı izleniyor.

Orman Yangınlarında “Erken Uyarı” Sistemi Arttı…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu