GündemBakımBalıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlıkTürkiye Gündemi

Saç Dökülmesi Türleri Nelerdir?

Saç dökülmesi, her yaşta yaşanabilecek oldukça ciddi bir durumdur. Bu durum genetik olabileceği gibi tamamen dış faktörlerin etkisiyle de gelişebilmektedir. Saçların saç derisine tutunmasında yaşanan problemler en büyük sebeplerden biridir. Sebum dengesinin bozulması ya da tıbbi saç derisi problemleri de aynı şekilde saç dökülmelerine sebep olan önemli durumlar arasında yer almaktadır. Saç dökülmesi türleri, kendi arasında pek çok çeşide ayrılmaktadır. Bunlardan bazıları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Bölgesel saç dökülmesi
  • Koparak saç dökülmesi
  • Kırılarak dökülme
  • Kepekli saçlar
  • Saç derisi problemleri sonucu

 

Saç Neden Dökülür?

2 1

Kişisel araştırmalarımız ile birlikte tıbbi araştırmalar da sebepsiz görülen saç dökülmesini tam olarak açıklayamamaktadır. Özellikle erken yaşlarda başlayan saç dökülmeleri, eğer bir cilt sorunu bulunmuyorsa aile genetik geçmişine dayandırılmaktadır. Bunun yanında, saç derisinde oluşan sorunlar için mutlaka bir dermatologdan yardım alınması önerilir. Saç bakımı yapmak isterken kimyasal içeriği yüksek olan ürünler de saç dökülmesine sebep olur. Fazla saç bakımı yapmak ya da yetersiz bakım yapmak da yine saç dökülmesi sebepleri arasında yer almaktadır.

 

Bölgesel Saç Dökülmesi Nedir? Ne Yapılması Gerekir?

3 1

Bölgesel saç dökülmesi problemi yaşayan kişiler mutlaka bir cildiye uzmanına başvurmalıdır. Çünkü genel olarak bu tip dökülmeler ciddi cilt sorunlarına işaret eder. Sedef, egzama, saç kıran ve buna benzer cilt problemleri sadece bölgesel saç dökülmesine sebep olmaz. Aynı zamanda, saç dökülmesi ve diğer cilt sorunlarının yayılmasına da sebep olur. Bölgesel saç dökülmesinde saç diplerinde ıslak ya da fazla kuru bir hissiyat oluşabilir. Cilt problemine göre doğru tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

 

Koparak Saç Dökülmesi Nedir? Ne Yapılması Gerekir?

4 1

Koparak dökülen saçlar genel olarak yanlış bakım yapıldığının bir göstergesidir. Saçlarınızı korumadan fazla ısılı işlemlere maruz bıraktığınız takdirde ortaya çıkar. Bunun yanında, ince telli ve gür saçlarda yanlış tarama da koparak dökülmelere sebep olur. Koparak dökülmelerin bir başka sebebi de saç derisindeki sebum dengesinin bozulmuş olmasıdır. Saç derisindeki sebum, yalnızca saç derisini nemli tutmaya değil aynı zamanda saç köklerinin deriye tam tutunmasını da sağlar. Bu denge bozulduğu durumlarda dökülmelerde artış görülür. Sebum dengesini yeniden kurabilmek için de saç tipine uygun temiz içerikli bakım ürünleri kullanılmalıdır.

 

Kırılarak Saç Dökülmesi Nedir? Ne Yapılması Gerekir?

5

Saçlarınız kırılarak dökülüyorsa tıpkı kopan saç dökülmesi tipinde olduğu gibi yanlış bakım uyguluyor olabilirsiniz. Özellikle fazla ısılı işlem kullanan kişiler bir de saçlarını korumadığı takdirde bu tip durumlar ortaya çıkabilmektedir. Isılı işlemler (maşa, fön, düzleştirme) saç tellerindeki nemi tamamen yok eder. Bu işlemler uzun süre kullanıldığı takdirde saç telleri fazla kuruduğu için esnekliğini kaybeder. Esnekliğini kaybeden saçlar zaman içinde çok daha kırılgan hale gelir. Bunun yanında, saçlarınıza bakım yapmak için uyguladığınız ürünler de saç nemini yok edebilir. Kırılarak oluşan saç dökülmesinden kurtulmak mümkündür. Isı işlemlerini bir süre uygulamamak ya da ısı koruyucu ürünler kullanarak uygulamak işe yarar. Bunun yanında, saçlarınız için yoğun nemlendirici ürünler kullanmanız da tavsiye edilir.

 

Kepekli Saçlarda Saç Dökülmesi Nedir? Ne Yapılması Gerekir?

6

Saçlarda kepek oluşumu hiçbir durumda normal karşılanmayacak bir sorundur. Saçlarda kepe oluşmasının sebebi de çoğu zaman saç derisindeki sebumun dengesiz şekilde çoğalması ya da azalması olmaktadır. Bu sebeple kepekli saçlarda, saç dökülmesi şikayeti de oldukça fazla görülmektedir. Kepekli saçlarda bir de saç dökülmesi problemi yaşamamak için öncelikle kepek sorunundan kurtulmak gerekir. Saçlardaki kepeğin türüne göre uygulanacak maske ve bakım ürünleri işe yarayacaktır. Daha ciddi kepek problemlerinde bir uzmandan yardım almanız gerekir. Kepek sorununun çözülmesiyle birlikte saç dökülmesi problemi de kısa zaman içinde ortadan kalkacaktır.

 

Saç Derisi Problemleri Sonucunda Saç Dökülmesi

7

Farklı sebeplerden dolayı saç derisinde görülebilen problemler ilk aşamada saç dökülmesi olarak kendini göstermektedir. Bu sebepten dolayı saç dökülmesi ile ilgili sorunların hafife alınmaması gerekir. Sedef, saç kıran, egzama ve buna benzer cilt problemleri direkt olarak saç köklerine olumsuz etki gösterir. Bununla birlikte kısa süre içinde saç dökülmeleri görülmeye başlar. Hem saç derisi sorunlarını hem de dökülmeleri giderebilmek için uzman yardımı almak ve doru tedaviyi uygulamak önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu