Gündem

Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?

2023 Seçimlerinin yaklaşmasıyla sandık görevlisi hakkında merak edilenler gündemde. Sandık görevlisi nasıl olunur? Ücreti ne kadar? İşte tüm detaylar burada…

Sandık Görevlisi Nasıl Olunur?

14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimleri için meraklı bekleyiş başladı. Genel seçimler için geri sayım sürerken, sandık başında görev alacak sandık görevlileri ücretleri ve başvuru şartları da gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Siyasi parti üyeliği bulunanlar sandık görevlisi olamazken, müşahitlik yapabilmektedir. İşte Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 2023 sandık görevlisi hakkında merak edilenlerin detayları…

SANDIK GÖREVLİSİ BAŞVURUSU NASIL YAPILMAKTADIR?

İlçe seçim kurulları tarafından yayınlanan duyurulara göre seçim Sandık Görevlisi başvuru yapılabilmektedir. Sandık Görevlisi başvuruları genellikle seçimden birkaç ay içinde açılmaktadır. İki çeşit sandık görevlisinden ilki, sandık kurulu görevlisidir. Ayrıca devlet memuru olanlardan Yüksek Seçim Kurulu YSK tarafından belirlenmektedir.

 

PARTİLERİN SANDIK GÖREVLİLERİ NASIL SEÇİLMEKTEDİR?

İkincisi çeşit sandık görevlileri ise partilerin sandık görevlisidir. Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK’ya yapılmaktadır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri Yüksek Seçim Kurulu’na bildirir ve başvuru formu doldurulur. Ayrıca sandık görevlisi başvurusu internet üzerinden alınmaz. Ancak başvuru için YSK’ya müracaat edilmelidir.

*Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olanlar sandık görevlisi olamamaktadır fakat müşahitlik yapabilmektedir.

 

2023 SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Sandık kurulu üyelerinin ve sandık başkanına verilecek ücretler hakkında henüz açıklama yapılmadı. Konuya ilişkin açıklama yapıldığında haberimizde yer alacaktır.

2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevli ücretleri;

Başkan ve Üyeler: 261,00 TL

Siyasi Parti Temsilcileri: 130,00 TL

 

SANDIK GÖREVLİSİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Sandık görevlisi olma şartları arasında bu şartların yer alması beklenmektedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olmamak,
  • Adli sicil kaydı gibi unsurlar yer alabilir.

 

Ayrıca idare amirleri, zabıta amir ve memurları, Askeri Ceza Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı (sivil memurlar dâhil) askeri şahıslar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri ve adaylar sandık kurullarına seçilemezler.

 

 

Daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu