Köşe Yazıları

Polis Olmak

Polis Olmak

Sokaklarımızın gurur tablosu, kavgaların tarafsız yüzü, hırsızların başlıca korkusu ,mesleğinin can yolcusu, vatanımızın güvenilir insanıdır polisler. 2020 yılı itibariyle tahminen on dört yılı aşkın süredir devam eden, Kanal D televizyonunda hâlen tekrar bölümleri yayınlanan “Arka Sokaklar” isimli Türk yapımı diziyle polis olmaya özendi mesela çoğu delikanlımız. Hırsız-polis kovalamacası, Amerikan filmlerinden etkilenen insanlar, polisiye romanlara duyulan ilgi, Türk polisiye roman yazarımız Ahmet Ümit’in romanlarına kendini kaptıran kuşak, Testere film serisini etkileyip psikolojisini bozarak kendi ana babasını da gözünü kırpmadan baltayla kesip katil olan gençlerimiz ve daha birçok ilginç örnekler hep de polislerimizin başını ağrıtmıştır. Saygı duyulması gereken bir meslektir polislik de.

2000’li yıllara baktığımızda bu zor mesleğimiz olan polisliğe atanmak nerdeyse çok kolay oldu, “çerez gibi oldu” halkın tabiriyle. Keşke her asker, polis Emniyet Genel Müdürlüğü için orta ve üst kademe yöneticiler yetiştiren “Polis Akademisi” mezunları olsa yahut askeriye kökenli bir aileden yetişseler. Öğretmenliğe atanamayan bölüm mezunları, liseden sonra net hedefi olmayanlar, mezun olduğu lisans bölümünde birkaç yıldır işsiz olanlar, kurum sınavlarında başarısız olsa da yakışıklılığı ve boylu poslu oluşu sayesinde polislik sınavını şans eseri kazananlar, “Hiçbir şey olamazsam polis olurum.” Mantığıyla meslek edinenler, sevmeyerek bu mesleği seçenler, özellikle “ülkemizdeki erkekler boşta kalmasın da eli iş tutup bir an önce yuva kursunlar” düşüncesiyle iş bekleyenlerin öncelikle polis yapılması, elleri kalem tutmaya alışkın olan eğitimcilerin hızlandırılmış altı aylık kısacık bir eğitimle ellerine silâh tutuşturup hemencecik polis oluşu ve bu duruma tam sevinecekken daha ilk görev yerindeki çatışmada şehit düşmesi, çoğu tecrübesiz olan böyle askerlerimizin de yirmili yaşlarda dağlık terör bölgelerimizde şehit oluşu, doğacak olan yavrusunu kucağına alamadan çatışmaya giden askerler, tam nişanlanma aşamasındayken bir takım karşıt görüşlüler tarafından kurşunlara hedef olan Türk polislerimiz ve binlerce yaşanmış örnek sayabilirim size.

İşte 2000’li yıllarımızda kamudaki alan sınavlarından 85 puan almasına rağmen atanamayınca 50-60 puanı anca geçip boy ve kilo ortalamasından yırtarak erkenden polis olabilen çevremdeki yaşananlardan sizlere gerçek örnekler verdim. Eğitimci meslektaşlarımızı, öğretmenlerimizi lütfen hiç kimse aşağılamasın. Öğretmenliğe gücü yetmeyenlerin, Fen-Edebiyat Fakültesi mezunlarının çoğu, özellikle de beyler polislik mesleğini seçmek zorunda kalıyorlar günümüzde. Fizik, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Felsefe lisans bölümlerini bitirip devlette ataması olmayınca erkek / kız polis olanlarla sohbet etmişimdir. Ben onların yerinde olsaydım; özel ders verirdim yahut ek ders karşılığı özel sektör ve kamu kurumlarında sözleşmeli öğretmen / idareci / müdür olarak çalışarak (dört yıl boyunca örgün eğitimde emek verip eğitim aldığım) o öğretmenlik mesleğimin arkasında dururdum. Birkaç ay bile olsa öğretmenlik mesleğimin tadını hissedip yaşayarak donanımlı bilgimi öğrencilerime aktarırdım, kendimi sevdirmeye çalışırdım.

Atanamasam da bir yandan kitaplarımı bırakmadan azimle çabalar ve eğitim kökenli oluşumu asla unutmazdım. Madden geçinemeyince, en sonunda mutlu bir yuva kurup da hâlen işsiz kalırsam polisliği anca o zaman seçerdim. Mezun olur olmaz polis olmayı düşünmektense birazcık öğretmenliğimi benimserdim yahut öğretmenliği sevmiyorsam bu meslek için hayalleri olup da sırada bekleyen öğretmen adayı kardeşlerime öncelik verirdim. Öğretmenlikten polisliğe geçenleri çok duyarsınız etrafınızda. Hiçbir meslek kolay değildir. Şımarık çocukların nazını çeken öğretmen de ruh sağlığı bozuk insanların düzenini sağlamaya çalışan polis de değerlidir kalbimde. Jandarmalar, askerler, zabıtalar, bekçiler, polisler, özel korumalar ve diğer ekip çalışanları sayesinde şu an uykumuzda rahat uyuyoruz. Polislik görev olarak zor bir meslek, hele ki ülke sınırlarında ve çatışma bölgelerinde görev yapıyorsanız Bir yandan da fizikî özellikler ve boy kriterleri sayesinde boşta bekleyen erkeklerimiz için bu meslek kolay bir ekmek kapısı sayılmıştır. Cennet ülkemin her evlâdı

dilerim ki kendi işini yapar, mesleğini aşkla yapar ve mezun olduğu alanındaki işine sımsıkı sarılır. Koronavirüs sürecinde halkın isteklerine sabırla cevap veren, kronik rahatsızlığı olan yaşlılarımızın erzaklarını kapılarına kadar severek getiren polis ve jandarma ağabeylerimize minnettarız. Tüm polis teşkilâtını tebrik ediyorum.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu