Köşe Yazıları

Sumi-E Fırçanın Yolu

Geçen haftaki yazımın devamı olan sumii-e fırçanın yolunu anlatıyor.

 

Sumi-E Fırçanın Yolu… Nedir bu Sumi-e , Japonca “sumi” terimi “siyah mürekkep”, “e” ise “resim” anlamına gelir. Saf siyahtan mürekkebi suda eriterek elde edilebilecek en açık tonlara kadar tüm olası tonlamalarda konuların siyah mürekkeple boyandığı sanat biçimlerinden birini belirtiyor. Tabi bu, bu şekilde boyanmış her şeyin sumi-e olarak adlandırılmayı hak ettiği anlamına gelmez.

Gerçek sumi-e , izleyicinin duyarlılığını doğrudan etkileyen basitlik ve kendiliğindenlik gibi tipik özelliklere karşılık gelmelidir . Bir resmin “canlı” olabilmesi için tüm bileşenlerinin canlı olması gerekir. Bu resim türü zaten taslağı içerir; geleneksel resimde olduğu gibi hazırlığa gerek yoktur. Herhangi bir gereksiz biçim veya ayrıntı dışarıda bırakılır.

İlgili Makaleler

Bu resim yöntemi Japonya’ya Zen rahipleri tarafından tanıtımı oldu. Daha sonra hızla başarılı oldu çünkü bu resim yönteminde, Zen uygulamasında olduğu gibi, gerçeklik onu saf, çıplak biçimine indirgeyerek ifade edilir. Rötuşlar, eklemeler ve süslemeler bir eseri zenginleştirmez, aksine onun gerçek doğasını gizler. Tıpkı yemek yaparken olduğu gibi çok fazla baharat eklerseniz yaptığınız şeyin gerçek lezzetini alamazsınız.

Tıpkı Zen’de saatlerce süren meditasyonun anlamını ifade etmek için birkaç kelimenin yeterli olması gibi, sumi-e’de de basit bir beyaz kağıda fırçayla boyanmış birkaç siyah mürekkep izi en karmaşık modeli temsil edebilir. Gerçekliğin kalbine olduğu gibi ulaşmak için özü yakalamayı öğrenmek gerekir.

Fırçanın Yolu

Örneğin sumi-e yöntemiyle bambu boyamak istediğimizde ne olduğunu görelim. Sırtınız dik bir şekilde oturuyorsunuz (ama ayakta da durabiliyorsunuz), önünüze bir kağıt koyuyorsunuz ve sakince nefes alarak ona konsantre oluyorsunuz. ve doğal olarak. Aklınızda sadece beyaz bir sayfa kalana kadar diğer tüm düşüncelerin solup gitmesine izin veriyorsunuz. Ardından, boyanacak görüntünün zihninizde görünmesine izin verirsiniz. Bambuyu boyamak için, onun “kıvamını” hissetmeniz, gövdesini, dallarını görmeniz, hafif yapraklarını bir esintiyle veya rüzgarla veya ıslak, yağmurla ağırlaştırdığını hissetmeniz gerekir.

Ruhun bunlarla ve daha fazlasıyla dolu; bambu olur, tarif edilemez.

Ardından fırçayı elinize alın ve elinizin doğal bir şekilde, zahmetsizce hareket etmesine izin verin.

Teknik ya da sonuç hakkında hiçbir düşünce yoktur. Güzel bir resim yapmak için bilinçli bir çaba yoktur. Yavaş yavaş, tüm bambunuz şekil alacak ve tartışmasız canlı bir tablonuz olacak. Bambu sıfırdan “yaratılmıştır”, sadece kopyalama yoktur.

Pirinç kağıdında, her işaret için yalnızca bir fırça darbesine izin verimi olur. Herhangi bir rötuş hemen farkı belli olur. Görüntüyü (ve hayatınızı) karmaşıklaştıran tüm zihinsel faaliyetlerden vazgeçer. Böylece hayat hakkındaki düşüncelerinizin hayatın kendisi olmadığını ve Zen hakkındaki düşüncelerinizin Zen olmadığını anlarsınız. Sadece sanılırlar…

Nasıl öğrenilir

Bu resim yapma şekli tamamlanmıştır, tüm vücudunuzu içerir. Hiç kolay değil ve alanında uzman bir hoca ile çalışmak, konuları veya bir kısmını sayısız kez tekrar etmeye alışmak gerekiyor. Sürekli tekrar yoluyla ruh giderek daha rafine ve duyarlı hale gelir.

Başlangıçta resimlerinizin soğuk ve doğallıktan uzak olması kaçınılmazdır. Sonunda, işinizde daha fazla güzellik olmasını isteyebilirsiniz, ancak bu, sumi-e’nin mükemmel bir uygulayıcısı olmayı istemek gibi bir saplantıya dönüşmemelidir. Çünkü o zamandan beri, bunu yaparak herhangi bir ilerleme kaydedemezsiniz. İyi ve kötü açısından düşünmeye devam ederseniz, hala sumi-e’nin gerçek ruhundan uzaktasınız.

Zen’de olduğu gibi, ruh, başarı ve hırs için herhangi bir gönüllü arzudan özgür olmalıdır. Belki de sandığınızdan çok daha kısa bir süre sonra, dilediğinizi resmedebileceğinizi hissedeceksiniz çünkü bir manzaranın her parçası, yaşamın ve doğanın kaynağının gerçek yansıması olarak karşınıza çıkacaktır.

Ayrıca daha iyi nefes aldığınızı, vücut duruşunuzun daha dik ve “asil” olduğunu ve ruhsal psikolojik dengeniz de dahil olmak üzere genel sağlığınızın da iyileştiğini fark edeceksiniz.

Zen’de zazen sadece bir “meditasyon tekniği” öğrenmekle ilgili değildir. Daha çok her şeyin kökeniyle (“Buda doğası”) doğrudan bir temas kurmakla ilgilidir. Aynı şekilde sumi-e de basit bir “resim tekniği”nin ötesine geçiyor.

..Sumi-E Fırçanın Yolu…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu