Köşe Yazıları

SPOR DEDİKODULARI

Spor hayatımızın vazgeçilmezi. Ben kendimi bildiğim bileli spor ile içiçe bir yaşamım var. Takip edenler bilirler. Son dönemlerde özellikle ekstrem sporlara karşı özel bir ilgim var. Her fırsatta burdan genç kardeşlerime örnek olsun diye özensinler diye yaptığım ekstrem sporları detayları ile anlatmaya çalışıyorum. Böyle bir kısa giriş yaptıktan sonra gelelim bugünkü dedikodularımıza. Bugün size tüm dünyada yaşanmış spor ile ilgili birkaç dedikodu paylaşmak istiyorum. Malumunuz yaklaşık 5.000 yıldan beri hatta belki çok daha fazla zamandır insanlar bir şekilde bu sporu hayatlarında oyunlarla iç içe olarak yapıyorlar.Aslında ilk oyunlar tahta ile ya da zar ve domino taşları ile başlamış ama daha sonra eski Mısırlılılar at yarışları ve güreş oyunları ile bu durumu spora taşımışlar. Sonrasında ise Yunanlar o meşhur olimpiyat oyunları ile bizde varız demişler ve yaklaşık 3.000 yıldan bu yana devam eden o muhteşem organizasyonu yaratmışlar.Şimdi gelelim dedikodulara;

*Günümüzde oynanan futbol,basketbol,voleybol,tenis gibi modern dediğimiz sporların çoğunun ortaya çıkışı ve kurallarının koyulması 1800’lü yıllarda olmuş.

*Yine günümüzde spor öyle bir noktaya gelmiş ki şuanda bazı ülkelerin liderlerinden çok daha fazla ücret alan sporcular ortaya çıkmış. Bu durum bile sporun günümüzde nasıl büyük bir sektör olduğunu gösteriyor.

*At üstünde ellerinde bir nesne ile topu vurarark oynanaN “Polo” diye bir oyun olduğunu duymuşsunuzdur. İşte bu oyun ilk olarak 5.000 yıl önce Hindistan ve persler tarafından oynanmış en eski oyunlardan biriymiş.Hepimizin bildiği Ata sporumuz olan güreşin geçmişi 3.000 yıllık iken, At yarışları 2.500 yıldır yapılmaktaymış.

*Japonya’da en populer spor “Sumo Güreşi”ymiş.Sumo güreşçilerini en önemli özelliği kilolu olmalarıymış. Bugüne kadar ki en ağır sumo güreşçisi ünvanı ise 267 kilo olan Hawai’li birine aitmiş.

*Amerika’da golf en populer spor dallarından biriymiş.Amerikalı Golfcü Eldrick Tiger Woods daha henüz 24 yaşındayken dünyanın en büyük 4 golf turnuvasını kazanarak bir ilki genç yaşta gerçekleştirmiş.

*Dünyada bazı oyunlar yıllar geçmesine rağmen hiç değişmeden günümüze kadar gelmiş. Bunlardan birisi hepimizin çocukluğunda oynadığı çember çevirme oyunuymuş. Bu oyun 1560 yılından beri aynı şekilde oynanıyormuş.

*Beyin sporlarından biri olan Satranç ilk olarak Hindistanda yaklaşık 1500 yıl önce oynanmaya başlamış. Dünyanın ilk satranç şampiyonu tam 28 yıl şampiyonluğu kimseye kaptırmayan ve üst üste şampiyon olma başarısı gösteren Avusturalya’lı William Steinitz’e aitmiş.

*Yine Amerikada popüler sporlardan biri olan beyzbol’da sporcular beyzbol sopası ile topa ortalama 200 km hız ile vuruyorlarmış. Fırlatıcı ise topu eliyle yaklaşık olarak 160 km hızla atıyormuş. Peki top hangi hızla gider diye merak ettiyseniz onu da hemen söyliyeyim. Beyzbol topu yaklaşık 300 km hız ile gidiyormuş.

*Tüm zamanların en ünlü sporcuları dikkatimi çekti. Basketbol dalında maçlarını izleme fırsatı bulduğum çocukluk kahramanım “Michael Jordan” tabi ki hala bir numara. Futbol’da maçlarını izleyemediğim ama adını çok sıkca duyduğum “Pele”, Boksta ise “Muhammed Ali” halen en ünlü sporcular olarak kayıtlara geçmiş. Bizim ülkemizde pek bilinmese de dünyada ünlü olan Kriket ustası “Sir Donald Bradman” ve Ünlü Golfçü “Jack Nicklaus”da hala unutulmayanlar arasındaymış.

*Dünyanın en zengin sporcuları ise; 77 milyon euro’luk serveti ile birinci sırada ünlü golfcü “Tiger Woods”, yine 63 milyon euro’luk serveti ile hepimizin yakından tanıdığı defalarca Formula-1 şampiyonluğu bulunan “Michael Schumacher” ikinci sırada ve üçüncü sırada ise yine bir golfçü olan ve seveti 36 milyon euroyu bulan “Phil Mickelson”muş.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu