GündemDünyadan Haberlerİlçe Haberleri

SINDIRGI’DA DİLLERE DESTAN FESTİVAL

Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, bu yıl 31 Ağustos-3 Eylül Tarihleri arasında düzenlenecek olan 20. Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri nedeniyle basın toplantısı düzenledi. Festivalin pek çok yönüyle ilklere sahne olacağını belirten Başkan Yavaş, Balıkesirlileri festivale davet etti.

Balıkesir’in jeotermali ve turizm değerleriyle öne çıkan ilçesi Sındırgı’da bu yıl 20. Si düzenlenecek olan Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri’ne yurtiçinden 8 şehir ve yurtdışından 6 ülke temsilcileri katılacak. 31 Ağustos- 3 Eylül 2018 tarihlerinde 20.si gerçekleşecek Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günleri birçok farklı etkinliği içerisinde barındırıyor. 31 Ağustos Cuma günü 11.00’da sanat stantlarının açılışı ile başlayacak olan Sanat Günlerinin ilk gününde Cumhuriyet Meydanında Yağcıbedir Mehter Takımı gösterisi, yerli ve yabancı konukların gösterileri yer alacak ve güreş severler Kocakonak Güreş sahasında gerçekleşecek Yağlı Pehlivan Güreşlerinde buluşacak.

‘’TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞECEK’’

Güreş Müzesi açarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerini söyleyen Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Sındırgı, güreşçileri ve güreş kültürüyle de öne çıkıyor. Biz de değerlerimizi yaşatmak ve kültümüze sahip çıkmak için ilk adımı attık. Türkiye’de bir ilk olan güreş kültürünün ve materyallerinin sergilendiği Güreş Müzemizin açılışını, festival kapsamında gerçekleştireceğiz. Büyükşehir Belediyemizin de böyle bir projesi varmış. Biz bununla da gurur duyuyoruz. Ama ilk açılışı biz yapmış olacağız. Oldukça değerli materyallerimiz ve güreş kültürüne ait eserlerimizi, vatandaşlarımızla buluşturacağız’’ ifadelerini kullandı.

6 ÜLKEDEN HALK OYUNLARI EKİBİ

20. Uluslararası Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri kapsamında 6 ülkeden halk oyunları ekipleri ve temsilcilerin geleceğini belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş şu ifadeleri kullandı; ‘’Festival kapsamında Romanya, Kosova, Makedonya, Bulgaristan, Moldova ve Gagavuzya’dan halk oyunları ekipleri ve misafirler gelecek. Bunun yanı sıra Balıkesir, Kütahya, Artvin, Gaziantep, Kırklareli, Adana, Zonguldak, Akhisar,Sındırgı Halk Oyunları ekibi gösterilerini yapacak. Festivalimiz 6 ülke ve 9 şehirden farklı grupların katılımı ile renklenecek. Geçen yıl 30.000’e yakın ziyaretçiyi ağırlayan festivale bu yıl 50.000 katılımcının gelmesi hedefleniyor. Kültür ve sanatın buluştuğu festivalde bu yıl yöreselliğe daha çok önem verilecek. Yöresel organizasyonların yanında unutulmaya yüz tutmuş el sanatları da görücüye çıkacak’’ ifadelerini kullandı.

GERÇEK DÜĞÜN YAPILACAK

İkinci günde yerli ve yabancı konukların gösterilerinin yer alacağı sanat günlerinin akşamı ise yerel sanatçı Ömer Çandır ve Fatoş Kadıoğlu sahne alacak. Festivalin ikinci gününde aynı zamanda Işıklar deve oyunları, düğün güreşi gösterileri ve yöresel gelin alma töreni ile yöre kültürü görücüye çıkacak. En hızlı Yağcıbedir halısı dokuma ve en güzel yağcıbedir halı yarışmaları da ikinci günü süsleyecek. Geçmiş yıllarda temsili olarak yapılan gelin alma ve yöresel düğün bu yıl gerçek bir konseptle yapılacak. Gelin ve damat düğünlerini festivalde yapacaklar.

KUVAYİ MİLLİYE KAHRAMANLARI

Sındırgı’da üçüncü gün yapılacak olan etkinlikler ise 10.30’da Kocakonak panayır alanında gerçekleştirilecek yöresel cirit müsabakaları ile başlayacak. Gördes, Demirci ilçelerinin katılımı ile Kuva-yi Milliye kahramanları İbrahim Ethem Akıncı ve Makbule Efe de kabri başında anılacak. Yerel sanatçılar Mustafa Ertek, Mustafa Ayan ve Suna Seda konseri de festivalin üçüncü gecesinde coşkulu anlar yaşatacak. Adrenalin Sporları, Bisiklet Turu, Atlı Cirit Gösterileri, Güreş vb. aktivitelerle süslenecek 20. Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerinin son gününde ise ilçenin düşman işgalinden kurtuluşu çeşitli etkinlikler ile kutlanacak. Kortej yürüyüşü, yerli – yabancı grupların gösterileri sonrası festival son bulacak. Festival 6 ülke ve 9 şehirden farklı grupların katılımı ile renklenecek. Geçen yıl 30.000 e yakın ziyaretçiyi ağırlayan festivale bu yıl 50.000 katılımcının gelmesi hedefleniyor. Kültür ve sanatın buluştuğu festivalde bu yıl yöreselliğe daha çok önem verilecek. Yöresel organizasyonların yanında unutulmaya yüz tutmuş el sanatları da görücüye çıkacak.

‘’SINDIRGI’YA UĞRAMADAN GEÇMEYİN’’

Körfeze tatile gelen vatandaşları Sındırgı’daki festivale davet eden Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “Doğal şehir Sındırgı’da vatandaşlarımız ve dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz için dolu dolu bir etkinlik planladık. Sanatsal ve sporsal faaliyetleri ön planda tuttuğumuz 20. Uluslararası Yağcıbedir Halı Kültür ve Sanat Günlerinde unutamayacağınız anlarınız olacak. Sındırgı’ya geldiğinizde sizleri sıcak ve samimi insanları karşılayacak. Termalin ve doğanın keyfini de çıkarma fırsatı bulabileceksiniz. Balıkesir’in iki atlı cirit spor kulübüne sahip ilçemizde ata sporumuz ciritleri seyredecek, Kırkpınarda nam salmış birbirinden değerli başpehlivanların katılımı ile gerçekleştirilecek Yağlı Pehlivan Güreşleri ile ata sporumuzu ilçemizde yaşatacağız. Yerli ve yabancı konuklarımızın ve ilçemizdeki değerlerin birbirinden güzel sunumları festivalimize renk katacak. Yerel sanatçılarımız festival gecelerine renk katacak. Sanat Günlerimiz Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Büyükşehir Belediyemizin ana sponsorluğunda ve çeşitli firmaların sponsorluk desteği ile gerçekleşecek. Sesimizin ulaştığı tüm dostlarımızı Doğal Şehrin, efsane festivaline bekliyoruz.” İfadelerini kullandı. Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu