Elif YavaşKöşe Yazıları

Sabun Ve Mum Yapımı

Mis sabun yapımı ve hobi mumlarının üretimi, aromatik bitki ticareti, Türk kahvesi, Türk lokumu, Türk baklavası, geleneksel zeytinyağlı yaprak sarması, kebaplarımız, fındığımız, Kaz Dağları’nın endemik bitki ve hayvanları, madenlerimiz, yer altı kaynaklarımız derken cennet ülke Türkiye’nin artıları saymakla bitmez.

 

Sabun Ve Mum Yapımı… Şifalı bitkilerle kokulu mumlar, doğal sabunlar hediyeleşme dünyasında apayrı heyecanlar yaratır. Sabun, mum, kokulu bitkiler, tütsü, kozmetik ürünleri her yaştan insana hele ki kadınlara epey mutluluk aşılar. Reçel ve parfüm üretimi de bu yolculuktan nasibini alır. Osmanlı sarayındaki sabun, koku, mum kültürüne kısaca göz atalım:

Osmanlı Sarayında Sabun, Koku Ve Mum Nedir?

Helvahanede çeşitli esanslar ve kimyevî karışımlarla sabunlar hazırlanırdı. Ayrıca, el yıkamak için imal edilen sabunların içine güzel kokması için yasemin, hanımeli vardır. Dahası, ıtır, menekşe, karanfil, zambak, besbase (macis), gecesafası gibi çiçeklerin esansları da katılırdı.

Çamaşır yıkamak için kullanılacak sabunlar ise siyah kimyon usaresi katılarak imal edilirdi. Ayrıca hekimbaşılarının özel reçetelerine göre cilt hastalıklarının tedavisi için Osmanlı’da sabun imal edilirdi. Saçları yıkamak için kullanımı olacak sabunları hazırlarken saçların dökülmesini, kepek oluşumunu önleyen birtakım kimyasal maddeler yanında ıtır, karbonat ve zeytinyağı vardır.

Ayrıca, Osmanlı mutfak tarihimizden Helvahanede mekânların güzel kokması için buhur ile gül yağı da yapılırdı. Buhur yapmak için güzel Osmanlı’da koku veren misk, kitre, pelesenk ve ödağacı yağı, gül yağı, kömür tozuyla harmanlanarak hazırlanır ve kalıplara dökülürdü. Son olarak, gülabdanlar içine konulan ve tatlılarda kullanılan gül esansı ile mekânların aydınlatılması için gerekli olan güzel kokulu ve şekilli Osmanlı Saray Mutfağı’ n da mumlar da Helvahane’ de üretilirdi.

…Sabun Ve Mum Yapımı..

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu