GündemÖzel Haberler

SANAYİCİNİN BEKLEDİĞİ REFORM GELDİ

Balıkesir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla hazırlanan 7033 sayılı kanunu Büyükşehir MERHABA’ya değerlendirdi. Müdür Aşuk, sanayiciyi ve öğrencileri  bekleyen fırsatları anlattı.

Balıkesir Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesi amacıyla hazırlanan 01 Temmuz 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 7033 sayılı kanunun üreticilere ve sanayicilere getirdiği fırsatları anlattı. Aşuk, öğrencilerin özel sektörle daha erken tanışmalarına da fırsat tanıyan bu kanunun, hızla gelişen Balıkesir’de büyük önem taşıdığını belirtti.

Vergilerden Bazıları Kaldırıldı

Yeni kanunla birlikte sanayici ve üreticilere pek çok fırsat sunulduğunu söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, ‘Kanun ile birlikte hafta sonu çalışmak isteyen işletmeler bir yerlerden izin almak zorunda kalmayacak ve belediyelere harç yatırmak gibi ek bir külfete girmeyecekler. Bilişim Teknolojisi ve Yazılım üreten işletmeler de sanayici tanımına dahil edildi. Yasaya göre ruhsat veren kuruluşlar işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermek için sanayi siciline ön kayıt yapmış olma şartı arayacaklar’ ifadelerini kullandı.

İşletmelere Af Geldi

İl Müdürü Aşuk, ‘Sanayi işletmesi niteliğinde olup da bugüne kadar kaydolmamış işletmeler ile kanunun yayım tarihi olan 1 Temmuz 2017 tarihinden önce yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmelere af getirildi. Onun dışında sanayi işletmelerinin elektrik tüketimlerinin faturalandırılmasında TRT payı da kaldırıldı. Böylelikle Sanayi Sicil Belgesine sahip olan elektrik abonelerinin, elektrik tüketim bedeli içindeki TRT payı bedeli de kaldırıldı’ şeklinde konuştu.

‘Bazı Vergi Yükleri Kalktı’

Bu kanunla birlikte bazı vergi yüklerinin de kaldırıldığını söyleyen İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, ‘Sanayileşmenin önündeki en önemli bariyerlerden olan vergi yüklerinden bazıları da kaldırıldı. OSB’lerde bulunan arsaların tahsisine yönelik yapılan düzenlemeyle sözleşmeler ve taahhütnameler, damga vergisinden muaf olacak. Yine OSB, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar kiraya verilmemek şartıyla bina vergisinden daimi olarak muaf tutuldu’ dedi.

Öğrenciler Artık Sanayide

Yeni kanunla birlikte öğrencilerin de iş hayatına erken atılmasının teşvik edildiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, ‘Görevlerinde  kalmalarında fayda görülen üniversite hocalarına yetmiş beş yaşına kadar hizmet edebilme imkanı tanındı. Yine Organize Sanayi Bölgeleri’nde Meslek Yüksek Okulu kurulmasına da teşvik geliyor. Bunun yanı sıra bu meslek yüksek okullarında öğrenim gören öğrenciler için eğitim desteği verilecek. Bilimsel projelerde görev alacak olan doktora öğrencileri için ise burs imkanı olacak. En önemli konulardan biri ise Fen ve Mühendislik Bilimleriyle sınırlı olmak üzere, lisans düzeyinde öğrencilerin öğrenimlerinin son yılında bir yarıyılı özel sektör işletmelerinde, teknoparklarda, araştırma altyapılarında, Ar-Ge merkezlerinde ya da sanayi kuruluşlarında uygulamalı eğitimle tamamlamalarının önündeki engeller kaldırıldı. İşyerlerinde öğrenimlerine devam eden öğrencilere asgari ücretin yüzde 35’i kadar ücret ödenecek ve bu ücret de İşsizlik Sigortası fonundan, sigorta primleri de Mesleki Eğitim kanunundaki hükümler gibi karşılanacak’ ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu