Balıkesir Merhaba Blog Yazıları>ModaModa

Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Spor ayakkabılar genellikle kapalı yapıya sahip ayakkabı çeşitleri arasındadır.

Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

 

Sık sık hava almayan spor ayakkabılarda aşırı kullanım, ter, bakteri gibi nedenlere dayalı olarak kötü kokular oluşabilir. Spor ayakkabılarda kötü koku oluşumunu engellemek için ayakkabılarınızı sık sık havalandırmanız önemlidir. Uzun süreli giydiğiniz spor ayakkabılarınızı kapalı dolaplara koymayın. Bunun yerine açık alanlarda havalandırmanız bakteri ve kötü koku oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?
Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Öncelikle ayakkabılarınızda kokuya neden olan etkeni bulmalısınız. Ayakkabı kokusunun nedeni hem ayakkabı hem de ayak sağlığınızın bozulmuş olması olabilir. Ayaklarınızda rahatsızlık varsa koku oluşumuna neden olabilir. Bu konuda yapmanız gereken ayak sağlığınızı korumak ve ayaklarınız için gerekli tedaviyi uygulamaktır. Ayakkabı kokusunun nedeni ayak sağlığınız değilse ayakkabının kapalı olması ve fazla hava almaması olabilir.

Spor Ayakkabı Neden Koku Yapar?

Spor ayakkabılar kullanıcıların konforu ve rahatlığı ön plana alınarak tasarlanan deri veya bezden üretilen ayakkabılardır. Bu yüzden spor ayakkabılar genellikle ayağı saran ve kapsayan modellere sahip ayakkabı çeşitleri arasında yer alır. Spor ayakkabıların ayakları sarması da ayakların havasız kalmasına ve terlemesine yol açar. Bu durum da ayakkabınızın içerisinde kötü koku oluşmasına neden olabilir. Spor ayakkabıları çorapsız giymek de ayakkabılarda koku yapan nedenler arasındadır. Spor ayakkabıları çorapsız giydiğinizde ayağınız terlediği zaman ayakkabının iç süngerine sıvı bulaşır. Beraberinde, yıkanmadığı durumda ayakkabıda koku oluşumu meydana getirir.

Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?
Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Ayakkabınızı Havalandırın

Ayakkabılarınızda kötü koku oluşumu olduğunu fark ettiyseniz öncelikle ayakkabılarınızı sterilize etme yollarına bakmalısınız. Ayakkabınızı temizlediğiniz zaman ayakkabı içerisinde oluşan kötü koku da kaybolacaktır. Spor ayakkabılar genellikle günlük olarak sık sık kullanılan ayakkabılar arasındadır. Spor ayakkabılarınızı günlük olarak kullanıyorsanız eve geldiğiniz zaman ayakkabılarınızı hemen dolabınıza kaldırmayın. Bunun yerine kapı önünde ya da balkonunuzda bekletin. Açık havada kalan spor ayakkabı içerisindeki kötü kokular zamanla hafifleyecektir. Devamında, ayakkabı nefes alacaktır. Bu da koku oluşumunu azaltan etkenler arasında yer almaktadır. Ayakkabıları yeterince havalandırdıktan sonra kullanmadan önce bir miktar pudra dökebilirsiniz. Pudra hareket halinde oluşan nemi emer ve kötü koku oluşumunun önüne geçebilir.

Kokulu Mendil Kullanın

Havalandırmanın yanında ayakkabılarınızda koku önleme yollarından birisi de ayakkabılarınızın güzel kokmasını sağlayacak kokulu mendiller kullanmaktır. İnce bir mendil alarak üzerine az miktarda çamaşır yumuşatıcısı ekleyin. Ardından mendili ayakkabınızın içerisine yerleştirin ve bir süre bekleyin. Bu işlemi yaparken ayakkabınızın balkon gibi açık hava bir alanda olmasına özen gösterebilirsiniz. Bu işlem sayesinde ayakkabınızdaki kötü koku uzaklaşacak ve yerini hoş kokulara bırakacaktır.

Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?
Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Lavanta yağı da ayakkabı kokularını önlemede kullanılan malzemeler arasındadır. Eve geldikten sonra ayakkabılarınızın iç kısmına birkaç damla lavanta yağı damlatarak ayakkabılarınızın sabaha kadar güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Böylece yeni günde ayakkabılarınızın içi oldukça hoş kokacaktır. Hoş kokulu bir başka yöntem de çay ağacı yağını ayakkabı temizliğinde kullanmanız olacaktır. Pamuğa damlattığınız çay ağacı yağı ile ayakkabılarınızın sert yüzeylerini temizleyerek ayakkabılarınızın hoş ve güzel bir kokuyla kaplanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Ayakkabı Kokusu İçin Kuru Meyve Kabuğu

Meyveler vücudunuza faydalı besinler olduğu kadar ayakkabılarınıza da yarar sağlar. Eve döndükten sonra meyve yediyseniz ve kabukları çöpe götürüyorsanız. Bir kez daha düşünebilirsiniz. Portakal, limon ya da mandalina gibi turunçgil meyvelerinin kabuklarını ayakkabılarınızın iç kısmına yerleştirerek bekletirseniz ayakkabılarınızın sabaha kadar ne kadar hoş koktuğunu fark edebilirsiniz. Yalnızca meyve kabukları değil aynı zamanda meyve kuruları da ayakkabılarınızın içerisinde hoş kokular oluşmasına yardımcı olacaktır. Turunçgil meyveleri keskin kokulara sahiptir bu yüzden ayakkabılarınızda uzun süreli güzel kokular oluşturmak için idealdirler.

Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?
Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?

Karbonatla Temizleme

Birçok temizlik işleminde üstün sonuçlar almak için tercih edilen karbonat ayakkabı temizliğinde de kullanılabilen maddeler arasında. Spor ayakkabılarınızda oluşan kokuyu yalnızca 1 paket karbonat kullanarak yok edebilirsiniz. Karbonatın paketini açın ve ayakkabı çiftinin içerisine eşit miktarda boşaltın. Lufian’ın edindiği bilgiye göre, bir gece karbonatla birlikte beklettiğiniz ayakkabıyı ertesi gün ters çevirin ve karbonat kalıntılarını ayakkabınızdan uzaklaştırın. Bu işlemden sonra ayakkabılarınızın daha güzel koktuğunu fark edeceksiniz.

..Spor Ayakkabı Kokusu Nasıl Giderilir?…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu