GündemKöşe Yazıları

Siyaset, zamlar ve ekonomi…

Ekonomi her geçen gün kötüye gidiyor. Dolar düşüşe geçmesine rağmen yapılan zamlar ve yenileri kapıda.

Doğalgaz ve elektriğe gelen zamlarla birlikte maliyet girdileri arttı. Son olarak Ankara’da ekmek zammı girişimi, müdahale ve tartışmalar yaşandı. Sadece Ankara’yı gördük biz ama bir çok ilde ekmek zammı zaten yapıldı ve uygulanmaya başlandı.

Ekonomi karnesi hiçte iyi olmayan Mckinsey adlı şirkete emanet edilmesi. Karnesi kötü diyorum çünkü bir çok dev şirkeri ve bazı ülkelerdeki önerileri ile iflası getiren bir şirket. Üstelik 16 bakanlıktan sorumlu olacak. Yani bir nevi Amerika’ya ülke sırlarını vereceksiniz. Biz vatandaş diliyle dışarıdan, hiç tanımadığınız ve güvenemeyeceğiniz birini evinize alıp aile sırlarınızı açmak gibi bir şey.

Ev ekonomisi zaten yangın yeri. Marketlerdeki fiyatlar hergün güncelleniyor ve gramajlar azalıyor. Çiftçisinden, esnafına, memurundan işçisine, tüccarından sanayicisine kimse memnun değil gidişattan. Herkes yükselen fiyatlardan yakınıyor.

Öte yandan Türkiye seçim havasına girdi. 2019 yerel seçimleri için çalışmlar başladı bile. Bu ay en erken davranan parti CHP olacak ve adaylarını açıklayacak. Ardından büyük ihtimal AK Parti adaylarını belirleyecek. Yani önümüzdeki aylar kötü ekonomiye birde seçim ekonomisi eklenecek. Partilerin adaylık fiyatları ise oldukça yüksek. Adayım demek yetmiyor, kesenin ağzını da açmanız gerekiyor. Bu kötü bir seçim sistemi, aday olup harcayan ve kazanan adama, kazanınca harcadığın parayı nasıl olursa çıkartır gözüyle bakmak demek. Büyük bölümü de öyle oluyor zaten. Kimse kimseyi kandırmasın.

Yerel seçimlerde ittifak yaşanmayacağı görüşü ağırlık kazandı. Her parti aday çıkartacak. Tabi tabanda ittifak bazı bölgelerde adaya göre kendiliğinden olacaktır. Bunu parti lidelerinin engelleme gibi bir şansı yok.

Yerel seçimler iktidar için çok önemli. Yeni başlayan bir sistem, kötü ekonomi, kötü dış siyaset var ülkede. Bunun için güvenoyu gibi bir anlam taşıyor yerel seçimler. Vatandaş daha yeni yapılan seçimler bir yılını doldurmadan güvenoyu kullanacak hükümete bir nevi. Peki seçim sonuçları ne getirir ne götürür? Bunu göreceğiz. Ancak iktidarın önemli ölçüde oy kaybetmesi, Büyükşehirleri elinden kaçırması demek yeni bir genel seçiminde işareti olabilir. Vatandaş tercihini yapacak.

Hayırlı olsun..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu