Köşe Yazıları

Şeftalinin adı Kepsut idi bir zamanlar !

Merhaba değerli okurlar. Hazır bitki besin elementlerinde makro olanları bitirmişken biraz nefes alalım ve bilgiyi hazmedelim istedim. İyi bir geçim kaynağı, önemli bir değerdi Şeftali Kepsut için. Bu hafta konumuz Kepsut ve unutulan bir değer Şeftali olsun.

 

Şeftalinin adı Kepsut idi bir zamanlar !… Yeni mezun yıllarımdan hatırlıyorum. “şeftalinin ömrü 30 yıl, yanlış budama yapıyorsunuz ve yanlış dozda bordo bulamacı atıyorsunuz, ağacın ömrü kısalıyor böyle, verimden düşüyorlar” dedik ama dinlenmedi. Elinizle kolaylıkla ayrılan, 4-5 tanesi 1kg gelen, kokusu 50 metreden duyulan, yerken suları dirseklerimizden akan Şeftali şimdi yok oralarda. Bazen küçük sözü dinlemek gerekiyor. Bursa, Kepsutla Şeftaliyi öğrendi, “bu Şeftaliyi nasıl böyle yapıyorsunuz?” diye sorarlardı. Umursanmadı, kıymet bilinmedi yıllarca.

Kepsut Belediyesinin internet sitesinde eskiden her yıl temmuz ayında ilçede Şeftali şenlikleri düzenlendiğinden bahsetmektedir. Kepsut İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 2021 yılı verilerine göre hâlâ yaklaşık 800 ton Şeftali bulunan ilçede ağırlıklı olarak meyve suyu sanayisi için üretim yapılmakta. Son olarak şunu dile getiriyorum. Elimizdekini kısmi olarak kaybetmişiz Kepsut’ta, unvanı geri kazanabiliriz.

İlgili Makaleler

———- o ———–

Gelelim önemli başka bir konuya. Ne zamandır hissedilen ve günümüzde iyice patlak veren, olumsuz sonuçlarını artık gösteren, çoğunuzun ”toprak artık vermiyor, güçten düştü” dediği olmuştur ya,

işte kendi bildiğine ve bilinçsiz uygulamalar, aşırı ve gereksiz gübreleme, aşırı ve yanlış sulama gibi önemli konular zamanla sorun biriktirir ve çözüm arandığında içinden çıkılamaz durumlar meydana çıkar, tek yol üretim desenini değiştirmek, daha iyi yetişeceğine inanılan bitkiyi ekmek gibi görünür. Bu en kolay yoldur. Fakat geçici çözümdür ve bir zaman sonra bunu da değiştirmeniz gerekecektir.

Toprak neden güçten düşer? Toprak neden verimsizleşir?

Hiç birimizin elindeki topraklar dedesinden, babasından bu şekilde verimden düşmüş halde kalmadı. Zaman içerisinde hatalı yapılan tarımsal uygulamaların yani bilinçsiz şekilde yapılan tarımsal ilaçlamaların, bilinçsiz şekilde yapılan gübrelemelerin ve bilinçsiz şekilde yapılan sulamaların sonucunda biriken olumsuz durumlardan kaynaklı olarak topraklar yoruldu verimsizleşti, kendisini tamir etme fırsatı bulamadan yine yanlış bir uygulamaya maruz kaldı toprak.

Bilinçsiz ve gereksiz yere gübre uygulamalarına en güzel örnek; toprak analizi yaptırmadan taban gübrelemesi yapmaktır. Yani toprak analizi yaptırılmadan toprak altı gübreleme yapıldığı için bu hale geldi toprak. Birisi söyledi attım, bizim köyde hep bu gübreyi atıyorlar, o öyle yapmış gibi sözlerden sonraki uygulamalarınız bu hale getirdi. Geri dönüşü var ama. Bu durumu değiştirebilirsiniz.

Şimdi diyeceksiniz ki “nereden baksan 50 senedir kirlenen toprağı ne kadar zamanda düzelteceğiz?”. Evet 50 senedir bilinçsizlikten kirlenen bir toprak olduğu gerçeğini ve toprağı eski gücüne geri getirebileceğinizi kabul etmekle başlamalısınız işe. “Ben bu toprağı adam etmek için ne gerekiyorsa uğraşacağım, yapacağım” diyene her zaman yardımcı olurum.

Değerli çiftçiler toprak demirbaştır. Toprak tüm canlıları besleyen materyaldir. Toprağınıza iyi bakın, ona yatırım yapın. Sadece bitkinizi beslemeyin, toprağınızı da besleyin. Yani neymiş bitki besleme ve toprak besleme birbirinden farklı iki önemli kavram.

Değerli okurlarım, mustafa1ol@gmail.com adresine sorularınızı veya paylaşmak istediğiniz tecrübenizi bekliyorum. Bunu her zaman tekrarladım ve her zaman da tekrarlamaya devam edeceğim. En önemli kuralımız neydi? “İyi de olsa, çok verince çok olmaz”.

Haftaya görüşmek üzere kalın sağlıcakla …

…Şeftalinin adı Kepsut idi bir zamanlar !…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu