Gündem

Seçimlerin Psikolojik Etkisi

Uzm. Kln. Psk. Müge Arslan, seçim süreci ve sonuçlarının kişilerin yaşamında sosyolojik ve psikolojik yönden etkilerine değindi. İşte seçimlerin psikolojik etkisi!

 

Seçimlerin Psikolojik Etkisi

Uzm. Kln. Psk. Müge Leblebicioğlu Arslan, seçimlerin yaklaşmasının ardından çeşitli açıklamalarda bulundu. İşte seçimlerin psikolojik etkisi..

Yaklaşan seçimlerin psikolojik etkileri

Ülkemizde yaklaşmakta olan seçim süreci herkesi ilgilendirmektedir. Bu sürecin sonuçları tüm toplum yaşamının etnografyasında ve sosyal yaşamında bir takım değişimlere yol açmaktadır. Bu değişiklerin olumlu ya da olumsuz olmasında seçimlerin sonucu kadar seçmenlerin psikolojilerinin de önemli olduğu söylenmektedir.

‘’Seçimlerdeki belirsizlikler kişilerde olumsuz duygu deneyimlerini artırmaya neden olmaktadır. ‘’

Sonucu henüz belli olmayan, belirsiz olan her şey kişilerde kaygı uyandırmaktadır. Belirsizlik arttıkça kaygı deneyiminin yoğunluğu da bir o kadar artacaktır. İçerisinde bulunduğumuz bu seçim süreci de seçmeni yoğun bir belirsizlikle karşı karşıya bırakan süreçlerden biri olduğu söylenmektedir. Ayrıca seçimler kişilerde hayatlarının daha iyiye gideceğini dair düşünceler oluştururlar. Ayrıca kişileri daha fazla umutlu hissettirirler. Bu umut, birçok insan için motive edici olmaktadır. Bunun yanında geleceğe dair motivasyonu da artmaktadır. Ancak diğer yandan da seçim sonuçlarının belirsizliği kişilerin seçim öncesinde kaygı ve stres gibi olumsuz duyguları deneyimleme ihtimallerini de artırabilmektedir. Bunun yanında, seçim öncesinde deneyimlediğimiz belirsizlik hisleri, seçim sonuçlarına dair endişe ve gelecekte ne olacağı hakkındaki belirsizlikler seçim sürecini insanlar için stres kaynağı haline getirebilmektedir. Bu durum kişilerde uyku problemi, konsantrasyon güçlüğü, iştahsızlık ya da iştahta artış gibi belirtilerinin tetiklenmesine neden olmaktadır.

Her rekabette olduğu gibi seçimlerde de kazanan ve kaybeden taraflar olacaktır. Bu durum bazılarımız için sonuçların umduğumuz gibi olmayacağı anlamına gelmektedir. Bu durumda kişiler hayal kırıklığına uğrarlar. Ayrıca moral bozukluğu yaşamaktadırlar. Bütün umudun seçim sonucu gibi kendi kontrol alanımızda olmayan bir şeye bağlanması ve neticenin isteklerimiz dışında olduğu durumlarda yoğun bir mutsuzluk ve hayal kırıklığı yaşayabiliriz. Hatta bazılarımız için bu durum depresyon ya da anksiyete gibi ruhsal rahatsızlıkların başlangıcı dahi olmaktadır.

Seçimlerin Psikolojik Etkisi

‘’İyi olma halinde seçimlerin sonucu kadar psikolojik iyi oluşunuzun da önemli olduğunu unutmayın ‘’

Görüldüğü üzere seçim süreci gibi toplamsal bir kavramın kişilerin bireysel psikolojik sağlığı üzerinde de oldukça önemli etkileri mevcuttur. Bu süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirmek için bazı öneriler;

  • Bu süreçte bilgi edinecek kadar haber kanallarını kullanmak önemlidir. Ayrıca kaygıyla baş etmek için sosyal medyadaki olumsuz içeriklere sürekli maruz kalmaktan kaçının.
  • Ayrıca Öfke, kaygı ve stres gibi olumsuz duygularınızı arttıracak iletişim ve içeriklere sınırlama getirin.
  • Kendinize zaman ayırın ve sevdiğiniz aktivitelere daha fazla alan açın.
  • Meditasyon, yoga ve nefes egzersizleri gibi stres seviyesini azaltmaya yardımcı aktivite ve teknikleri uygulayın.
  • Sosyal açıdan daha aktif olun.
  • Bununla birlikte sürece dair duygularınızı etrafınızdaki sevdiğiniz ve güvendiğiniz insanlarla paylaşın.
  • Spor yapmak, belirli saatte yemek yemek, işe gitmek ya da kitap okumak gibi var olan rutinlerinizi sürdürmeye devam edin.
  • Psikolojik sağlığınız kadar fiziksel sağlığınıza da dikkat edin. Düzenli uyku, dengeli beslenme ve varsa kullanılan ilaçların takibi oldukça önemli.
  • Gerçekçi olun ve herhangi bir sonucun insanların hayatını mahvetmeyeceğini kendinize hatırlatın.
  • Seçime dair planlarınızı her ihtimali göz önüne alarak yapın ki ummadığınız olası bir sonuçta hazırlıksız yakalanmayın.
  • Problemlerin insan hayatının bir parçası olduğunu hatırlayarak olası sorunları çözmek için sahip olduğunuz kaynakları kendinize hatırlatın.
Sonuç olarak, 

Seçimler zorlayıcı duygulara maruz kaldığımız zamanlardan biri gibi gözükmektedir. Ancak bu dönemde kendimize iyi bakarak stresle başa çıkabiliriz ve sağlımızı koruyabiliriz. Ayrıca tüm bunlara rağmen duygu durumunuzda bir değişiklik olmuyor, aksine olumsuz duygulanımlar giderek artıyorsa ve tek başınıza baş etmekte zorlanıyorsanız psikoterapi desteği almanız, psikolojik iyi oluşunuz açısından önemli olacaktır.

Daha fazlası için tıklayınız.

 

Bu bilgilerin derlemesinde teknotalk'ın katkıları bulunmaktadır.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu