Köşe Yazıları

Sokak Çalgıcısı İle Canlanan Arka Sokaklar

Sokak Çalgıcısı İle Canlanan Arka Sokaklar

 

Dünya klasiklerinden severdim sokak müzisyenlerini, çalgıcıları, masal anlatıcıları ve şarkı söyleyip dans eden kızları. Walt Disney’in çizgi filmleri, Heidi’nin şehirdeki yaşamı, karikatürlerde canlananlar, sokaklarda def çalıp ayı oynatanlar, canlı hayvan şovları için sirklere gösterilen ilgi, kaval sesiyle testiden çıkıp dans eden zehirsiz yılanlar, akrobatik şovlar, renkli karnavallar, maymunların kafesteki yetenekleri, ateş halkaların içinden atlayıp sahibinin komutlarına uyan küçük köpekler, pistte salınarak yürüyen akrobat kedicikler, akrobatların dansları, animasyon şovları hepimizin ilgisini çekmiştir.

***

İstanbul’un tarihî sokaklarında, ünlü Beyoğlu Caddesi’nde, Kız Kulesi civarında, Barlar Sokağı’nda müzik aleti çalan sokak çalgıcılarımıza canlı şahit olursunuz veya müzikli ortamlara yakın mekânlarda sokak müzisyenlerine rastlayarak buralarda canlı konser dinleyenleri duyarsınız. Gitarının kılıfını, kafasındaki şapkasını, üstündeki paltosunu, ayakkabı çiftinin birini, teneke para kutusunu, ahşap taburesini önüne koyup da gelen geçenin gönlünden kopan üç beş kuruş parayı toplayan sokak çalgıcıları da ayrı bir dünyada yaşar. Para kazanmak, sabahtan akşama dek tarlalarda yevmiye ile güneşin altında çalışmak, inşaat işçisi olmak, bilgimizi aktarıp tüm gün okullarda çocuklara ders vermek, hastalarını muayene ederek tüm gün hastanede görev yapan bir doktor olmak daha fazla emekle olur mesela.

***

Sokakta yaz aylarında okul harçlığını, üniversite harcını çıkarabilmek maksadıyla güzel sesini kullanıp severek şarkı söyleyerek azıcık etrafı şenlendiren ve ailesinden uzak bir şehirde üniversite okuyan öğrencilerimize hiç kızamam nedense. İçkili ortamda, pavyon ve gece kulüplerinde gencecik yaşta harcanmaktansa eğitim gördüğü üniversitenin bahar şenliklerinde, arkadaşlarının doğum günü organizasyonlarında, yakın aile düğünlerinde ses yeteneğini kullanarak müzik aleti çalmasının kimseye zararı yoktur. Arka sokakları, çıkmaz sokakları, ıssız caddeleri karanlık gecelerde canlandıran ve böyle sokaklarımızı aydınlatarak ışık olan kişi: sokak çalgıcımızdır. Çalgıcılar ekip hâlinde bedava konser veriyorlarsa her birine müzisyen gözüyle bakıp sanatına saygı duymak gerekir.

***

Bir semazen grubunun ilahi ve ney sesi eşliğinde bizlere Konya’dan maneviyatlar sunması, tulum ve kemençe sesiyle coşan Karadeniz türkülerinin yaylalarda dalgalanması, harmandalının efeler diyarı Aydın’dan bizi kucaklaması, halay çeken grubun Güneydoğu Anadolu’dan bizleri selâmlaması, Tatar dansıyla coşma, salsa ve bale danslarıyla rahatlama, oryantal dansıyla hanımlarımıza neşe katma, davulcunun tokmağında canlanan gür sesle Balıkesir çiftetellisinde dedelerimizi coşturma, damat halayı ve yabancı danslarla genç kuşağımıza mutlu olma duygusunu yaşatma; karma kültürlerle bizleri kucaklayan bir müzik coşkusuyla alevlenir. Sokak çalgıcılarından tüm müzik dallarına uzanan, ezgilerle bütünleşen, sokağınızı renklendiren capcanlı bir sosyal dünyanız olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu