Balıkesir Merhaba Blog YazılarıEtkinlikGündemYaşam

Tarihçesiyle Anneler Günü

Her Mayıs ayının ikinci pazar günü kutlanan özel bir gün… Dünyanın tüm annelerini sevgi ve saygıyla selamlarken hemen herkesi duygulandıran tarihçesiyle Anneler Günü..

Tarihçesiyle Anneler Günü

Anneler Günü Tarihçesi: Bilinenler ve Detayları

Nereden ortaya çıktığı ile ilgili pek çok farklı bilgi bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en yaygın olanı,

ABD’nin Virginia eyaletinde yaşayan Anna Jarvis ismindeki öğretmen kadının 1905 yılında vefat eden annesi için her yıl kutlama yapma isteğiyle başlar. Annesinin ölümünün ardından iki yıl sonrasında Anna Jarvis, mayıs ayının ikinci pazar günü yani annesinin vefat ettiği gün, onun için bir anma töreni düzenleyerek kiliseye onun en sevdiği çiçek türü karanfillerden 500 tane getirerek süsler. Anna Jarvis düzenlediği bu törenin etkisiyle, Anneler adına anma gününün resmileştirilmesi için kongre üyelerine, eyalet yöneticilerine, valilere, gazetelere, iş insanlarına mektup kampanyası başlatır. Bu kampanya sonucu bazı eyaletlerdeki kiliseler ertesi yıl anneler için özel anma törenleri yapar ve bu törenlerde anneliği sembolize eden karanfil, törenlere iştirak edenler tarafından yakalarına takılır. Bunu fırsat bilen başta çiçek dükkanları, kart şirketleri, kuyumcular, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar, oteller ve büyük mağazalar, reklam promosyonları ve bu güne özel çiçekleri, kartları ya da hediyelik eşyaları ederinden daha pahalıya satmaya başlar ve bugünün anlamı ticarileşmeye başlar.

Anna Jarvis, bu durumdan oldukça rahatsız olmuştur. Daha sonraki törenlerde karanfil yerine katılımcılardan yakalarına beyaz düğme takmalarını ister. Bu şekilde bu günün ticarileşmesinin önüne geçebileceğini düşünür. Ancak başarılı olamaz.  Anna Jarvis bundan sonra konuyla ilgili davalar açtıysa da Anneler Günü’nün ticarileşmesine engel olamamıştır.

Anna Jarvis’in hayali ABD  Başkanı Woodrow Wilson 1914’te, Mayıs’ın ikinci pazarını Anneleri Günü adına bayramlaştıran ve resmileştiren yasayı imzalamasıyla gerçekleşmiş oldu. Anneler Günü’nün ABD’de yasalaşmasının ardından tüm dünyada Anneler Günü’nün Mayıs’ın ikinci pazarı kutlanması yaygınlaşır. Böylelikle, pek çok insanın dünya çapında annesine ve anne figürlerine karşı sevgilerini gösterdikleri bir gün halini almıştır.

Türkiye’de ve Avrupa’da Anneler Günü

Türkiye’de ise ilk olarak 1955 yılında kadınlar derneği aracılığıyla kutlanan anneler günü, bugünlere kadar gelmiştir.  Aslında Anneler Günü’ne dair ilk kayıtın İngiltere’de bulunduğu belirtilmiştir. 1644 yılına ait olan bu belge ‘Mothering Day’ olarak kayıtlara geçmiştir. Ancak resmileşen Anneler Günü’nün anlam ve içeriğinden farklıdır. “Mothering Day” belgesinin, annelerin ya da anneliğin kutsallığından çok “kilise ana”yı takdir etmek için oluşturulmuş bir gün olduğu tespit edilmiştir.

Türkiye 1955 yılında ilk defa kutlanan anneler gününde Nene Hatun yılın annesi seçilmiştir. 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı’nda gösterdiği üstün başarı ve kahramanlıklarla adını tarihe yazdırmıştır. Anneler Günü’ne gerçek anlamından farklı anlam ve ihtiva atfeden bir başka ülke de Almanya. Almanya’daki Naziler, faşist rejimin etkisinde “kadın eşittir ana” zihniyetine çok önem vermişlerdir. Kadınları ari Alman ırkının devamını sağlayan birer nesne olarak görmüşlerdir. Ancak bu günü de yücelterek anneler günü olarak kutlamaya başlamıştır.

Bunun yanında Nazi rejiminin Anneler Günü’nü kutlaması bu günün; Avrupa’ya daha çok yayılmasını sağlamıştır. Anna Jarvis’in hikayesinden bugüne gelen Anneler Gününün tarihçesi esasen daha gerilere binlerce yıl öncesine dayanmaktadır. Yazıyı ilk bulan Sümerler’e kadar varan bir tarihçesi bulunmaktadır. Anaerkil düzenin egemen olduğu ilk çağ dönemlerinden bu yana annelik, doğurganlıkla özdeş bir verimlilikle değerlendirilmiştir. Bu nedenle baharın gelişi gibi annelik de hem kutsanmış hem de buna göre kutlanmıştır. Kadının ve anneliğin değeri kimi zaman kendi mücadelesi ile kimi zaman da zamanın ruhu ile… Anneler günü kutlamasını kesintiye uğratmamıştır.

Tarihçesiyle Anneler Günü

 

Daha fazlası için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu