Köşe Yazıları

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı; sinüs ve boğazlar başta olmak üzere burun ve nefes borusunu da etkileyen bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonu.

Özellikle pandemi sürecinde koronavirüs’ün ortaya çıkması belirtileri koronayla karıştırıIıyor. Günümüzde çoğu kişi Aşıların etkisi olup olmadığını da merak ediyor. Ben bugün size soğuk algınlığına karşı hangi bitkilerin içilerek sizi rahatlatabileceğini konu olarak seçtim.Ayrıca soğuk algınlığında neler olur ve neler yapılmalı bunlara değineceğim.

Adaçayı, ekinezya, nane-limon ve yeşil çay

Nane limon karışımı uygulayın

2 çorba kaşığı kuru nane ile 1,5 bardak su bir cezveye konulur. İçerisine kabuğuyla beraber küçük parçalara ayrılmış yarım limon eklenerek kaynatılır. Kaynayınca süzülerek bardağa boşaltılır ve sıcak olarak tüketilebilir.

Limonlu su için

Ilık su üzerine limon dilimleri ekleyin ve demlenmesini bekleyin. 5 dakika demlendikten sonra tüketin..

Kendi kendine geçen bir enfeksiyon olarak soğuk algınlığı daha da şiddetlendiği takdirde sağlık kuruluşuna başvurulmalı. En önemlisi doktorunuzun size nasıl tavsiyelerde bulunacağı.

Kış mevsimi: Hem çocukların hem de yetişkinlerin sonbahar ve kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma olasılıkları daha yüksek olarak değerlendirilir.

Sigara tüketimi: Yoğun sigara tüketimi veya sigara içilen bir ortamda bulunmak, soğuk algınlığına yakalanma riski oluşturur.

Kalabalık ortamlarda bulunmak: Okul, uçak veya ofis gibi kalabalık ortamlarda bulunmak soğuk algınlığı olasılığını artırır.

Soğuk Algınlığı (Nezle) Belirtileri Nelerdir?

Genellikle soğuk algınlığına neden olan virüse yakalandıktan sonra yaygın olarak öksürük, hafif ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, hapşırma ve vücut ağrıları sayılır.

Nezle olduktan 1-3 gün sonra ortaya çıkan soğuk algınlığı belirtileri şöyledir:

  • Burun akıntısı veya tıkanma
  • Tekrarlayan hapşırma, Boğazda ağrı veya kaşıntı
  • Hafif ateş, Öksürük, Göz sulanması, Vücut kırgınlığı
  • Ses kısıklığı, Kas veya vücut ağrıları, Titreme ve üşüme
  • İştah kesilmesi, Nefes almada güçlük

Kulak Ağrısı

Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan kişiler soğuk algınlığı belirtileri daha yoğun ve şiddetli yaşanabilir, hatta enfeksiyon zatürreye de çevirebilir. Bu gibi durumlar yaşanırsa doktora başvurulması gerekir. Doktor da teşhisin ardından başlıca soğuk algınlığı ilaçları ve destekleyici tedavi yöntemleri önerebilir.

Soğuk Algınlığına (Nezle) Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığı ve meydana getirdiği semptomlardan kurtulmak için öncelikle dinlenmek, sıcak sular başta olmak üzere bol sıvı tüketmek, vitamin takviyeleri almak, ıhlamur, ekinezya çayı gibi doğal bitki çayları içmek, havayı nemlendirmek ve sağlıklı beslenmek önemlidir.

Genel olarak soğuk algınlığına iyi gelen yöntemler şöyledir:

Su ağırlıklı bol sıvı tüketmek, Adaçayı, ekinezya, nane-limon ve yeşil çay gibi sıcak bitki çayları içmek. Tavuk suyu veya et suyu çorbası soğuk algınlığına birebirdir. Dinlenip, istirahat etmek. Buhar solumak ya da sıcak duş almak. Burna tuzlu su uygulamak ve gargara yapmak.

Limon, bal ve karabiber karışımı ile öksürüğü hafifletmek

Boğaz pastili alarak boğaz ağrısını yatıştırmak. Sarımsak yemek. Ballı zencefil ya da tarçınlı ballı süt içmek. C vitamini alarak bağışıklığı artırmak. Ilık limonlu su içmek. Soğuk algınlığına iyi gelen sıralanan yöntemler şunları içerir:

Bol sıvı tüketin

Soğuk algınlığının neden olabileceği dehidrasyonu engellemek için hastalık boyunca özellikle sıcak olmak kaydıyla bol sıvı tüketimi de gereklidir. Memorial

Balıkesir’den Elmalı Kurabiye//

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu